Fiataloknak járó kedvezményes jelzáloghitel jövőre: több ezer euróval is rosszabbul járhatunk

2017. 10. 06.
Profile picture for user balint
Bohák Bálint
A számok az én világom, és érdekel a gazdaság, ezért is mertem belevágni ebbe a projektbe. Ami azonban még jobban motivál, hogy látom magam körül az embereken, mennyire tanácstalanok és elveszettek a pénzügyek világában. A gyakori téves információ megnehezíti a jó döntéseket, ami problémákhoz vezet. A számok és a tények híve vagyok, csak abban hiszek, ami pontosan ki van számolva és papírra van vetve. Szeretek az apróbetűs részek közt kutakodni a szerződési feltételekben.
Lépjünk kapcsolatba!
Pénzét számolgató személy - tényleg kedvező az adóbónusszal járó jelzáloghitel?

A fiataloknak járó kedvezményes jelzáloghitel feltételei minden bizonnyal a 2018-as év elejétől változnak majd. Mindeddig kamatkedvezmény formájában mutatkozott meg, a pénzügyminisztérium új javaslata szerint adóbónusszal támogatnák a fiataloknak járó jelzáloghitelt.

Azok a fiatalok, akik a hitelszerződés megkötésének idejében még nem töltik be a 35. életévüket és teljesítik a jövedelemhatárt, tehát az átlagos havi bruttó bevételük nem haladja meg az előző évben mért nemzetgazdasági átlagbér 1,3-szorosát, élhetnek a kedvezményes jelzáloghitel lehetőségével. A támogatás jelenleg 3 százalékos kamatkedvezményt biztosít 5 évre, mégpedig úgy, hogy ebből két százalékot az állam, egyet pedig a bank áll. A hitelkedvezmény ebben a mai formájában sikeresnek mondható, rengeteg fiatal használta ki a lehetőséget és spórolt meg több ezer eurót (50.000 eurós hitel esetében akár 7.000 eurót is) ennek köszönhetően. Azonban ez év januárjában elterjedt a hír, hogy a fiataloknak járó hitelkedvezmény változni fog, méghozzá számunkra kedvezőtlen irányba. Sajnos ez az információ beigazolódni látszik, ugyanis a pénzügyminisztérium legújabb törvényjavaslata arra utal, hogy az állami támogatás eme formája a jövő évtől már a múlté.

Adóbónusszal támogatnák a fiatalokat

Az állam megszünteti a fiataloknak járó hitelek dotációját a mai formában, és adóbónusz formájában nyújt a jövőben ehelyett kedvezményt. A kedvezmény a befizetett kamatterhek 50 százaléka lehet, legfeljebb azonban 400 euró évente. A mostani feltételekhez hasonlóan, a javasolt kedvezmény is a hiteligénylés első 5 évében használható ki, tehát ez maximálisan 2.000 eurós megtakarítást jelenthet összesen. További kikötés, hogy a kamatot a felvett jelzáloghitelből számolják, a megvásárolásra kerülő ingatlan nem lehet drágább 50 ezer eurónál.

Hogyan néz ki a gyakorlatban?

Azonban az előző módszerhez képest annyiban változik, hogy a havi törlesztőrészletünk nem lesz kevesebb, csupán utólag az állam részben kifizeti a jelzáloghitel költségeit adócsökkentés formájában. Tehát a 2018-as évben felvett jelzáloghitelünk kamatterheit összeszámoljuk, ezt feltüntetjük a 2019-es év elején az adóbevallásunkban, majd ennek az összegnek az 50 százalékát kiszámolják (legfeljebb 400 euró) és ennyivel kevesebb jövedelemadót fizetünk be az államkasszába. További hátránya, hogy a mi felelősségünk ez az adminisztráció.

Adóbevallás sablonja, ami felveti a kérdést, valóban kedvezményes a jelzáloghitel új feltételek mellett?

Állami támogatás most vs. Állami támogatás 2018-tól

Mivel jelenleg a munkanélküliség minimális, a gazdaság dübörög, a jelzáloghitelek kamatlábai pedig történelmi mélyponton vannak, így minden adott ahhoz, hogy a fiatalok megalapozzák a jövőjüket lakhatás szempontjából. Aki ingatlanvásárláson gondolkodik, és azon vacillál, hogy még ebben az évben tegye-e meg azt, vagy hagyja a hosszú tél utáni időszakra, annak segítünk dönteni a következő számítással. Hasonlítsuk össze az állami támogatás jelenlegi és jövőbeni formáját egy azonos példán.

Tegyük fel, hogy Bálint és Zoli is ingatlanvásárlás előtt áll. Mindketten 50.000 eurót szeretnének felvenni, 30 évre, 5 éves kamatfixációval. Bálint már kiválasztotta a megfelelő lakást, és azonnal akcióba lép, még ebben az évben elintézi a jelzáloghitelét és megvásárolja a lakást. Jelenleg a jelzáloghitelek kamatlábai 1,5% körül mozognak, a 3%-os kamatkedvezménnyel Bálintnak a legelőnyösebb, 0,05%-os kamatlábat (mivel nem mehet mínuszba) sikerül kialkudnia. Zoli bizonytalan a döntéssel, és elodázza a hitelintézést a jövő év elejére, így neki marad az 1,5%-os jelzáloghitel és majd kihasználja az adóbónusz lehetőségét.

 

Image
tablazat_fiatloknak_jaro.png

*Megj.: A táblázatban az átláthatóság kedvéért kerekített összegeket tüntettünk fel

Az adóbónusz minden évben a kamatok összegének az 50 százaléka (legfeljebb 400 euró). A táblázatba az 5 év alatt megspórolt összeget tüntettük fel, az alábbi számítás segítségével:

  • év – kamat összege: 740,88 €, adóbónusz: 370,44 €
  • év – kamat összege: 720,80 €, adóbónusz: 360,40 €
  • év – kamat összege: 700,40 €, adóbónusz: 350,20 €
  • év – kamat összege: 679,71 €, adóbónusz: 339,86 €
  • év – kamat összege: 658,70 €, adóbónusz: 329,35 €

Amint a táblázatból láthatjuk, Zoli törlesztőrészleteinek összege az 5 év alatt 10.353,60 euró, viszont adóbónusz formájában visszakap 1.750,25 eurót, így reálisan 8.603,35 eurót fizet ki a hitelére. Bálint esetében az állami támogatás mindvégig levonódik a törlesztőrészletből, ő 8.396,40 eurót fizet ki, tehát 206,95 euróval jobban jár.

Azonban amit még meg kell vizsgálnunk, hogy kinek mennyi lesz a tartozása 5 év után a bank felé. Bálint ebben az esetben 43.146,89 € - 41.718,66 € = 1.428,23 euróval fog kevesebbel tartozni a banknak, mint Zoli. Ez annak köszönhető, hogy Zoli hitele nagyobb kamatlábbal rendelkezik, így a törlesztőrészletéből kevesebb összeg megy a hitel törlesztésére, és nagyobb a kamatra. A hitelkamatok kamatozásáról bővebben ITT írtunk. Zoli bizonytalansága összesen 206,95 € + 1.428,23 = 1.635,18 eurójába kerül.

Ha tehát ingatlanvásárlás előtt állsz, sokáig ne habozz, ugyanis a legjobb feltételek mellett is több mint 1.600 eurót takaríthatsz meg pár hónap különbséggel!

Mégegyszer ki kell hangsúlyoznunk, hogy az állami támogatás jövőbeni formája még csak törvénytervezetben van megfogalmazva, azonban jobb, ha időben felkészülünk rá. 

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.