Hosszútávú befektetések - részvényalapok

2018. 01. 07.
Profile picture for user zsupcsan-zoltan
Zsupcsan Zoltán
12 éve foglalkozom pénzügyekkel és ügyfelekkel . Hiszek abban, hogy valódi tanácsot csak függetlenül, alapos tudással és szakértelemmel lehet adni.  Tanácsadói tevékenységem mellett a Pénzügy.SK tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is én felelek. 
Lépjünk kapcsolatba!
proverb.jpg

A részvényalapok a legbiztonságosabb, legmegbízhatóbb és érdekes hozamot kínáló befektetési lehetőségek. Erre jó pár indokunk is van, amit mindjárt bővebben kifejtünk, de előbb... vess egy pillantást az elmulasztott idő hatalmára.

1. Az idő

A legeslegfontosabb nem az, hogy a legtutibb helyen legyen a pénzed. Abszolút semmi értelme, hogy hónapokat, akár éveket agyalj azon, hogy mi lenne a legmegfelelőbb helye a hosszútávú tartalékod, vagy akár a nyugdíjalapod felhalomázására. A lényeget sokan nem sejtik, mégpedig azt, hogy minél hamarabb belevágj, annál többet nyersz. Legyen az csupán havi 20-30 euró, és később emeled a lehetőségeidhez mérten (ideálisan legalább a kereseted 10 százalékát félre kellene tenni hosszútávú tartalékra), legfontosabb, hogy egyáltalán elkezd.

Ahogy Albert Einstein fogalmazott: „A kamatos kamat a világ nyolcadik csodája. Az, aki megérti, kapja… aki nem, az megfizeti.” – nos mi ezt lefordítottuk képi nyelvre. Ahogy az alábbi ábrán látható, hatalmas a különbség a megtakarított végösszegek között, már akkor is, ha 20 éves kor helyett 21évesen kezdesz el spórolni, nem mégha 35 éves korban döntesz úgy, hogy félreteszel magadnak havonta 50 eurót.

Ha már 20 évesen befektettél 50-50 eurót havonta, 60 éves korodra akár 144.000 euróval mehetsz nyugdíjba, és éppen magasról tehetsz arra, hogy az állam a nyugdíjkorhatárt kitolja mondjuk 75 évre. Ha ezt a döntést bármilyen ok miatt kitoltad, minden egyes várakozási év jópár ezer euródba kerül. 

 

Image
ido-befektets.png

Természetesen sokan diákként 20 évesen nem tudnak még ekkora összeget befektetni, nem is hibáztatjuk ezért őket. Nagyon sokan azonban, akik friss diplomások, pályakezdők, és megtehetnék ezt, kialakíthatnák ezt a nagyon hasznos szokást, sokszor elodázzák a döntést és 25 éves kor helyett pl. csak 30 évesen kezdenek el komolyabban foglalkozni a hosszútávú megtakarítás témájával. Ha megnézzük, ez a teljesen fölösleges és rossz döntés 29 ezer eurónkba kerül!

2. Az eszköz

Most, hogy már tudatosítottuk és elsajátítottuk a ''már tegnap is késő volt“ hozzáállást, nézzük meg, hol lehetne a legjobban és közben biztonságosan fialtatni a pénzünk. Mint átlagembernek, számomra a legfontosabb kritérium az volt, ne kelljen nagyon foglakoznom a befektetésemmel, tehát éljem tovább az életem, ahogyan eddig, és nyugodtan élvezzem ahogy a kamat és az idő dolgoznak rám. A második fontos kritérium, hogy nagy baj esetén a pénzhez hozzáférjek, és ne legyek lekötve. Neadjisten még meg is büntessenek, mert hozzá akartam nyúlni a saját pénzemhez.

3. A részvények

Szeretném, hogy te is úgy nézz a részvényekre, ahogyan a tapasztalt befektetők is látják. Képzeld el, hogy Zuckerberg oda jönne hozzád 5-10 évvel ezelőtt, és azt mondja: ,,Figyelj Tomi, nem szeretnél a társdulajdonosommá válni ebben az FB nevű cégemben?“ Vagy képzeljük el a Facebook helyére az egyik jól menő vállalkozást a falunkban, városunkban, ahol csak úgy látjuk, hogy pörög a pénz és a haszon, és terjeszkedik a vállalat újabb és újabb városokba. Mit mondanánk a tulajdonosoknak? A válaszod valószinűleg IGEN lenne, és két kézzel kapnál a lehetőség után. 

A részvények egy az egyben, pontosan ezt teszik számunkra lehetővé, sőt még ennél is többet. Hiszen részvénytulajdonosként nem kell semmit sem tennünk. Nem kell a munkásokkal bajlódni, a cégvezetésben sem kell részt vennünk. Nincsenek mindennapi csip-csup problémánik, az adóhivatal sem minket szekíroz a többi ellenőrzésről nem is beszélve. Mi csak hátradőlünk és élvezzük, hogy a részesedésünkkel arányos hasznot kapjuk egy csomagban. Ki ne szeretne így részvényt, részvénycsomagot (vagy részvényalapot) sikeres cégekből?

Engedjetek meg még egy személyes, számomra teljesen logikus megközelítést. Személyesen sokkal, de sokkal nagyobb biztonságban és jobb kezekben érzem a pénzemet (legyen ez történetesen akár a nyugdíjam), ha olyan sikeres óriáscégekre bízom, mint a Coca-Cola, Procter and Gamble, Henkel, BMW, Johnson and Johnson, ATnT, Colgate, McDonalds ..., mintha a sarki bankomra bíznám ezt a számomra nagyon fontos dolgot. Az esély arra, hogy a sarki bankom becsődöl, sokkal, de sokkal nagyobb, mint hogy csak a felsorolt cégek közül bármelyik is hirtelen meginogna.

4. A részvényalapok

Még mielőtt mindenki fejvesztve rohanna Coca Cola és McDonald's részvényeket vásárolni, álljunk meg egy pillanatra. Ahogy az elején említettem, olyan megoldást keresünk, ami számunkra nem időigényes, és mégis biztosíthatja a 6 százalékos, vagy annál magasabb hosszútávú hozamot. Mivel a legtöbbünknek nincs ideje, energiája és főleg kellő szakértelme, hogy megtalálja a legjobb részvényeket a piacon, ezért jobb ezt a dolgot szakértőkre bízni, hadd végezzék el a ''piszkos munkát“, mi meg csak néha-néha nézzünk rá a befektetésünkre. Ezeket a szakértőket pedig részvényalap kezelőknek hívják.

 

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.