Telekvásárlás és családi ház építése hitelből

2018. 04. 15.
Profile picture for user Viktor
Rajcsányi Viktor
Három év tervezői munka után jöttem rá, hogy a nehezen összespórolt pénzt nem elég megkeresni, hanem épp olyan fontos megtartani vagy akár kamatoztatni is. Hitelfelvételkor, biztositás megkötésekor vagy nyugdijspórolásnál egy rosszul meghozott döntés akár évekre is megkeserítheti az életünket, ezért próbálom tartani magam a következő idézethez: " Soha ne veszíts pénzt!" Ha akarjuk, ha nem, az életünket a pénzhez való hozzáállásunk határozza meg és csak rajtunk múlik, hogy a hónap végén a fizetésünket fogjuk várni vagy a szabadságunkat fogjuk tervezni. Szeretném, ha minden ismerősöm a második szerint élne, és ne azt kelljen tőlük hallgatnom, hogy most nem érek rá, határidőm van, túlóráznom kell stb. Ezért próbálok segíteni, hogy mindenki egy lépéssel közelebb kerüljön egy szabadabb életformához, ahol a szabadidőt nem az anyagiak határozzák meg.  Közel másfél éve erősítem a csapatot. Az általam megosztott információkat pedig legjobb tudásom szerint válogatom össze és mind a fent leírtakat szolgálják.  
Lépjünk kapcsolatba!
Házépítés.jpg

Megmutatjuk, milyen lépésekből áll ilyen esetben a hitelügyintézés.

A hitelintézés lakásvásárlás esetén ma már a legtöbb esetben röpke 1-2 hét kérdése, és ez idő után a kiszemelt lakásunk boldog tulajdonosai lehetünk. Más azonban a helyzet, ha házépítésre adjuk a fejünket, ugyanis a bank általában több, kisebb részleteben (tranže) bocsájtja rendelkezésünkre a hitelkeretünket, ami segítség és tapasztalat nélkül már kicsivel több ráncot varázsolhat a homlokunkra.

A bankok örömmel adnak hitelt nemcsak egy már meglévő ingatlan vásárlásához, hanem családi ház építéséhez vagy lakótelek (stavebný pozemok) vásárlásához is. Manapság még gond nélkül kaphatunk hitelt a kinézett ingatlan értékének 80%-90%-ára. Ez viszont csak a kolaudált ingatlanokra érvényes, családi ház építésénél és telekvásárlásnál már jóval szigorúbbak a feltételek és mások a játékszabályok.

1.  Nincs saját telkem és építkezni szeretnék:

A legrosszabb elképzelhető forgatókönyv az, ha saját telek vásárlására sincs elegendő saját pénzünk. Telekvásárlás esetén banktól függően a telkünk értékének 50-85%-ára kaphatunk hitel. A hitel nagyságát nagyban befolyásolja a telek elhelyezkedése. A Szlovák Takarékpénztár például legfeljebb a telek értékének a 70%-ára ad hitelt, amit saját értékbecslővel méret fel. A bankok tehát odadják a telek értékének 70%-át, mi hozzáadjuk a telek értékének hiányzó 30%-át, és ha már tényleg nincs több saját pénzünk, ezzel zsákutcába is kerültünk, mivel nincs pénzünk a ház továbbépítésére. 

Atyai jótanács: ha nem rendelkezünk a ház értékének legalább 10-20%-val önerőből, akkor ne is nagyon kezdjünk neki a házépítésnek.

Kivétel: Erre megoldás lehet, ha már egy létező ingatlant, például szülői házat vagy lakást használunk plusz fedezetként. Ebben az esetben a zálogjog az adott ingatlanra vonatkozik, az igényelhető hitelünk nagysága pedig nem csak a telek, hanem ettől a plusz ingatlan értékétől függ majd.

