Termékelemzés: banki befektetési alapok

2024. 10. 02.
Profile picture for user csapai-adam
Csápai Ádám
Kiskorom óta érdekeltek a pénzügyek és a pénzügyi tervezés világa. Ezért csatlakoztam a közgazdasági egyetem elvégzése után a Pénzügy.sk csapatához. A csapatban kapott szakmai képzésnek és tapasztalatoknak hála ma már minden pénzügyi helyzetben tudok személyre szabott, számokon alapuló tanácsot adni. Hitel, befektetés, biztosítás? Segítek dönteni.
Lépjünk kapcsolatba!
penzugy.sk

A cikksorozat utolsó részében egyes banki befektetési alapok költségeit elemzem. A cikk első része itt, a második itt olvasható. A várható hozamokról pedig itt írtam.

Az alap felütés hasonló az előző cikkekhez. Zoli havonta 100 eurót akar befektetni 40 éven keresztül. A piac referenciahozama 8.55%, és kiemelten kedvező, 1%-os éves kezelési költséggel számolunk (ezeket a számokat bővebben az első és második cikk fejti ki). Zoli tudja, hogy hosszú távon a pénze várhatóan egy globálisan diverzifikált portfólióban termeli a legtöbb hozamot, ezért a mai bejegyzésben olyan banki alapokról lesz szó, amelyek ezt a befektetési filozófiát követik.

Az alapok a következők:

  • TAM Akciový Globálny (Tatra Banka)
    • Éves költség: 1.28%
  • Fond maximalizovaných výnosov (Slovenská Sporiteľňa)
    • Éves költség: 2.09%
  • Eurizon Akciové portfólio (VÚB Banka)
    • Éves költség: 1.40%
  • ČSOB Svetový akciový o.p.f (ČSOB)  
    • Éves költség: 2.08%

Az éves költség nagyságát az egyes alapok dokumentációja alapján tüntetem fel. Ezek a dokumentumok elérhetőek az alapok weboldalán. Most pedig jöjjenek a számok.

Több táblázat következik. Az elsőben a várható teljes hozamot számoljuk ki, kerekítve. Fontos! Ebben nincs benne a befektetett összeg. A táblázat 3. oszlopa csak a „kamatokat” tartalmazza. Ez lényeges a második táblázat szempontjából.

penzugy.sk

Most a második táblázatban kiszámoljuk, mennyit is kell adóznunk a fenti “kamatokból”, mivel a banki alapok hozamaiból adózni is kell. Ez például az ETF-ekre nem vonatkozik.  19%-os adóval számolunk és az egyszerűség kedvéért kerekítünk.

penzugy.sk

A harmadik táblázat tartalmazza a végeredményt, vagyis a befektetett pénz (minden esetben 48 000 EUR) és az adózás utáni tiszta hozam összegét, mindezt csökkenő sorrendben. A benchmark szituációban 1%-os költséggel dolgozunk.

penzugy.sk

Láthatjuk tehát, hogy egyes bankok igyekeznek reagálni a piac változásaira, és 1% közelébe csökkentették a költségeiket (ám még ezt nem érték el). Ez mindenképpen üdvözlendő. Sajnos azonban ez nem minden bankról mondható el. Hovatovább, a banki alapok számára további hátrány, hogy a hozamaikat adózni kell, ellentétben egy globálisan diverzifikált ETF portfólió hozamaival.

Összegezve a posztok tanulságait. A hozamok javarészt adottak. Igyekezzünk tehát olyan megoldásokat keresni, ahol csökkenteni tudjuk a költségeket, hiszen a költségek azok, amik felett teljes kontrollunk van.  

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.