Karácsony - vigyázzunk a költekezéssel!

2016. 12. 22.
Profile picture for user zsupcsan-zoltan
Zsupcsan Zoltán
12 éve foglalkozom pénzügyekkel és ügyfelekkel . Hiszek abban, hogy valódi tanácsot csak függetlenül, alapos tudással és szakértelemmel lehet adni.  Tanácsadói tevékenységem mellett a Pénzügy.SK tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is én felelek. 
Lépjünk kapcsolatba!
Karacsony_Falu.jpg
Mielőtt belevetjük magunkat a karácsonyi ajándék-hajtóvadászatba, és megvennénk a következő fölösleges pulóvert, a 20. pár zoknit vagy épp nyakkendőt, nem árt, ha előtte leülünk, és alaposan átgondoljuk, mennyit is szeretnénk költeni, és kit, kiket szeretnénk megajándékozni. Elvégre senkinek sem segítünk azzal, ha újabb haszontalan dolgokra költjük el a pénzünket.

Vigyázzunk a karácsonyi költekezéssel

Néhány hivatalos adat:

A lakosság 15%-a tervez kölcsönt felvenni a karácsonyi időszakban, derül ki az egyik szlovákiai behajtó cég közvélemény-kutatásából[1]. Ebből a cikkből továbbá kiderül az is, hogy a legtöbb háztartásnak nem okoz gondot a havi kiadások előteremtése, a nem várt kiadások azonban a válaszolók 51 százalékánál anyagi problémát okoznának, és ilyenkor a legnagyobb valószínűség szerint hitelfelvételhez folyamodnának. Éppen ezért kritikus a karácsonyi időszak sok család számára az eladósodás szempontjából. Az egyre pozitívabb makrogazdasági kilátások miatt az emberek egyre optimistábban tekintenek a jövőbe, és egyre nagyobb hitelekért folyamodnak. Mindenki gazdag karácsonyt szeretne, legfőképp gyermekeinket szeretnénk meglepni ajándékokkal. Ilyenkor fontos észben tartani, addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér. A lengyelek például (velünk ellentétben), igyekeznek az év végével lezárni minden egyes kisebb tartozásukat, és az új évet tiszta lappal kezdeni.

Aranyszabály: Ajándékot hitelből soha! – de tényleg soha

Ne felejtsük el, hogy a karácsony a szeretet, ünnepe. Az ajándékozás legtöbbünknél társadalmi elvárás: ajándékot adunk-kapunk, s ha szerencsénk van örülünk a hasznos meglepetésnek. Ha azonban nem találták el az ízlésünket, mosolyogva megköszönjük a fölösleges ajándékokat is. Nem magával a gesztussal van baj, hanem az azt egelőző pénzszórással.
Mi lenne például, ha a felnőttek megbeszélnék, hogy ezúttal a karácsony tényleg nem  a haszontalan ajándékokról fog szólni? Legtöbbünknek már úgyis mindene megvan, nem biztos, hogy szükség van újabb botmixerre vagy egy másik parfümre. Beszélje meg a család az ünnepek előtt, mire van ténylegesen szükség, és vegye meg azt. Természetesen, a gyerekek kivételt képeznek, de itt sem érdemes túlzásokba esni.

Így elkerülhető, hogy az ünnepek előtt kölcsönhöz kelljen folyamodnunk.

*Az elromlott hűtőt, kocsit, mosógépet ne vegyük az ajándék kategóriájába, ezek használati cikkek, amelyek pótlása szinte kötelező – ám itt sem érdemes hitelből vásárolni, hanem próbáljunk erre a célra egy tartalékot kiépíteni.

 

Image
Karacsony_suti.jpg

Hogyan készüljünk fel tehát a karácsonyi időszakra?

  • Szabjuk meg előre, mennyit is szeretnénk maximálisan ajándékokra költeni – készítsünk költségvetési keretet.
  • Döntsük el, hány embert szeretnénk megajándékozni, majd az első pontban meghatározott összeget osszuk szét az ajándékozottak között.
  • Igyekezzünk az ajándékokat előre megvásárolni, sokkal kevésbé fáj, ha apránként költjük el az ajándékokra a pénzünket, mintha hirtelen ötletektől vezérelve, nagy sietve tudjuk le egy–két nap alatt a vásárlást, sokszor már az árakkal sem törődve.
  • Nem szükséges mindenből vadonatújat vásárolnunk, a különböző bazároldalakon is érdemes teljesen új, bontatlan alternatívát keresni.
  • Ne felejtsük el, hogy nem az ajándék ára, sok esetben ténylegesen a szándék a fontos, sokan örülünk kézzel készített - személyesebb ajándékoknak is.

 

Végezetül pedig, ne dőljünk be a hirdetéseknek! Egy ajándék sem éri meg, hogy azt több hónapon (esetleg éven) keresztül törlesszük.

Kellemes - túlköltekezés mentes - ünnepeket kíván a Pénzügy.sk szerkesztősége. J

 

[1] http://sk.kruk.eu/tlaov-sluby/spravy-z-tlace/page2.html

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.