A legfontosabb változások 2019-ben a pénzügyek terén

2019. 01. 04.
Profile picture for user Dia
Lengyel Diana
A Pénzügy.sk oldalhoz a születésétől kezdve asszisztálok, elsősorban mint olvasószerkesztő, de néha én is billentyűzetet ragadok, ilyenkor elsősorban praktikus, a mindennapi életet érintő tanácsokkal látom el az olvasókat. A korábbi újságírói tapasztalataimat mint Social Media Manager is kamatoztatom: az én feladatom a a Pénzügy.sk megjelenítése a szociális hálókon, elsősorban a Facebookon.  És mivel az élet művészet nélkül vajmi keveset ér, szabadidőmben szívesen rajzolok, mind a hagyományos, mind digitális technikával. :)  
Lépjünk kapcsolatba!
2019newyear05-1.jpg

Összefoglaltuk azokat a gazdasági, pénzügyi változásokat, melyeket mindenképp érdemes megjegyezni.

 

Szociális ügyek

- 2019-ben tovább emelkedik a nyugdíjkorhatár 62 és fél évre, a tavalyi 62 év 139 napról. Ezen nem kell csodálkozni, Szlovákiában a nyugdíjkorhatár még mindig az egyik legalacsonyabb Európában, és a lakosság gyors öregedése miatt 2023-ig minden évben tovább fog emelkedni cca 2 hónappal. (Ha nem szeretnél te sem 70 éves korodig gürcölni, majd utána minimálnyugdíjból nyomorogni, ajánljuk ezt a cikkünket áttanulmányozni

- 40 euróval emelkedik, vagyis 520 euró lesz a bruttó minimálbér. Ez szuperbruttóban több mint 700 euró (vagyis a munkaadónak legalább ennyibe fog kerülni egy munkás alkalmazása), a munkások kézbe viszont csak kb. 430 eurót kapnak nettó. (A pontos összeget befolyásolhatja a gyerekek után járó adókedvezmény stb.) Érdekesség, hogy 10 év alatt a bruttó minimálbér majdnem megduplázódott: 2009-ben 295,50 euróról indultunk.

- A nyugdíjasoknak is több jut. 30 ledolgozott év után a minimális nyugdíj 278,90 euró. Mindenki, akinek kevesebb a nyugdíja mint 334,70 euró, január elsejétől 8,70 euróval többet fog kapni. 334,70 eurós nyugdíj felett pedig plusz 2,6 százalékot számolhatnak hozzá az idősek a havi megélhetéshez.  

- Ami a családosokat érinti pozitívan, hogy a gyermekgondozási segély (rodičovský príspevok) is növekszik 6 euróval, január 1-től 220,70 euró jár a szülőknek. Az egy gyermek után járó családi pótlék 66 centtel nő, így 2019-ben 24,34 eurót tesz ki. Ami viszont hatalmas segítség lehet a fiataloknak, hogy egyszerre két anyasági támogatást is igénybe lehet venni, ami akár 1300 eurónyi plusz pénzt jelenthet a családi kasszában. Így például míg az anyuka szedheti az anyasági támogatást az ôjszülött kisbaba után, az apuka az idősebb gyermek után. A kétgyermekes szülőknek ajánljuk alaposan áttanulmányozni Jozef Mihál volt munkaügyi miniszter FB oldalát és cikkeit, ahol naprakész infókat és hasznos tippeket találhatnak a pénz igényléséhez.

 

És akkor most térjünk át a konkrét pénzügyi termékekre.

Változások a második és harmadik pillérben:

- Több pénzt küldünk ismét a második pillérbe is: jelenleg 4,75 százalékot spórolunk havonta bruttó jövedelmünkből a nyugdíjszámlánkon, ami mindenképp egy pozitív változás, ám még mindig jóval kevesebb, mint ami szükséges lenne.

- Csökken a harmadik pillér kezelési költsége. A nyugdíjalap-kezelő társaságok 2019-től már csak 1,3 százalékot számolhatnak fel kezelési költség címen a befektetési alapokba (a tavalyi 1,4 százalék helyett), és 0,65 százalékot a kifizetési alapokba (0,7 százalék helyett). Fontos hozzátenni, hogy ezek a változások a 2014 után kötött szerződésekre vonatkoznak.

 

Lakáshitelek és lakástakarék

Nem fog kedvezvi a 2019-es év azoknak, akik most szánták el magukat a lakásvásárlásra. Először a lakástakarék-pénztárak kaptak KO-t: egészen pontosan 2800 euróra nőtt a befizetendő összeg, ha meg szeretnénk kapni a 70 eurós állami támogatást. Erről a változásról bővebben már írtunk, olvassátok el mindenképp cikkünk, ha érintettek vagytok ebben a pénzügyi termékben.

És mint minden negyedévben, újabb szigorítások léptek érvénybe a lakáshitelek terén is. A száz százalékos finanszírozású lakáshitelt teljesen elfelejthetjük, az áhított lakás már 90 százalékára sem lesz egyszerű pénzt kapni. Az új hitelek maximum 25 százaléka eshet a bankoknál a 80-90 százalékos finanszírozási kategóriába, illetve a 8 DTI alól is maximum a hitelek csak 10 százaléka lehet kivétel. (A DTI 8 azt jelenti, hogy az éves keresetünk 8-szorosát kaphatjuk meg maximális hitelként, normál esetben).

 

Biztosítások

A 8 százalékos, biztosítókra kivetett adó bevezetésének hasznos ötletét valószinűleg mindannyian megérezzük. Január elsejétől ugyanis kötelezően kell plusz 8 százalék adót fizetni minden vagyonbiztosításra, mint a lakásbiztosítás, balesetbiztosítás, felesősségbiztosítás, Casco, utasbiztosítás stb. Kivételt csak a kötelező autóbiztosítás képez. A biztosítók valószinűleg nem saját zsebből fogják a plusz adót kifizetni, helyette áthárítják az  ügyfélre.

 

Összességében véve, ami a pénzügyi termékeket illeti, több a negatív változás, ám csüggedni nem érdemes. Minden olvasónak boldog, pénzügyi és magánéleti sikerekben gazdag új esztendőt kíván a Pénzügy.sk csapata!

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.