Adóbónusz jelzálog hitel törlesztésére (daňový bonus k hypotéke)

2024. 05. 09.
Profile picture for user zsupcsan-zoltan
Zsupcsan Zoltán
12 éve foglalkozom pénzügyekkel és ügyfelekkel . Hiszek abban, hogy valódi tanácsot csak függetlenül, alapos tudással és szakértelemmel lehet adni.  Tanácsadói tevékenységem mellett a Pénzügy.SK tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is én felelek. 
Lépjünk kapcsolatba!
Jelzálog adóbónusz 1200€-ig.

Jó lenne egy kis segítség a jelzálog (hypotéka) fizetéséhez? A jó hír, hogy van erre lehetőség, állami keretek között. Azok, akik 2018. január 1-je után vettek fel jelzáloghitelt, adóbónuszt igényelhetnek az államtól a kifizetett kamatok után az éves adóbevallásukon keresztül. Nézd meg, hogy te is jogosult vagy-e rá, és mekkora bónuszra vagy jogosult.

Az adóbónusz összege 2024 előtt és után

Mindkét esetben igaz, hogy az adóbónusz öt egymást követő évben vehető igénybe, viszont eltérő a támogatás mértéke. Attól függ, hogy a jelzáloghitelre vonatkozó szerződésünket mikor kötöttük meg.

2023. december 31-ig kötött szerződések esetében:

Az adóbónusz 50 000€ összeg után fizetett kamatok 50%-át jelenti legfeljebb 400€ összegig, ami 12 hónapra vonatkozik. Tehát tegyük fel, lefizettünk 50 000€-nyi jelzáloghitelt - abból a kamataink fele jogosult az adóbónuszra. Mindez 400€ összegig.

2024-től kötött szerződések esetén

2024. január 1. után megkötött szerződések esetében a fizetett kamatok 50%-át jelenti a jelzáloghitel teljes összegére vonatkoztatva, legfeljebb 1200€ összeghatárig.

Az adóbónusz tehát 2024. január 1. előtt kötött szerződések 400€, azt követően kötött szerződésekre 1200€. Értelemszerűen, az év közben felvett jelzáloghitel esetében az év arányos része az összeghatár (pl. ápr. 1-én felvett jelzáloghitelre 2023 előtti szerződés esetében 300€, 2024-től kötött szerződésre 900€, az év 75%-a).

Fiatal pár jelzálog adóbónuszt számol a laptop előtt.

Az adóbónusz igénylésének feltételei

Az adóbónusz 35 éves korig igényelhető a jelzáloghitel első öt évére arra az esetben, ha a következő feltételeket teljesítjük:

a jelzáloghitel-kérelem aláírásának napján legfeljebb 35 évesek vagyunk (két személy esetében mindkettő; legkésőbb a 36. születésnapunk előtti napon írjuk alá a szerződést);

az a személy igényli, aki főadósként van megjelölve a hitelkérelemben;

a kérelmező átlagjövedelme nem több mint a szerződéskötést megelező év bruttó havi átlagjövedelmének 1,3-szorosa (2023. december 31-ig kötött szerződések esetében) vagy 1,6-szorosa (2024. január 1-től kötött szerződések esetében) – ezt alább együtt kiszámoljuk;

ha a kérelmező alkalmazott, évente egyszer, az éves beszámolóban (ročné zúčtovanie), legkésőbb február 15-ig kell igényelnie a támogatást;

ha a kérelmező vállalkozó, évente egyszer az adóbevallásban igényli azt, legkésőbb március 31-ig (vagy június 30-ig elhalasztott adóbevallás esetén);

az adóköteles jövedelem legalább 90%-a Szlovákiából származik - azaz ha a kérelmezőnek több mint 10% a külföldről származó jövedelme, nem kaphatja meg az adóbónuszt;

nem lehetséges az adóbónuszt és az eredeti állami támogatást egy második ingatlanra egyszerre alkalmazni – házastársak esetén mindkét kérelmezőre vonatkozik;

vagy-vagy alapon vagy a befizetett kamat utáni adóbónusz (kamat visszatérítés), vagy az az adóbónusz igényelhető, amelyet a megemelkedett hiteltörlesztés kompenzására igényelhet (ha a kamatfixáció 2023 után lejárt, és magasabb lett a törlesztője).

