Termékelemzés: Partners Investments befektetések

2024. 09. 11.
Profile picture for user csapai-adam
Csápai Ádám
Kiskorom óta érdekeltek a pénzügyek és a pénzügyi tervezés világa. Ezért csatlakoztam a közgazdasági egyetem elvégzése után a Pénzügy.sk csapatához. A csapatban kapott szakmai képzésnek és tapasztalatoknak hála ma már minden pénzügyi helyzetben tudok személyre szabott, számokon alapuló tanácsot adni. Hitel, befektetés, biztosítás? Segítek dönteni.
Lépjünk kapcsolatba!
penzugy sk partners

Egy szerda délutáni tea melletti beszélgetés alatt fogalmazódott meg bennem ez a cikk. Épp az egyik kedvenc pozsonyi teázómban hallgattam a barátom - aki egy ismert tanácsadó cégnél dolgozik - szenvedélyes előadását a befektetésekről. Érdekelt a téma, én is szakmabeli vagyok, ezért feltettem egy nagyon egyszerű kérdést. A válaszokból áradó nemtörődömség és érdektelenség megfagyasztotta az ereimben a vért.

A párbeszéd, ami kicsapta a biztosítékot, valahogy így zajlott: 

  • "Oké, szép és jó, amiket mondasz, de mennyibe kerül ez a befektetés a kliensnek?" - kérdeztem. 
  • "2-3% között mozog a belépési illeték" - mondta egyhangúan. 
  • "Matematikailag egyszerűen kiszámolható, hogy a belépési költség lehet 30 euró, vagy 3.000, lényegében mindegy, ugyanis paradox módon a befektetés végösszegére ez van a legkisebb hatással. De mennyi az éves költsége a befektetésnek, amit kínálsz?" - tettem fel a legfontosabb kérdést. 
  • "Ugyan Ádám, ezt senki nem oldja. Megmutatom, hogy kapnak 6-7%-ot, ott vagyok nekik és csak ez számít." - válaszolta. 
  • "Te a barátaidnak ezt kínálod, és fogalmad sincs, hogy mennyibe kerül? Ha bemennél egy autókereskedésbe, nem érdekelne, mennyit fogyaszt az autó?" - nem hagytam annyiban. 
  • "Nézd, én ezt nem oldom. Én nem szoktam ilyeneket számolgatni. Megmutatom a tervet, aláírom a szerződést és mindenki boldog. A klienseket a költség nem érdekli." - kaptam a nem túl biztató választ. 

Láttam, hogy ebből semmi többet nem lehet kihozni, ezért eltereltem a témát. Azt már csak gondolatban tettem hozzá, hogy az ügyfeleket a valódi ár bizony érdekelné, ha tudnák, hogy nekik egy apró költség is 10.000 eurókat jelenthet.

Ez a cikk - amely terveim szerint egy több részes sorozat első képviselője - tehát a költségekről fog szólni, ahol jellemzem az egyes befektetési társaságok kínálatát. Első körben a Partners Investments befektetéseit vesszük górcső alá, hiszen szeretik hangsúlyozni, hogy a legnagyobbak a piacon. A cég kínálatában több stratégiai is elérhető, a befektetési céltól függően. Mi most egy hosszú távú havi befektetést modellezünk, a cég költségstruktúrája a többi befektetési stratégia esetében is hasonló, minimális eltérések vannak csak.

 

A költségek

A hozamokról írt cikkem  alapján tudjuk, hogy a hozamok nagyjából adottak.[1] Ezen kívül a Partners nyilvánosan közérthető módon nem kommunikálja a befektetési stratégiájának az összetételét. Ez alapján pedig világos, hogy arra kell koncentrálnunk, ami 100%-ban az irányításunk alatt van. Ezek pedig a költségek.  

