Van-e egyáltalán szükségünk életbiztosításra?

2017. 02. 19.
Profile picture for user Attila
Viderman Attila
A Pénzügy.SK szerekesztője és előadója vagyok. Brünnben végeztem a Közgazdasági Egyetemen és a pénzügyekkel eleinte csak hobbiként kezdtem foglakozni, de mára már aktív részét képezi az életemnek.  A mai rohanó életmód sajnos nem engedi, hogy minden egyes részletre oda tudjunk figyelni, ezért ilyenkor tanácsot szoktunk kérni. Eldönteni, hogy jó vagy kevésbé jó tanácsot kaptunk, csak akkor tudjuk, ha vannak legalább alap ismereteink a pénzügyek terén.  Életünk során akár akarjuk akár nem, nagyon sok pénzügyi döntést kell hoznunk. Hiszek abban, hogy a jövőben a döntéshozás pénzügyek terén nem csak szimpátia alapján és egyéb értékesítési praktikák segítségével fog megtörténni. Nyilvánosan beszélünk az apró betűs részekről, rejtett költségekről, mert a gyakorlat azt mutatja hogy a legtöbb esetben ezek el vannak hallgatva a nagyközönség előtt.
Lépjünk kapcsolatba!
slip-up-709045_640.jpg
Ebben a cikkben röviden elmagyarázzuk, mire jó a biztosítás és kinek lehet rá szüksége. Már az elején érdemes jól megjegyezni, hogy nem ajánljuk olyan életbiztosítás megkötését, ahol a biztosítás mellett megtakarítás (spórolás) is van.

A biztosítás intézménye nem újkeletű dolog: valójában nem más, mint a rizikó eloszlatása, főleg, ami az anyagi hatásokat érinti. Már az 1800-as években is gyakori volt, főleg falvakban, hogy pénzt szedtek a lakosoktól, és egy esetleges háztűz esetén ebből az összegből (is) épített a károsult új házat. Ma is tudunk olyan helyekről, melyek hasonlóan kisebb összegeket gyűjtenek, és család nélküli, elhalálozott emberek temetését fizetik ki belőle. Ezek is a biztosítások egyes formái.

Az életbiztosítás fontosságáról az emberek véleménye megoszlik. Ez alapján két nagy csoportot különböztetünk meg: az első teljesen tisztában van az életbiztosítás, mint pénzügyi termék jelentőségével és fontosságával; a második csoport azonban felteszi a kérdést: „Minek is nekem a biztosítás? Szükségem van-e rá egyáltalán?“

 Az életbiztosítás jelentősége és magyarázata:

Az úgynevezett kockázati életbiztosítás (rizikové životné poistenie) úgy működik, mint egy védőpajzs abban az időben, amikor az ember gazdasági helyzete meggyengül. Ez történhet valamilyen komoly baleset, betegség, mozgáskárosodás vagy hosszabb idejű betegszabadság miatt, valamint a családfenntartó elhalálozása esetén is védi a családot. Ha valamelyik a fent említett szituációból bekövetkezik, akkor a károsult vagy annak családja a biztosítótól követelheti a biztosítási feltételek (poistné podmienky) alapján járó díjat. A káreset után a biztosítótól igényelhető díj segíti az ügyfél bevételkiesésének pótlását, egyéb költségek fedezését vagy a bevételkiesést családfenntartó elhalálozása esetén. Egy ilyen típusú kockázati életbiztosítást már össze lehet állítani akár havi pár euróért is.

Kinek van szüksége életbiztosításra?

Teljesen racionálisan: ha van a bankszámlánkon elég félretett pénzösszeg arra, hogy a fenti nemvárt eseményeket áthidaljuk, akkor abban az esetben nincs szükségünk életbiztosításra. Ennek ellenére sem árt azonban felkészülni, így egy szerencsétlen, váratlan esemény után sem kell majd saját vagyonunk után nyúlnunk. A megtakarított pénzünket inkább okosan fektessük be, a nem várt kiadásokat pedig majd fedezi a biztosító.

Hogyha viszont a bankszámlánkon nincs elég összeg, akkor felelőtlenség nem biztosítani magunkat egy kockázati biztosítás segítségével. Legfőképpen annak fontos rendelkezni ezzel a pénzügyi szolgáltatással, akinek vannak gyermekei és családja, és leginkább akkor, ha a család csak egy személy bevételétől függ. Ha adósságunk van, vagy hitelt, pl. jelzáloghitelt  (hypotéka) törlesztünk, szintén felelőtlenség nem rendelkezni biztosítással. A hitelek ugyanis öröklődnek, tahát nem szerencsés, ha halálunk után a családunkra bónuszként egy hitelt hagyunk.

Ha ezek után még mindig kételyeid vannak a kockázati életbiztosítás jelentőségéről és fontosságáról, akkor próbálj válaszolni a következő kérdésekre:

  • Van a számlámon elég pénz arra, hogy a családom ki tudja fizetni a hitelt a banknak, ha engem valami érne a jövőben?
  • Milyen hosszú ideig tudnám fenntartani magam az eddig megtakarított pénzemből egy komoly baleset után?
  • Problémát okozna-e saját pénzből kifizetni a kezelési költségeket abban az esetben, ha egy komoly betegség megtámadna, és a bevételem kiesne például 9 hónapra?

Egyik kedvenc szemléltető példám a pénznyomtatós példa. Képzeljük el, hogy rendelkezünk egy otthoni nyomtatóval, amely havi szinten kinyomtat nekünk 1000 eurót. Ha ténylegesen rendelkeznénk egy ilyen nyomtatóval, nem biztosítanánk be lopás, meghibásodás, összetörés, zárlat esetére havi 20-30 euróért? Minden bizonnyal érdemes volna. Ha belegondolunk, mi magunk vagyunk a nyomtatók, akik havi szinten generálják magukak és családjuknak a havi keresetet. Mi történne a „tonerünkkel“, ha tolókocsiba kerülnénk vagy súlyos betegség támadna meg? Tényleg fel vagyunk készülve egy ilyen szerencsétlenségre?

 

Image
penz-nyomtato.jpg

A biztosítás nem egy trendi téma, és a sok különbüző ok miatt, amelyekről ITT is írtunk, még sokáig nem is lesz kedvenc. Nem célunk propagálni semmilyen biztosító szolgáltatását, de a fent említett esetekben kifejezetten felelőtlenség nem bebiztosítani magunkat, ugyanis ezzel családunkat helyezzük a jövőben nagyon kellemetlen anyagi gondok elé.

 

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.