 2. Van már saját telkem és építkezni szeretnék:

Ha már sikerült építkezési telekhez jutunk és jövendőbeli házunk építését banki hitelből szeretnénk finanszírozni, a következő akadályokat kell leküzdenünk:

  1.       Jelzáloghitel igénylése: A megfelelő hitel kiválasztása után a bankfiókban leadjuk a hiteligénylésünket. (Manapság egyes bankok lehetővé teszik, hogy hiteligénylésünket nem csak bankfiókokban hanem pénzügyi közvetítőknél is beadhatjuk, ezáltal meggyorsítják és rugalmassá teszik az igénylés folyamatát.) Miután leraktuk a házunk alapjait és sikerült az első szint falait a földfelszíntől legalább 1 méter magasságba felhúznunk, a házunkat bejegyeztethetjük az ingatlan-nyilvántartásba (kataster nehnuteľností) mint félkész ingatlan (rozostavaná stavba), ezáltal a házunk a bank szemében már beterhelhető ingatlanná válik. Amennyiben nem sikerül felépítenünk a házunk a megfelelő mértékig, egy másik ingatlant kell fedezetként használnunk, rosszabb esetben máshonnan kell előteremtetnunk a pénzt, hogy a házunkat legalább a fent említett állapotig építsük.                                                    Kép:  az alap és a legalább 1 méter magasságban lévő falak (rozostavaná stavba)
    Image
    rozostavana_stavba_foto.jpg
  2.       Értékbecslés: Hitelünk jóváhagyása előtt a bank értékbecslővel felméri a házunk jövendőbeli értékét (budúca hodnota nehnutelnosti po dokončení), amely pontosan leírja a már elkészült állapotot és értékét, és a ház értékét a kolaudáció után. Az értékbecslő tehát már az építkezés kezdete előtt is meg tudja állapítani, mennyit fog érni a házunk mire elkészül.
  3.       Az első hitelmerítés: Az igényelt hitelünket a bank sosem egyszerre, hanem fokozatosan, kisebb összegekben utalja át a számlánkra, attól függően, hogy már hány %-os a házunk állapota. Az első összeg nagysága a házunk aktuális – félkész állapotban lévő - értékétől függ, melyet az értékbecslő a szakértői véleményében is feltüntet. Ez az összeg viszont nem minden esetben egyenlő a házunk aktuális értékének a 100%-ával. Amennyiben a bank a jövendőbeli házunk értékének 80%-ára adott hitelt, a hitelmerítésünk első összege nagyságrendileg az aktuális állapot értékének 80%-ával lesz egyenlő. A fenn maradó rész saját megtakarításainból kell előteremtenünk.
  4.      Folyamatos hitelmerítés: Amint sikerült elköltenünk a hitelünk első részét, a bankunk elérhetővé teszi számunkra a következő összeget. A következő összeg nagysága attól függ, mennyivel sikerült növelnünk az ingatlanunk értékét. Az építkezési folyamatot és az ingatlan értékének növekedését még néhol számlákkal, de leggyakrabban csak fotodokumentációval kell igazolnunk. Amennyiben felhasználtuk a bank által nyújtott pénzösszeget, elküldjük a banknak a fotodokumentációt, aki pozitív elbírálás esetén elérhetővé teszi a következő összeget, és így tovább. Megtörténhet olyan eset, hogy a bank nem tartja elegendőnek a házunk értéknövekedését, ezért arra kötelez minket, hogy saját tőkéből további pénzt fektessünk a házunkba, hogy megfelelő mértékben növekedjen az ingatlanunk értéke.
  5.      A hitelkeret kimerítése: Hitelünk utolsó összegét a bank általában házunk kolaudációjához köti. Ez leggyakrabban a hitel összegének 10%-a. A legutolsó részt tehát már csak a kolaudáció után kapjuk meg.

Egyszerüen összefoglalva a házépítés:  Felépítünkk önerőből egy részt a házunkból, majd utólag a bank ezt az összeget elküldi nekünk. Tehát mindig egy lépéssel előbb járunk az építkezéssel, míg a bank csak utólag fizet ezért az elkészített részért. Szinte ezért lehetelten a már fenn említett 10-20% önrész nélkül házat építeni. Aki pedig már sikeresen felépített egy házat, az nagyon jól tudja, hogy az eredetileg eltervezett összeg végül sosem elég a ház befejezéséhez.

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.