Amikor a biztosító fizet #3 - Ezúttal 6500 eurót fizetett a biztosító

2017. 12. 07.
Profile picture for user Attila
Viderman Attila
A Pénzügy.SK szerekesztője és előadója vagyok. Brünnben végeztem a Közgazdasági Egyetemen és a pénzügyekkel eleinte csak hobbiként kezdtem foglakozni, de mára már aktív részét képezi az életemnek.  A mai rohanó életmód sajnos nem engedi, hogy minden egyes részletre oda tudjunk figyelni, ezért ilyenkor tanácsot szoktunk kérni. Eldönteni, hogy jó vagy kevésbé jó tanácsot kaptunk, csak akkor tudjuk, ha vannak legalább alap ismereteink a pénzügyek terén.  Életünk során akár akarjuk akár nem, nagyon sok pénzügyi döntést kell hoznunk. Hiszek abban, hogy a jövőben a döntéshozás pénzügyek terén nem csak szimpátia alapján és egyéb értékesítési praktikák segítségével fog megtörténni. Nyilvánosan beszélünk az apró betűs részekről, rejtett költségekről, mert a gyakorlat azt mutatja hogy a legtöbb esetben ezek el vannak hallgatva a nagyközönség előtt.
Lépjünk kapcsolatba!
baleset_kep.jpg

Ebben az írásunkban nagyító alá vesszük a kötelező felelősség biztosítást, és egy megtörtént eseten megmutatjuk, hogy az ügyfelünk által okozott baleset után egy évvel ügyfelünknek bizony mélyen a zsebébe kellett volna nyúlnia, ha nincs felelősségbiztosítása a járművén.

Az előző cikkünkben ITT olvashattatok arról, hogy mi a különbség a kötelező felelősségbiztosítás (szlovákul „Povinné zmluvné poistenie“ – PZP) és a Casco között. Ebben az írásunkban viszont nagyító alá vesszük a kötelező felelősségbiztosítást és egy megtörtént eseten megmutatjuk, hogy az ügyfelünk által okozott baleset után egy évvel ügyfelünknek bizony mélyen a zsebébe kellett volna nyúlnia, ha nincs felelősségbiztosítása a járművén.

A kötelező biztosításokban megtalálható kétfajta bizonyos felső határ, amelyet törvény szabályoz. A képen láthatunk az egyes biztosítók nevei alatt két számot (pl. 5 mil. Euro/1 mil. Euro):

 

Image
preveruj.png

www.preveruj.sk

  • Az első határérték, 5 mil. Euro a balesetben megsérült, vagy elhunyt személyek kártalanítására utal.
  • A második határérték, 1 mil. Euro pedig a tulajdonban lévő anyagi károkat fedezi.

A fenti képen az egyszerűség kedvéért összehasonlítottunk pár biztosító társaságot, és láthatjuk, hogy az egyes csomagokban eltérőek lehetnek a megadott értékek.

Ügyfelünk szerencsétlen módon 2016. május 21-én balesetet okozott egy motorkerékpárt vezetőnek. A motorkerékpár az ütközés után használhatatlanná vált. Az ügyfelünknek az AXA biztosítóban megkötött kötelező biztosítása térítette a baleset után a motorkerékpár tulajdonosának a motron keletkezett kárt.

Egy év elteltével viszont, 2017. július 12-én ügyfelünk a Szociális Biztosítótól kapott egy váratlan levelet, amiben az állt, hogy 15 napon belül köteles kifizetni 6.470,50 Euro-t. A motoros ugyanis a baleset után egy teljes évig munkaképtelen volt, így a Szociális Biztosító a balesetet okozó személyen (ügyfelünkön) próbálta behajtani ezt az összeget.

Az ügyfelünk pánikolva fordult hozzánk, mi a teendő ilyen esetben. Megnyugtattuk, hogy valószínűleg nem kell a megtakarított pénzéhez nyúlnia, ugyanis a kötelező biztosítása az általa okozott balesetben megsérült személy munkaképtelensége esetén kifizeti a keletkezett bevételkiesést. Így is történt, 2017. július 24-én egy levél érkezett ügyfelünk postaládájába, amiben az állt, hogy az AXA biztosító elfogadta az általunk megírt kérelmet, és a biztosító az anyagi kár fedezése után a szenvedő alanyt munkaképtelesége esetén is kártalanította.  

Image
axa.png

Ne feledkezzünk meg róla, amikor kifizetjük az éves biztosítási díjat, hogy nem csak a gépjárműben keletkezett károk ellen vagyunk védve, hanem mások egészségében okozott károk esetén is. A fent leírt valós eset nem mindennapi példa, ezért jó ha tudjuk, hogy ha ilyen szerencsétlen eset történik, akkor abban az adott pillanatban, vagy akár utána mi a teendőnk és a megkötött kötelező biztosításunk mit is fedez valójában.

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.