Amikor a biztosító fizet(ne) #2 - Mennyibe kerül egy helikopteres mentés Ausztriában?

2017. 06. 12.
Profile picture for user zsupcsan-zoltan
Zsupcsan Zoltán
12 éve foglalkozom pénzügyekkel és ügyfelekkel . Hiszek abban, hogy valódi tanácsot csak függetlenül, alapos tudással és szakértelemmel lehet adni.  Tanácsadói tevékenységem mellett a Pénzügy.SK tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is én felelek. 
Lépjünk kapcsolatba!
Helikopteres mentes a hegyek között - az utasbiztosító ilyenkor is fizet?

Ahogy az előző részben jeleztük, szeretnénk bemutatni a való életből vett, biztosítási eseményekkel kapcsolatos példákat. Ezért következzen András esete, aki maga sem gondolta, mennyit spórolhatott volna meg, ha kicsit meggondoltabb és megköti az utazásbiztostást.

András tapasztalt síelőként, megunva az itthoni pályákat, március közepén egy ausztriai síközpontba látogatott néhány ismerősével. Ez volt az első külföldi kirándulása, ahová felügyelet nélkül ment, és természetesen eszébe sem jutott, hogy kötnie kéne bármiféle biztosítást. És ahogy lenni szokott, éppen ilyenkor történt a baj. Az ottlétük másnapján, a pálya egy előre beláthatatlan részén, két pálya találkozásánál nem volt rendesen eligazítva a hó, és egy kb. 10 méter átmérőjű jeges részen András megcsúszott. Az esés következtében eltört a bal combcsontja. Elég kellemetlen látvány:

 

Image
rontgen 1 an (2).png

A barátai azonnal a segítségére siettek: hívták a pályamentőt, aki megállapította a törést. Majd nemsokára megérkezett a helikopter is, amely a legközelebbi kórházba szállította Andrást, ahol szinte azonnal meg is műtötték. Ezután még 5 napig élvezte a kórház vendégszeretetét, majd távozott. Mivel nem volt utazásbiztosítása, ezért a hazaút sem volt egyszerü:

 '' …a hazautamat meg kellett oldanom magamnak, mert a Dôvera azt mondta, hogy abban nem tudnak segíteni. Szerencsére egy jó barátom kint dolgozott Ausztriában kb. 100 km-re a kórháztól ahol voltam. Ő eljött értem, és ő vitt haza engem. Egy autó hátsó ülésén kellett élveznem a 6 órás hazautat, frissen műtött combcsont töréssel. Mindegy, kibírtam…''

Körülbelül egy hónappal a műtét után Andrást nem kis meglepetés érte, amikor a postaládában megpillanotta a 3.700 eurós számlát a helikopter szállítási költségérőlAzonnal elment az egészségügyi-biztosítóba, ahol közölték vele, hogy ezt ők nem térítik meg, ugyanis ez nem tartozik a biztosító hatásköre alá, magánutazásbiztosítást kellett volna kötnie.

 

Image
számla 001-2.jpg

 

Pozitívumként megemlíthető, hogy az egészégügyi-biztosító a több tízezer eurós műtétet kifizette, mivel EU-n belül történt és Andrásunk is felépült mára.

Az eset szomorú, de nem egyedi. Reméljük, az itt leírtaknak sikerült rávilágítaniuk, hogy mennyibe kerülhet egy külföldön történt baleset, mégha csak egy szomszédos országról beszélünk is. Ugyan a helikopteres mentés első hallásra extrémnek tűnhet, de csak Ausztriában évente 23 000-szer alkalmazzák.
 

Közeledik a nyár, a kirándulások ideje. Ne sajnáljuk a napi 1-2 eurónyi plusz kiadást az utazásbiztosításra, hiszen a magánbiztosítónk egy fenti esetben még a hazautat is megtérítette volna. Többek között itt tudsz utazásbiztosítást kötni.

Reméljük, a következő példánk pozitívabb lesz.

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.