Amikor a biztosító fizet #4

2018. 03. 17.
Profile picture for user balint
Bohák Bálint
A számok az én világom, és érdekel a gazdaság, ezért is mertem belevágni ebbe a projektbe. Ami azonban még jobban motivál, hogy látom magam körül az embereken, mennyire tanácstalanok és elveszettek a pénzügyek világában. A gyakori téves információ megnehezíti a jó döntéseket, ami problémákhoz vezet. A számok és a tények híve vagyok, csak abban hiszek, ami pontosan ki van számolva és papírra van vetve. Szeretek az apróbetűs részek közt kutakodni a szerződési feltételekben.
Lépjünk kapcsolatba!
boo-2399974_1920.jpg

Mi az, ami egy amatőr labdarúgónak kötelező?

Ha valamire nem vagyunk bebiztosítva, akkor a biztosító nem fizet. Ez tény. A közhiedelemmel ellentétben azonban a biztosítóknak nem elsődleges céljuk az ügyfelek megkárosítása. Amikor a biztosító fizet rovatunkban olyan megtörtént esetekről számolunk be, amikor baleset történt, és a biztosító kifizette a kárt. Tapasztalataink alapján van okunk a bizakodásra: eddig minden általunk ismert kár bejelentése pozitív elbírálásban részesült.

Ahogyan növekszik az általunk közvetített biztosítások száma, ezzel sajnos az is jár, hogy egyre több ügyfelünk jelentkezik, hogy valamilyen balesete, biztosítási esete történt és abban az esetben fizet-e valamit a biztosítója. Az előzőekben ITT és ITT utasbiztosítással kapcsolatos szerencsétlenségeket mutattunk be, egy másik esetben a kötelező biztosítás mentette meg ügyfelünket a csődtől, most pedig nézzük meg, hogy egy hétvégi focimeccsen történt sérülés után milyen esetben fordulhatunk a biztosítóhoz. Az életbiztosítás fontosságáról már ITT írtunk.

Valószínűleg olvasóink közül is sokan szeretik a labdarúgást és jó páran képviselik is a községük, városuk focicsapatát a hétvégenként zajló bajnoki mérkőzéseken. Mindenki, aki pályára lép, tisztában van vele, hogy bármikor történhet egy kisebb, vagy akár komolyabb sérülés is. Egy fiatal ügyfelünk sajnos az utóbbi kategóriába tartozott, ugyanis a mérkőzés egyik pillanatában rosszul lépett, és ennek következtében elszakadt az Achilles-ínje. Egy ilyen sajnálatos sérülést hosszú, több hónapos kihagyás és lábadozás követ. Így volt ezzel ügyfelünk is, aki havonta 14 eurót fizet a kockázati életbiztosítására, melyben több biztosítási eseményre is be van biztosítva. Az egyik a 7 napon túl gyógyuló sérülések utáni napidíj (Denné odškodné za dobu nevyhnutného liečenia úrazu od 7.dňa), napi 6 eurós biztosítási összeggel. Ez a balesetet követő lábadozási időszakra jár, annyi időre, amennyit az orvos meghatároz. Ügyfelünk a biztosítótársaság oldalán elektronikusan kérvényezte az elbírálást, feltöltötte az orvosi jelentéseket és két részletben megkapta a biztosítási összeget. Először 18 napra 108 eurót, majd a második orvosi jelentés elküldése után 52 napra 312 eurót, így összesen 420 eurót. 

 

Image
axa_potvrdenie.jpg

A gyógyulása körülbelül 3 hónapig tartott, azonban a biztosítótársaság a szerződési feltételekben megszabja, hogy egy ilyen típusú sérülés esetén legfeljebb 70 napot fizet ki. Ezzel nem minket szeretne megrövidíteni, csupán a csalóktól védi meg magát, akik az átlagos gyógyulási időnél jóval tovább ’’lábadoznának’’.

Az emberek általában negatív véleménnyel vannak a biztosításokról, és szinte már közhelynek számítanak a ’’nem fizetett a biztosító’’ vagy a ’’nem kaptam vissza elég pénzt a biztosításomból’’ kifejezések. Ez több okból kifolyólag is lehetséges:

  • valamit elhazudtunk a szerződés megkötésekor, vagy csak a tanácsadónk volt felületes a kitöltésekor. Például ügyfelünk esetében szükséges volt megjegyezni, hogy regisztrált focista és bajnoki meccseken vesz részt, így a biztosítótársaság a kockázatosabb ügyfelek között tartja számon, mivel nagyobb az esélye, hogy sérülést szenved, mint például egy sakkozó.    
  • ha fizetünk egy biztosítást, és eltörjük a kezünket, ne higgyük azt, hogy a biztosító mostmár automatikusan egy csomó pénzt fog nekünk küldeni. Ha a szerződésünkben nincs megfogalmazva, hogy napidíjat kell kapnunk a gyógyulási időszakra, akkor aligha várhatjuk el, hogy olyat teljesítsenek, amire nincs kötelességük.  
  • ha spórolásos életbiztosítással rendelkezünk, és több év után felmondjuk, szinte biztos, hogy csak a töredékét kapjuk vissza a befizetett pénznek. Ez szintén nem a biztosítótársaság bűne, ő csupán tartja magát a szerződésben leírtakhoz. Inkább azt a pénzügyi tanácsadót tegyük felelőssé, aki nem tájékoztatott a hátulütőkről. Arról, hogy az effajta szerződések milyen rejtett illetékeket tartalmaznak és miért veszik el a pénzünk, ebben a cikkben írtunk és ITT beszéltünk róla.

A fenti példából is látható, hogy ha egy biztosítás megfelelően van beállítva, akkor bármelyik biztosítótársaság probléma nélkül teljesíti a szerződésben leírtakat. 

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.