Ahogy azt a bevezetőben említettem, a belépési költség hatása a végeredményre minimális, ezért most ettől elvonatkoztatunk. A hosszú távú befektető számára a legfontosabbak az éves, gyakran sajnos nem transzparensen kommunikált kezelési költségek. Mivel a piacon – ha valaki nem saját magának kezeli a vagyonát – a befektetők számára elérhető legolcsóbb megoldások kb. 1%-os költséggel dolgoznak, ezért ezt vesszük most referenciának.[1]

Példának okáért vegyük Zolit, aki nemrég végzett egyetemistaként havi 100 eurót szeretne befektetni, 40 évre. 

Ha a piacon elérhető korrekt megoldások közül választ, akkor az éves díja maximum 1,00% körül mozog. Nem kell fizetni a kivételért, nincs rejtett költség. Az 1% az 1%, és cserébe számolhat a referenciahozammal.

A számítás innentől kezdve nagyon egyszerű, egy havi befektetés számológép el is végzi nekünk, pl. ez: https://penzugy.sk/befektetes_kalkulator. Beírjuk a havi 100 eurót és a 40 évet. valamint a 8,55%-1%=7,55%-ot, akkor egy első ránézésre hihetetlen 308.000 eurós összeget kapunk. Ezt tudja a piac.

A Partners Investments költségstruktúrája ezzel szemben sokkal bonyolultabb és sajnos nem is tüntetnek fel mindent a weboldalukon. Az árak itt elérhetőek

Kezdetnek látjuk, hogy az éves illeték 1%, ami nagyon kedvezőnek számít. Sajnos azt nem említik, hogy a cég DPH fizető, ezért erre meg rá kell számolni 0,2%-ot. Ez ad nekünk egy 1,2%-os éves kezelési költséget, ami még mindig a kedvező kategóriába tartozna…

Éves kezelési illeték:

 1% + 0.2% DPH = 1.2% p.a.

 

… azonban van még egy költség, az ún. "sikerdíj". Azt, hogy helyes-e ilyen díjat szedni "passzív" befektetésekért, mindenki döntse el magának. Véleményem szerint, ha a piacot nem megverni, hanem lekövetni akarjuk, a sikerdíj nem helyénvaló. Ha az éves várható hozam 8.55%, annak a sikerdíja kerekítve 0.85% p.a. Ebből szintén kell DPH-t fizetni, ami további 0.17%, vagyis a sikerdíj összesen 0.85+0.17=1.02%-kal dobja meg a költségeket. 

Sikerdíj:

     10% a hozamból

 (évesítve cca. 0.85% + 0.17% DPH = 1.02% p.a.)

=

Hosszútávú Évesített illeték:

- 2.22% p.a.

 

A Partners Investments befektetésének éves összköltsége tehát alsó hangon: 1.2+1.02 = 2.22% p.a. Ha ezt levonjuk a referenciahozamból, 8.55-2.22 = 6.33% üti a markunkat.

 

Mennyi ez pénzben kifejezve a 40 év alatt?

Ha havi 100 eurót fektetünk be 40 éven át 7.55%-os hozam mellett, akkor várhatóan 308 000 eurónk lenne. A Partners esetében az illetékek miatt azonban évente csak 6.33% a várható hozam, vagyis a várható végösszeg 219 000 euró lesz, ami azt jelenti, hogy

 

a Partners Investments magas költségei miatt várhatóan 90.000 euróval lesz kevesebb a számlánkon a referenciához képest!

Ha pedig magasabb hozamot hozna a befektetés a referencia hozamnál, akkor sajnos még ennél is többet veszítünk.

 

Ha visszagondolunk a kezdeti elmélkedésre: "Nézd, én ezt nem oldom. Én nem szoktam ilyeneket számolgatni. Megmutatom a tervet, aláírom a szerződést és mindenki boldog. A klienseket a költség nem érdekli."

Kedves olvasó, a fenti elemzés fényében mit gondolsz? Téged sem érdekelne a hiányzó 90 000 euró, amiről a tanácsadód nem informált? Válaszod írd meg a kommentben.

 

[1] A cikkben idézett tanulmány alapján 8.55%-ot veszünk referenciahozamnak.

[2]Almát az almával hasonlítunk, tehát passzív kollektív befektetést passzív kollektív befektetéssel. A költségek minden esetben ilyen befektetési formára értendők.

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.