Lakáshitel rekord: 0.725% p.a. - lehetséges ez???

2017. 04. 05.
Profile picture for user zsupcsan-zoltan
Zsupcsan Zoltán
12 éve foglalkozom pénzügyekkel és ügyfelekkel . Hiszek abban, hogy valódi tanácsot csak függetlenül, alapos tudással és szakértelemmel lehet adni.  Tanácsadói tevékenységem mellett a Pénzügy.SK tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is én felelek. 
Lépjünk kapcsolatba!
postabank.jpg

Jelenleg 8 bank kínál a szlovákiai piacon lakáshitelt: a SLSP, ČSOB, TB, VÚB, UniCredit, Prima, OTP és a Sberbank. Ez a felállás azonban változik: a Sberbankot bekebelezi a Prima, és a Postabank is beszáll a játékba. A Postabank (Poštová banka) eddig nem kínált lakáshiteleket, ez azonban április 3-án megváltozott. Mivel a lakáshitel-piac telített, ezért egy újdonsággal rukkoltak elő: megjelentették az ún. "offset lakáshitelt".

Hogyan működik az offset lakáshitel?

Az offset lakáshitel egy specifikus hiteltermék, amely spórolással párosul (ang. offset - kompenzáció vagy kiegyenlítés.)

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: az ügyfél felveszi a lakáshitelét és egyidejűleg letétbe helyez egy bizonyos összeget a bankban, mint megtakarítás. Ez az összeg kamatmentesen lesz elhelyezve. Itt jön a csavar: kamatozni csak a hitel összege és a letétbe helyezett összeg különbsége fog.

Szemléltetésképpen: Zoli felvesz a Postabanktól 50.000 euró hitelt 2%-os kamatra, és igyidejűleg letétbe helyez 10.000 eurót. Így a bank csak 40 000 euróra (50.000-10.000) számítja a 2%-os kamatot, a maradék pedig kamatmentesen áll a rendelkezésünkre. Az így elhelyezett letét sok kamatot megtakarít a Zoli számára, és a hitel törlesztését is meggyorsítja, nem beszélve arról, hogy a letét bármikor Zoli rendelkezésére áll.

 

Image
Postabank-1.png

De hogy jön ki a 0,725%?

Hogy fog kinézni a gyakorlatban az offset lakáshitel felhasználása a Postabankban? A Postabank piacra dobta az ún. hasznos otthont (úžitočné bývanie). Erre a hitelre akár 5 spórolást is köthetünk, maximum a hitel 50%-nak megfelelő összegig.  A hitelkamat végül arányosan csökken a hitel nagysága és a megtakarított letét nagyságának arányában.

Ha például Zoli 50.000 eurós hitelt vesz fel, és egyidejűleg letétbe helyez 25.000 eurót a bankban, ami a felvett kölcsön 50%-a, a bank 50%-kal csökkenti a hitelre vonatkozó kamatot. A 3 éves fixációs 1.45%-os kamat esetén ez pontosan a kampányban használt 0.725%.

Így az eredeti 171 eurós törlesztőrészlet helyett csak 154 eurót fizetünk. Ez 3 év alatt 612 euró megtakarítás.

Megéri?

Ahogyan már ITT elmagyaráztuk, jelenleg gazdasági fellendülés van folyamatban, éppen ezért a bankok még tovább csökkentik a hitelkamatokat.

Ez az új rekordnak számító alacsony kamatláb biztosan felforgatja a lakáshitelek piacát. Ennek bizonyítéka, hogy már az UniCredit Bank is bejelentette, hogy 0,99%-ra csökkenti a kamatlábat 3 éves fixációs hitelek esetén. Az ő feltételeikről majd a következő cikkben olvashatnak.

Mi lesz ennek a kampánynak a következménye?

Ne dőljünk be azonnal a kecsegtető reklámot látva, hiszen sajnos itt sem osztanak ingyen ebédet. A Postabank célja az, hogy a nagyobb megtakarítással rendelkező klienseket magukhoz csábítsák. Ilyen kliens kevés van, tehát ne számítsunk tolakodásra a Postabank irodái előtt. Ugyanis ha belegondolunk, a Postabank nem csinált mást, mint szépen becsomagolva előadta, hogy a megtakarításunk kamatát levonja a hitelünk kamatából. Persze ez egy nagyon szép ötlet, és nem is átverés, de ha el tudjuk helyezni megtakarításunkat 0,7%-nál magasabb kamat mellett, akkor az egész bukik. Nem beszélve arról, hogy aki nagyobb összeget tudott megtakaritani élete soran, az valószínűleg tudja, hogyan kamatoztathatja pénzét továbbra is, akár 3% felett.

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.