Alapfogalmak: Mi a PZP és a Casco? + tippek

2017. 01. 06.
Profile picture for user balint
Bohák Bálint
A számok az én világom, és érdekel a gazdaság, ezért is mertem belevágni ebbe a projektbe. Ami azonban még jobban motivál, hogy látom magam körül az embereken, mennyire tanácstalanok és elveszettek a pénzügyek világában. A gyakori téves információ megnehezíti a jó döntéseket, ami problémákhoz vezet. A számok és a tények híve vagyok, csak abban hiszek, ami pontosan ki van számolva és papírra van vetve. Szeretek az apróbetűs részek közt kutakodni a szerződési feltételekben.
Lépjünk kapcsolatba!
Auto-baleset.jpg

Akik már több éve rójják a kilométereket, azok valószínűleg már tisztában vannak a fogalmakkal, viszont a fiatalabb sofőrök esetében még vannak nyitott kérdések, éppen ezért megpróbáltuk összegezni, mit is kell tudni az autóbiztosításokról. Mi a különbség a kötelező felelősség biztosítás és a Casco között? Melyik mi ellen véd és milyen esetekben nem? Ezekre a kérdésekre adunk most választ.

 

Az autóbiztosításokat alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk:

1. Az első a kötelező felelősség biztosítás (továbbiakban a szlovákból átvett PZP-ként használjuk), amelyet kötelezően fizetnünk kell, ha autónk van. A PZP anyagilag véd minket, ha autónkkal kárt okozunk más autójában (de akár házában, kerítésében, egészségében). Ha nem lenne biztosításunk, ezeket a károkat saját zsebből kellene fizetnünk. Gondoljunk csak bele, képesek-e lennénk megfizetni egy vadonatúj Audi, Porsche javítását saját zsebből, ha ilyen kocsikban okoznánk kárt? Éppen ezért jól fontoljuk meg, amikor kiejtjük a szánkon, hogy ’’már megint ki kell fizetni azt a fránya biztosítást’’.

2. A második a Casco, amely szabadon választható – nem kötelező, és védelmet nyújt a saját  autónkra azokban az esetekben is, ha nem más autós okozta a kárt – ilyen pl. a természeti katasztrófa, saját hibánkból elkövetett baleset, autólopás, vandalizmus. Tegyük fel, hogy elbóbiskolunk és beborulunk az árokba, az autónkban keletkezett kárt ez a fajta biztosítás fedezi.

 

Az alábbi ábrával szemléltetjük, mikor és mit fizet a PZP és a Casco: 

Image
auto-baleset-biztositas-1.png

 

A képen a zöld autónak van előnye, a piros autós figyelmetlen volt és megtörtént a baj. Ebben az esetben a következő történik (szerencsére mindenki megúszta a balesetet):

 

A zöld autó szemszögéből:

-a zöld autó értéke 40.000 € és totálkáros lett, sajnálatos módon a zöld autó sofőrje, aki éppenséggel szobrász eltöri a kezét, így a piros sofőrje miatt még fél évig nem tud dolgozni.

- a zöld autó sofőrje jogosan követeli a piros autó sofőrjétől a 40.000 €-t a kocsija elvesztéséért és még másik 30.000 €-t, mert fél évig nem tud a piros miatt dolgozni.

- Amennyiben a bíróság követeléseit jogosnak tartja, a piros biztosítója ezt az összeget kifizeti a zöld autó tulajdonosának

- A hibás - piros ezt a részét a történetnek megúszta pénzveszteség nélkül, mert volt PZP-je

 

A piros autó szemszögéből:

- Amennyiben a piros autósnak csak PZP-je volt, ami csak a másoknak okozott károk esetén ’’lép életbe’’, így a saját autója javítására nem kap pénzt. Amennyiben tehát csak PZP-je van, ezzel vége is a történetnek. Spórolhat az új autóra, vagy a javítására.

- Ha azonban volt Casco-ja, akkor a Casco biztosító kifizeti a javítást és nem is kérdezi, ki volt a hibás. A Casco egyszerűen fizet, ha kocsinkban kár történik baleset által.

 

Image
auto-biztositas-abra.png

 

Mire figyeljünk még oda?

 

PZP-nket ne felejtsük el kifizetni még az évforduló előtt pár nappal, hogy a biztosító biztosan megkapja a biztosítási díjat

Ellenőrizzük, hogy nem járt-e le a műszaki engedélye (STK,EK) autónknak, ugyanis ha balesetet okozunk egy ilyen gépkocsival, szintén jogában áll a biztosítónak nem fizetni

Ha nem használjuk a téli gumit az előírásoknak megfelelően vagy nagy mértékben túllépjük a megengedett sebességet, szintén kibújhatnak a fizetés alól

Casco biztosítás esetén ha drágább kiegészítőt szerelünk az autónkba (nagyobb kerekek, szebb lámpák, stb.), ezt mindenképpen jelentsük be a biztosítónknál, ellenkező esetben ezek kárát nem fizetik ki

Lopás esetén fel kell mutatnunk az összes kulcsot, amit az autónkhoz kaptunk.

Bizonyára senkinek sem jut eszébe ittasan a volán mögé ülni, de azért a biztonság kedvéért megemlítjük, hogy ha ittasan okozunk balesetet, minden bizonnyal nem fizeti ki a biztosító a teljes összeget.

Egyes biztosítók nem fizetnek, ha mi vagyunk a hibásak, és vigyázzunk a túl olcsó ajánlatokkal, ezek sokszor amortizációt számolnak fel káreset után és a kárnak csak egy részét fizetik ki.

 

Egy következő bejegyzésben szó lesz a kiegészítő biztosításokról, illetve arról, hogy hogyan lehet felmondani egy biztosítást, ha már lekéstük a 6 hetes felmondási időt.

Sok balesetmentes kilométert kívánunk, egyéb kérdéseket kommentekben vagy üzenetekben várjuk.

Sikerült olyanról írnunk, amiről nem tudtál? Találkoztál olyasmivel, ami cikkünkbe nem fért bele, és megosztanád tapasztalatodat a témában? Várjuk kommentben, emailben vagy Facebook oldalunkon, esetleg privát üzenetben!

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.