Te elválnál egy kedvező hitel miatt? - Jön a fiatal házasoknak járó hitel

2019. 02. 06.
Profile picture for user zsupcsan-zoltan
Zsupcsan Zoltán
12 éve foglalkozom pénzügyekkel és ügyfelekkel . Hiszek abban, hogy valódi tanácsot csak függetlenül, alapos tudással és szakértelemmel lehet adni.  Tanácsadói tevékenységem mellett a Pénzügy.SK tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is én felelek. 
Lépjünk kapcsolatba!
couple-2162950_1280.jpg

Összeszedtük, mit kell tudni a most újra aktuálissá váló fiatal házasoknak járó hitelekről.

Kedvező hitel fiataloknak vagy a házasságszédelgés állami támogatása? Természetesen a címet mi sem gondoltuk teljesen komolyan, de érdemes továbbolvasni. Összeszedtük ugyanis, mit kell tudni a most újra aktuálissá váló fiatal házasoknak járó hitelekről, amely tény, hogy páratlan a piacon a maga nemében. Ám arra is érdemes rámutatni, hogy nagyon éles kétélű fegyver is lehet.

Egyesek még emlékezhetnek a szocializmus kedvelt pénzügyi termékére, a hetvenes évektől bevezetett, fiatal házasoknak járó hitelekre. Akkoriban 30 ezer koronát (majd később többet is) kérvényezhettek a fiatal házasok, 1 százalékos kamat mellett. Ha ezt  összeraktuk az önkormányzati lakásokkal, tényleg jóval egyszerűbb volt akkoriban fiatalon családot alapítani. De vissza a jelenbe.

 
A napokban újra feltámasztották a honatyák ezt az 1989 előtti támogatást. Mivel reálisan csak az év második felétől igényelhető a kölcsön, így még nem teljesen világos minden részlete. Nagyon sokan keresnek meg minket, hogy hogyan is fog müködni ez az egész, lássuk tehát a részleteket. Azt viszont előre le kell szögeznünk, azért nem mindenkinek jár automatikusan ez a tényleg nagyon kedvező hitelkonstrukció.

A feltételek:
 

  • Mindkét fél esetében a felső korhatár 35 év
  • A felvehető hitel összege 15 000 euró lesz
  • Legkésőbb a házasságot követő 12 hónapon belül kérvényezhetjük a hitelt
  • A kérvényező pár havi összkeresete nem haladhatja meg az aktuális minimálbér négyszeresét (2120 euró, bruttóban)
     

hitel paraméterei:

  • A futamidő 15 év
  • Garantált kamat: 1% a teljes futamidőre
  • A hitelt az Állami Lakásfejlesztési Alap bocsájtja a kérvényezők rendelkezésére

 
Ösztönzés a gyermekáldásra, de akár válásra is?

Ami még egy nagyon érdekes paramétere, és más banki termékeknél mégcsak hasonló lehetőséggel sem találkozhatunk, az hogy a gyermek születése  esetén 2000 eurónyi hitelt elenged az állam (maximálisan 6000 euróig).

Ismerjük, azonban be, Közép-Kelet-Európában nagy hagyománya van az „okos megoldásoknak“. A 12 hónapos szabály miatt könnyen megtörténhet, hogy egyeseket válásra, majd újra házasságra ösztönöznek a feltételek (emlékezzünk csak vissza az üdülési utalványokkal kialakult botrányra, amikor két héttel a bevezetésük után már hirdetésben vásárolta volna fel valaki őket). Persze, semmiképp sem buzdítanánk olvasóinkat, hogy kéthavonta támadjanak be egy anyakönyvi hivatalt az alacsony kamat miatt!

 

Amit még nem tudunk:
 

- Az hitelt ingatlanvásárlásra és felujításra lehet felhasználni. Még nem tudni, ezt milyen módon fogják ellenőrizni. A bankoknál ezt pl. a lakáshitelek esetében az adásvételi szerződés  felmutatásával, a lakástakarékoknál számlákkal kell igazolni.

- Nem tudjuk, hogy kötelező-e a 15 ezer eurós maximális hitelkeret igénylése, vagy kérhetünk kevesebbet is? Hasonlóan a 15 éves futamidőről sem tudjuk még, hogy mennyire kötött.

- Lesznek-e vajon előtörlesztési lehetőségek, mik lesznek ennek a feltételei. Jár-e majd az előtörlesztés valamilyen büntetéssel?

- Szintén érvényes lesz-e a DTI8-as szabály erre a hitelre is?

- Személyi kölcsönként fog-e működni, vagy szükség lesz az ingatlanunk beterhelésére?

Ami pedig a legdiszkutabilisebb az egészben, mennyire előnyös adósságra ösztönözni egy fiatal házaspárt, pláne, mikor a Szlovák Nemzeti Bank negyedévente újabb és újabb megszorító intézkedéseket vezet be a lakosság gyors ütemű eladósodása ellen. De ezt bízzuk inkább mindenki saját lelkiismeretére. Ám tény, hogy ha már ígyis-úgyis lakásvásárlásra és/vagy felújításra adják a fejüket a fiatalok, akkor tényleg egy kedvező és a piacon szó szerint verhetetlen ajánlatról van szó.


Összehasonlításképpen álljon itt egy táblázat a ma elérhető legjobb alternatívákkal a piacról, összevetve az ifjú házasoknak járó hitellel:

 

Image
ifjuhazasok.jpg

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.