A várható hozamokról

2024. 09. 11.
Profile picture for user csapai-adam
Csápai Ádám
Kiskorom óta érdekeltek a pénzügyek és a pénzügyi tervezés világa. Ezért csatlakoztam a közgazdasági egyetem elvégzése után a Pénzügy.sk csapatához. A csapatban kapott szakmai képzésnek és tapasztalatoknak hála ma már minden pénzügyi helyzetben tudok személyre szabott, számokon alapuló tanácsot adni. Hitel, befektetés, biztosítás? Segítek dönteni.
Lépjünk kapcsolatba!
penzugysk

Mikor valaki befektetést akar eladni nekünk, szinte mindig a lehető legnagyobb, a válóságtól szinte teljesen elrugaszkodott hozamokat mutatja. De vajon mennyi is egy reálisan várható hozam?

Jordá et al. (2019)[1] harvardi tanulmányukban 1870-2015 között vizsgálják a befektetések megtérülését. A mai napig ez a témával foglalkozó legátfogóbb tanulmány. A 150 évnyi vizsgált időszakban benne vannak az emberiség modern történelmének legnagyobb katasztrófái (2 világháború, spanyolnátha járvány stb.), de gazdasági szempontból az egyik legbékésebb és legprosperálóbb időszak is (főleg a második világháború után). A szerzők arra jutnak, hogy a kollektív befektetések[2] történelmi hozama 8,55% volt évente. A múltbeli hozamok ugyan nem garantálják a jövendőbeli hozamot, de nagyon jól lehet belőlük következtetni a hosszú távú várható hozamra, ezért megfelelően lehet ezek alapján hozamelvárásokat felállítani.[3]

A szakmában gyakran szokták még referenciaként használni az MSCI World Indexet, ami a globális fejlett piacokat követi le, és a 70-es évek végén történő összeállítása óta 9,7%-os éves hozamot generált. Tekintve, hogy a fenti tanulmány többé-kevésbé lefedi az MSCI World Indexet és sokkal hosszabb idősorral dolgozik, véleményem szerint bölcsebb a 8,55%-os hozamot referenciának venni. Amennyiben a 9,7% realizálódik, legfeljebb kellemesen meglepődünk.

 

penzugysk

 

Hogy tudnak akkor egyes tanácsadók mégis 11-15%-os hozamokat mutatni?

Sajnos egyszerűen. Fognak egy relatíve rövid időszakot (mondjuk 3-5-10 évet), kiválasztják, ami ebben az időszakban a legjobban ment (mondjuk az utóbbi 10-12 évben az amerikai piac, azon belül is a tech cégek), és ez alapján hasonló elvárásokat fogalmaznak meg a jövőbeli hozamokkal szemben is. Arra már sajnos kevesebben emlékeznek, hogy az amerikai piac 2000-2011 között semmilyen hozamot nem termelt, és hogy a tech cégek részvényeinek értékei 2000-2002 között olyan mértékben leestek, hogy a befektetők 14-15 év után voltak újra nullán (legalábbis a szerencsésebbek)[4].

 

Ezért fontos a diverzifikáció, ami lényegében azt jelenti, hogy megvesszük az egész világpiac legjobb cégeinek részvényeit. Ettől a stratégiától a fenti tanulmány alapján várhatunk 8,55%-ot évente. Ha a tanácsadód legközelebb 12+%-os hozamokat mutat, kérdezd meg, hány évnyi adatot használt a számításhoz. 

"Nekünk ügyesebb menedzserünk/elemzőnk van, ő ennél sokkal többet csinál." – állítják gyakran. A kutatások azonban mást mondanak. A legtöbb kutatás szerint a menedzserek 90+%-

a alulmarad a passzív kollektív befektetésekkel szemben (City University of London)[1] és mások is hasonló következtetésre jutnak (Glode (2009)[2], Bessembinder et al. (2022)[3]).

Adja magát a kérdés kedves olvasó, hogy Te feltennéd minden pénzed egy olyan fogadásra, ahol 90-95%-os eséllyel veszteséggel szállsz ki a benchmarkhoz képest? Mert ha ilyen "ügyes menedzserre" bízod a pénzed, akkor pont ezt teszed. 

Konklúzió: a passzív kollektív befektetések hozama 8% körül mozog. Ne hagyjuk magunkat becsapni szép grafikonok, hangzatos szólamok és milliárdos marketingköltségvetések által. Támaszkodjunk a legfrissebb tudományos ismeretekre, és akkor realisztikus pénzügyi terveket állíthatunk össze.

 

 

[1] https://economics.harvard.edu/files/economics/files/ms28533.pdf

[2] Ha valaki tanácsadó, bank, vagy hasonló intézmény segítségével fektet be, szinte biztos, hogy a kollektív befektetések valamilyen formáját használja (pl. befektetési alap, ETF).

[3] Természetesen a várható hozamot kismilló más módszerrel is ki lehet számolni, de ez egyrészt a lenti példánk szempontjából irreleváns, másrészt a különbségek tizedszázalékokban mérhetők.

[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Dot-com_bubble

 

[5] https://www.bayes.city.ac.uk/__data/assets/pdf_file/0007/226285/Mutual-fund-performance-press-release-final.pdf

[6] https://finance.wharton.upenn.edu/~vglode/WMFU.pdf

[7] https://www.acem.sjtu.edu.cn/sffs/2022s/file/Keynote2_Hendrik%20Bessembinder.pdf

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.