A legnagyobb pénzügyi félreértések a Facebookról

2020. 01. 13.
facebook5.jpg

 Bombaként robban az arcunkba, hogy mekkora sötétség is van a fejekben a pénzügyi téren. 

Már Buddha is megmondta, hogy aki lelki békét akar, ne olvasgasson Facebook kommenteket. Én viszont néha megszegem ezt a szabályt, kíváncsiságból, hogy egy kicsit az ismerősi köröm buborékján túllépjek. Főleg gazdasági híreknél szoktam szétkattintani, és ami ott vár, az a nagyon pontos kórképe a társadalomnak. Bombaként robban az arcunkba, hogy mekkora sötétség is van a fejekben a pénzügyi téren. Hogy miért van az, hogy a lakosság eladósodottsága egyre nő, és szinte kamatot sem tudunk számolni.

Ezért úgy döntöttünk, hogy rendszeres sorozatot készítünk ezekből a kommentekből - megmagyarázva, miért is teljesen téves egyesek gondolatmenete. A neveket, képeket természetesen kikockázzuk, és hangsúlyozni szeretnénk, hogy nem mások kifigurázása, kinevetése a célunk, hanem a pénzügyi ismeretek elmélyítése a lakosság körében. 

Kérjük, senki ne sértődjön meg, helyette inkább ossza meg a cikket, hátha akad egy-két olyan ismerőse, akiknek segíthetünk.

Az elmúlt hét legnagyobb gazdasági híre, hogy távozik az OTP Szlovákiából. Ettől pedig az online térben kitört a pánik. A cikkel kapcsolatos zavartságot még inkább fokozta, hogy Csányi Sándor egy szlovéniai sajtókonferencián jelentette be az infót, miközben Szlovéniában terjeszkednek, hiszen ott még tavaly felvásárolták az SKB Bankot (2018-ban a negyedik legnagyobb bank volt az országban, 8 százalékos piaci részesedéssel). A sajtókonferencián az ottani tervekről beszélt, és mellékesen bejelentette azt is, hogy Szlovákiából kivonulnak. Az olvasók többségének már ez a két ország kavarodást okozott a szövegértéssel. 

De térjünk át a komment szekcióra.

 

Image
otp1.jpg

Nem, nem lettek kidobva! Az üzletben nincs olyan, hogy “gyűlölöm a magyar/kínai/tetszőleges nemzetiségű pofádat, ezért takarodj az országomból”. X példát lehetne felsorolni, hogy az üzlet hogyan írja felül a nemzetiségi, világnézeti konfliktusokat. A bank viszont nem szeretetszolgálat. Az OTP az évek hosszú sora alatt sem tudott versenyképes lenni, 2002 óta vannak jelen és nem sikerült 3 százalék fölé sem emelni a piaci részesedését. Az OTP Szlovákia legveszteségesebb bankja, pluszos évet csak 2015-ben tudott kihozni. Ha pedig valami nem működik, be kell zárni.

 

Image
otp2.jpg

Ha az ügyfél szemszögéből nézzük, bizony nem egy bank kínál jóval kedvezőbb feltételeket. A szlovákiai bankkonkurencia hatalmas, hidd el, bárhol tárt karokkal fogadnak, ha van rendszeres bevételed. Ha csak a számlavezetési díjat nézzük, 6 euró (bizonyos feltételek teljesítése mellett 3 euróra csökkenthető). Kapásból tudunk 5 bankot mondani Szlovákiában, ahol ingyen vezetik a számládat, tehát nem kérnek pénzt érte, hogy használod a saját pénzed. A számlavezetési díj az egyik legfeleslegesebb kiadás, ami éves szinten elég szép kiadást tud összehozni. Te miért fizetsz azért, ami máshol ingyen van?

 

Image
otp3.jpg

A bank eladására márciusban fog sor kerülni, ha sikeres lesz, akkor az év végén kezdődhet meg a transzformáció. Addig pedig pontosan ugyanolyan rezsimben működik minden, ahogy eddig. A fiókos néni nem mondhatja, hogy mi akkor majd bezárunk, gyertek vissza 2021-ben. Természetes, hogy tovább kínálják a termékeiket. Az új tulajdonos pedig valószínűleg még jobb szolgáltatásokkal próbálja majd megtartani az ügyfeleket. Az összes szerződés is érvényben marad, vagyis ha eddig elégedett voltál a bankkal (vagy csak túl lusta átteni a pénzed máshova), nem kell pánikszerűen menekítened sehova. A bankok megszűnése, összeolvadása teljesen normális folyamat. Legutoljára a Zuno szűnt meg, az ottani kliensek a Tatra Bankához kerültek. A Sberbank pedig nem is olyan rég összeolvadt a Prima bankával, és ott sem történt apokalipszis az ügyfelek szemszögéből. 

 

Image
otp4.PNG

Az OTP-hoz sok szlovákiai magyar azért is is ragaszkodik, mert Szlovákiában rajtuk keresztül fizetik ki a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által folyósított „Szülőföldön magyarul” nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatásokat is. A Bethlen Gábor Alap szerződése az OTP-vel érvényes a lejáratig, s ha ténylegesen kivonul a bank, eldönthetik, mely pénzintézeten keresztül folyósítja majd a támogatásokat.

Vagyis nincs szükség aggodalomra, hogy valaki ne jutna hozzá a pénzéhez. 

 

Reméljük tudtunk segíteni. Ha úgy gondolod, hasznos a cikk, küldd tovább, oszd meg, és nyomj egy like-ot a Facebook oldalunkra, ahol mindig friss gazdasági híreket találsz. 

Lengyel Diana

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.