Az autóbiztosításról - kiegészítő biztosítások autóra

2017. 03. 23.
Profile picture for user balint
Bohák Bálint
A számok az én világom, és érdekel a gazdaság, ezért is mertem belevágni ebbe a projektbe. Ami azonban még jobban motivál, hogy látom magam körül az embereken, mennyire tanácstalanok és elveszettek a pénzügyek világában. A gyakori téves információ megnehezíti a jó döntéseket, ami problémákhoz vezet. A számok és a tények híve vagyok, csak abban hiszek, ami pontosan ki van számolva és papírra van vetve. Szeretek az apróbetűs részek közt kutakodni a szerződési feltételekben.
Lépjünk kapcsolatba!
deer-road.jpg

Az előző bejegyzésben elmagyaráztuk, mi a különbség a PZP és a Casco biztosítás között. Az első anyagilag véd minket az autónkkal okozott károk ellen, az utóbbi pedig védelmet nyújt a saját autónkra. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor egyikből sem számíthatunk kártérítésre. Az ilyen esetekben kiegészítő biztosításokat kell kötnünk autónkra. Nézzük meg, melyekkel találkozhatunk!

Ha nem emlékszel, mi is az a CASCO és a PZP, olvasd el előbb ITT az előző bejegyzést.

GAP biztosítás (Poistenie finančnej straty)

Casco biztosítás megkötése esetén számolnunk kell az amortizációval is, ami azt jelenti, hogy az autó a megvásárlása után folyamatosan veszít az értékéből, főleg az új gépkocsik az első 3-5 évben. Egy esetleges totálkár vagy lopás esetén a Casco biztosítás csak a kár időpontjában megállapított piaci értéket fizeti ki: a fellépő pénzügyi veszteség pótlására szolgál a GAP biztosítás(Guaranteed Asset Protection - garantált vagyonvédelem).

1. amennyiben csak Casco védi az autónkat, a követekezőképpen néz ki, amit a biztosítótól kapunk:

 

Image
KASKO_autoerteke.png

 

2. ha GAP is védi a kocsinkat, mindig a teljes vételárat kapjuk meg lopás és totálkár esetén:

 

Image
gap_sk.png

 

Vegyünk egy példát:

 

Image
tab.png

*A GAP biztosítás még az önrészünket is fedezi ebben az esetben

GAP biztosítást kizárólag csak Casco biztosítás mellé köthetünk, egy új Škoda Octavia esetében az éves biztosítási díj 150 euró körül mozog. Vadiúj autókra mindenképpen ajánljuk megkötni az első 3-5 évre.

Kátyúkár biztosítás (Poistenie proti zlému stavu vozovky)

A szlovákiai utakon autózva sok esetben okozhatnak kárt a kátyúk, egyéb úthibák. Ebben az esetben a kártérítési igényt elküldhetjük a közút kezelőjének, pozitív elbírálást azonban aligha várhatunk. E kellemetlenségek elkerülésére szolgál a kátyúkár biztosítás, amely fedezi a kerekekben vagy a gumiabroncsokban keletkezett károkat. Biztosítási díja mindössze 10 euró évente.

Vadkár biztosítás (Poistenie stretu so zverou)

Ha nem rendelkezünk Casco biztosítással és nem is szeretnénk kötni, viszont számtalanszor utazunk sötétben és erdős területen, mindenképpen ajánlatos olyan biztosítónál megkötni a kötelező biztosításunkat, amelyiknél kiegészítő termékként megköthetjük a vadkár elleni biztosítást. Ez fedezetet nyújt minden olyan káreset során, melyet vad okoz a járműben. Ez a kiegészítő általában 30-40 euróba kerül évente. Szlovákiai statisztikákat nem sikerült találnunk, de az alábbi linken megnézhetjük, mennyire gyakori Csehországban az állatok miatt történt baleset. Minden 20. autókár állattal való ütközés miatt keletkezik.

Egyik kollégánk találkozása egy szarvassal:

 

Image
17506286_10209066969735459_518756357_n.jpg

Közlekedési balesetbiztosítás (Poistenie úrazu prepravovaných osôb)

Megtörténhet, hogy utazásunk során ismerősöket is viszünk magunkkal, és balesetet okozunk. Az ütközés során a velünk egy járműben utazók is megsérülhetnek, ez esetben egy darabig nem fognak tudni majd dolgozni, ezt a bevételkiesést valakinek állnia kell. Erre szolgál ez a kiegészítő biztosítás autóra, amelynek éves díja 20-25 euró körül mozog. Némelyik PZP-hez már bónuszként kapható, éppen ezért a biztonság kedvéért nézzünk utána, a miénk tartalmazza-e. Általában a legolcsóbb biztosításokban éppen az efféle bónuszok hiányoznak.

Mi a helyzet a szélvédővel?

Ha rendelkezünk Casco biztosítással, akkor még az előttünk haladó vétkes sofőrt sem kell megállítani, ugyanis a Casco átfizeti ezt a kárt. Természetesen az önrész összegére vigyázzunk a megkötésnél, az olcsóbb variációk nagyobb önrésszel járnak. Ha csak kötelező biztosításunk van, akkor a kárt okozó, tehát az előttünk haladó gépjármű PZP-jéből kell igényelnünk a kártérítést. Ez a folyamat az utóbbi évek legvitatottabb biztosítási eseményének számít. A biztosítók sokszor azzal érvelnek, hogy az előttünk lévő autó kereke alól felpattanó kő nem az autós hibája, vagy azt hozzák fel, hogy a káreset nem bizonyítható. A 2016-os év második felétől azonban már zöld utat kaptak a károsultak a Legfelsőbb Bíróságtól, amelynek ítélete alapján immár fizetnie kell a biztosítónak abban az esetben, ha az előttünk haladó autós sofőrje elismeri, hogy ő okozta a kárunkat. Természetesen mindent pontosan felülvizsgálnak, így ne felejtsük el kitölteni a baleseti jegyzőkönyvet (Záznam o dopravnej nehode), és aláíratni azt a vétkessel.

 

Image
a6620714.jpg

 

 

Legtöbb esetben azonban az előttünk haladó autó sofőrje nem hajlandó együttműködni, arra hivatkozik, hogy a kár máskor keletkezett, csupán őt ’’találtuk meg’’ és nem írja alá a jegyzőkönyvet. Ha el akarjuk kerülni az efféle kellemetlenségeket, kiegészítő biztosításként autóra a PZP-hez kössünk szélvédő biztosítást (Poistenie čelného skla), amelynek évi biztosítási díja 35-40 euróba kerül.

Megj.: A feltüntetett évi biztosítási díjak egy újonnan vásárolt Škoda Octavia-ra vonatkoznak.

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.