Jó hír az autósoknak: a biztosító kötelező átfizetni a szélvédőn keletkezett kárt!

Hosszú huzavona után végre pont kerül az egyik legvitatottabb biztosítási eset végére. A törött szélvédő vagy oldalüveg esetén a biztosítónak kötelessége kifizetni a keletkezett kárt akkor is, ha egy másik gépjármű alól felpattanó kő okozta az esetet. Nézzük meg, mik a teendőink és mire figyeljünk oda!

Jó hír az autósoknak: a biztosító kötelező átfizetni a szélvédőn keletkezett kárt!

 Egy előző bejegyzésben a kiegészítő biztosítások között már említést tettünk a törött szélvédőről. Mint ahogy már itt is leírtuk, ha nem rendelkezünk Casco vagy kiegészítő szélvédő biztosítással, kártérítésre csak a kötelező biztosításból (PZP) számíthatunk. A vétkes autó biztosítója azonban ellenkezhetett arra hivatkozva, hogy a gépjármű alól felpattanó kő nem függ össze a gépkocsi működésével. A Legfelsőbb Bíróság legújabb HATÁROZATA azonban kimondja ennek ellenkezőjét. Ez alapján a gépkocsi kereke alól felpattanó kő igenis a gépjármű működésének része, így a biztosítótársaságnak kötelessége a kárt kifizetni, ha az eset bizonyítható.

 normal/banner_m.png

 

Mi számít bizonyításnak?

Elsősorban a vétkes gépkocsi sofőrjének beleegyezése. Ha észleltük, hogy az előttünk haladó autó okozta a kárunkat, valamilyen módon jeleznünk kell a sofőrnek, hogy álljon meg, és közölnünk kell vele, hogy mi történt. Együtt töltsük ki a baleseti jegyzőkönyvet (Záznam o dopravnej nehode), amelynek aláírásával a vétkes sofőr beleegyezik, hogy az ő gépjárműje okozta a kárt. Sok alkalommal még ebben az esetben sem fizettek a biztosítótársaságok, de ezentúl kötelességük. Tehát ha véletlenül negatív választ kapunk, ne bátortalanodjunk el, és harcoljunk a pénzünkért!

Ha nincs lehetőségünk megállítani a vétkes sofőrt, jegyezzük fel a rendszámot, vagy vegyük fel kamerával amint előttünk halad. Bizonyítékként szolgálhat még minimum két ember azonos vallomása, a legnyugodtabbak azonban akkor lehetünk, ha felszereljük autónkat egy menetrögzítő kamerával, így az egész káresetet megörökíthetjük.

 

a6620714.jpgKÉRDEZZ BÁTRAN

Hozzászólna?

security

 mdavid626

 2017-06-02 08:14:39

Hogy mi?? Mi van ha egyedül utazom, és épp nincs kéznél kamera? Vagy toll és papír? Hogyan állítok meg valakit egy forgalmas út közepén? Hogyan jelzek neki, hogy légyszi álllj már meg?


Ezt feltétlenül olvasd el!

Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem? Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

Ezek még érdekelhetik

  • Amikor a biztosító fizet #3 - Ezúttal 6500 eurót fizetett a biztosító

  • Lakásbiztosítás: az alulbiztosítás fogalma

  • Kritikus betegségek biztosítása - miért fontos?

  • abcd

  • Amikor a biztosító fizet #1

  • Az autóbiztosításról - kiegészítő biztosítások