Jó hír az autósoknak: a biztosító kötelező átfizetni a szélvédőn keletkezett kárt!

2017. 05. 06.
Profile picture for user balint
Bohák Bálint
A számok az én világom, és érdekel a gazdaság, ezért is mertem belevágni ebbe a projektbe. Ami azonban még jobban motivál, hogy látom magam körül az embereken, mennyire tanácstalanok és elveszettek a pénzügyek világában. A gyakori téves információ megnehezíti a jó döntéseket, ami problémákhoz vezet. A számok és a tények híve vagyok, csak abban hiszek, ami pontosan ki van számolva és papírra van vetve. Szeretek az apróbetűs részek közt kutakodni a szerződési feltételekben.
Lépjünk kapcsolatba!
maxresdefault.jpg

Hosszú huzavona után végre pont kerül az egyik legvitatottabb biztosítási eset végére. A törött szélvédő vagy oldalüveg esetén a biztosítónak kötelessége kifizetni a keletkezett kárt akkor is, ha egy másik gépjármű alól felpattanó kő okozta az esetet. Nézzük meg, mik a teendőink és mire figyeljünk oda!

 Egy előző bejegyzésben a kiegészítő biztosítások között már említést tettünk a betört szélvédőről. Mint ahogy már itt is leírtuk, ha nem rendelkezünk Casco vagy kiegészítő szélvédő biztosítással, kártérítésre csak a kötelező biztosításból (PZP) számíthatunk. A vétkes autó biztosítója azonban ellenkezhetett arra hivatkozva, hogy a gépjármű alól felpattanó kő nem függ össze a gépkocsi működésével. A Legfelsőbb Bíróság legújabb HATÁROZATA azonban kimondja ennek ellenkezőjét. Ez alapján a gépkocsi kereke alól felpattanó kő igenis a gépjármű működésének része, így a biztosítótársaságnak kötelessége a kárt kifizetni, ha az eset bizonyítható.

Mi számít bizonyításnak?

Elsősorban a vétkes gépkocsi sofőrjének beleegyezése. Ha észleltük, hogy az előttünk haladó autó okozta a kárunkat, valamilyen módon jeleznünk kell a sofőrnek, hogy álljon meg, és közölnünk kell vele, hogy mi történt. Együtt töltsük ki a baleseti jegyzőkönyvet (Záznam o dopravnej nehode), amelynek aláírásával a vétkes sofőr beleegyezik, hogy az ő gépjárműje okozta a kárt. Sok alkalommal még ebben az esetben sem fizettek a biztosítótársaságok, de ezentúl kötelességük. Tehát ha véletlenül negatív választ kapunk, ne bátortalanodjunk el, és harcoljunk a pénzünkért!

Ha nincs lehetőségünk megállítani a vétkes sofőrt, jegyezzük fel a rendszámot, vagy vegyük fel kamerával amint előttünk halad. Bizonyítékként szolgálhat még minimum két ember azonos vallomása, a legnyugodtabbak azonban akkor lehetünk, ha felszereljük autónkat egy menetrögzítő kamerával, így az egész káresetet megörökíthetjük.

Image
a6620714.jpg

 

 

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.