a jelzáloghitelt vagy lakáshitelt a banknak kell nyújtania (lakásépítő intézetek által nyújtott jelzálog kizáró ok);

a jelzáloghitel törlesztési futamidejének 5-30 év közé kell esnie;

2024. január 1. után aláírt szerződések esetében kezdődően az ingatlan a kérelmező állandó lakhatása; nem bérbeadható.

Milyen jelzáloghitel esetében igényelhető az adóbónusz?

Az adóbónuszra való jogosultsághoz az alábbi hitelcélok egyikének kell megfelelnie:

  • lakás vagy lakásrész vásárlása;
  • ház vagy házrész vásárlása;
  • lakóingatlan vagy lakóingatlan egy részének építése;
  • ingatlan felújítása (bővítés, hozzáépítés);

Az adóbónusz nem igényelhető telekvásárlásra.

Jelzálog adóbónuszt használó pár költözik be a házba.

Hogyan kell kiszámolni az adóbónuszhoz szükséges átlagjövedelem nagyságát?

2023 végéig kötött szerződések esetén

A 2023-ban kötött szerződések esetében a 2022-ben szerzett havi átlagjövedelem 1,3-szorosának megfelelő küszöbértékét kell vennünk.

2022-ben az átlagkereset 1304€ volt (ezt a priemerná mesačná nominálna mzda zamestnanca hospodárstva SR“ néven találhatjuk meg a Statisztikai hivatal weboldalán).

Tehát egy kérelmező esetén ennek 1304€ x 1,3 = 1695,20€ határérték alatt kell lennie.
Két kérelmező esetén a
kérelmezők havi bruttó átlagjövedelmének 1304€ x 1,3 x 2 = 3390,40€ határérték alá kell esnie.

2024-től kötött szerződések esetén

2024-től kötött szerződés esetén ez a 2023-as év átlagjövedelem (1430€) 1,6-szorosát jelenti.

Tehát egy kérelmező esetén ennek 1430€ x 1,6 = 2288€ határéték alatt kell lennie.

Két kérelmező esetén a kérelmezők havi bruttó átlagjövedelmének 1430€ x 1,6 x 2 = 4576€ határérték alá kell esnie.

Fontos hozzátenni, hogy ez alatt a bruttó fizetés értendő. Tehát a fenti példával élve (1430€ x 1,6) összesen 3150€-s bruttó fizetés a felső határérték, amivel igénybevehető az adóbónusz.

Fontos megjegyezni, csak az igénybevétel előtti év átlagjövedelme számít bele, azt, hogy a soron következő négy évben meghaladja-e az átlagkereset 1,3-szorosát vagy 1,6-szorosát, nem számít.

Vannak-e hátrányai az adóbónusznak?

Az adóbónusznak két hátránya van. 1. Ahhoz, hogy mind az öt évben igénybe tudjuk venni, dolgozni kell. Munkanélküliség vagy szülői szabadság esetében “A” típusú adóbevalláson keresztül igényelhető. 2. Csak a főadós igényelheti. Az adóbónusznak viszont van egy kiváló előnye, mégpedig az, hogy jelzáloghitel refinanszírozása esetén pl. 2 év elteltével nem kell visszafizetni a kifizetett adóprémiumot, csupán nem lesz jogosult a további három év adóbónuszára.

Szeretnéd tudni, hogy jogosult-e vagy a támogatásra?

Segítségre van szükséged a jelzáloghitelre vonatkozó adóbónusz igénylésében? Vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk lépésről lépésre.