Bitcoin – még mindig nem lerágott csont

2018. 01. 02.
Profile picture for user Gergely
Csongár Gergely
2007-ben végeztem a Budapesti Corvinus Egyetem vállalati pénzügy szakán. Szakterületem a tőzsde, a befektetési alapok, valamint a részvények, melyekkel az egyetem elvégzése után is aktívan foglalkozom. Rovatomban először igyekszem elmagyarázni az egyes befektetési alapfogalmakat, hogy a megfelelő ismérvekkel felvértezve a komolyabb elemzések is könnyen fogyaszthatók legyenek. Célom, hogy hasznos és aktuális információkkal szolgáljak a számunkra elérhető befektetési lehetőségekről, és ezáltal az olvasóim nagyobb áttekintéssel kezelhessék pénzügyeiket.
Lépjünk kapcsolatba!
pexels-photo-730564 (1).jpeg

Utóbbi időben engem is többen kérdeztek a Bitcoinról, hogy érdemes-e ide pénzt befektetni. Nos, kezdjük is sorjában.

Először is a Bitcoinnak semmi köze a befektetéshez. Hogy miért is? A befektetéseknek van egy olyan tulajdonságuk, hogy pénzt termelnek. Sajnos a Bitcoinról ez nem mondható el, ha veszünk is 1 darabot, az 10 év múlva is 1 darab lesz. Nem fogja többszörözni magát. Tehát a Bitcoinvétel inkább valaminek a megvásárlását jelenti (hasonló, mintha veszünk egy sört, igaz kicsit más a költségdimenzió). De ha ragaszkodunk, ahhoz az elég ingatag lábakon álló állításhoz, hogy a Bitcoin pénz, vagyis cryptovaluta, akkor is csak pénzváltásról beszélhetünk és nem befektetésről, hasonlóan ahhoz, amikor forintot veszünk azzal a céllal, hogy Magyarországon azzal vásároljunk be, ugyanis könnyebben tudjuk árura cserélni, mint pl. az eurónkat. Ugye senki sem eurót megy befektetni forintba? Hanem váltjuk, ugye? Akkor ezt tisztáztuk.

 

De tegyük fel, hogy a Bitcoin tényleg egyfajta pénz, melyet arra találtak, ki, hogy könnyebben, gyorsabban és olcsóbban tudjuk elutalni a világ egyik feléről a másikra, mint a hagyományos pénzeket, sőt könnyebben elkölthessük, mint a dollárt vagy az eurót. Hiszem azt, hogy egy ilyen fejlesztés előbbre viszi a világot. Számomra azonban csak az a bökkenő, hogy még nem találkoztam élő emberrel, aki a fenti célokra szerette volna használni a Bitcoinját. Persze olvastam róla, hogy állítólag egy ember hallotta egy barátjától, hogy annak ismerősének az ismerőse vett rajta egy házat, egy másik ismerősének ismerőse fizetett vele ilyen és ilyen szolgáltatásért. Lehet, hogy találunk rá példákat, az is lehet, hogy ezek tényleg megtörténtek, viszont a legtöbben azért akarnak Bitcoint vásárolni, hogy a jövőben magasabb árfolyamon értékesítsék!!! Hoppá! Nem arra a célra használják az emberek, mint amire állítólag kitalálták, vagyis hogy fizessünk vele. Nos ha valamit azzal a céllal veszek meg, hogy a jövőben valakinek majd magasabb árfolyamon értékesítsem, akkor már be is léptem abba a játékba, amit a szakirodalom Greater fool theory-ként[1] emleget. Vagyis egy olyan valamit vásároltam meg, melynek nincs belső értéke, hanem az irracionális várakozások repítik egekbe az árfolyamát. Hogy ezek a valamik színes kavicsok, tulipánhagymák vagy épp valamilyen coinok, az már mellékes.

A Bitcoin eloszlása: a Bitcoinok majd 97%-át a meglévő digitális tárcák 4%-a birtokolja. 

 

Image
Btc.jpg

Meddig fog felmenni az árfolyam? Nos, pontosan addig a pillanatig, ameddig a vevők többen lesznek az eladóknál. Akkor, amikor Pista bácsi és Józsi bácsi nem a tegnapi meccsről fog beszélni a kocsmában, hanem arról, hogy milyen tuti dolog ez a Bitcoinos izé. Hogy ez csúcs 20.000 dollárnál, vagy 1.000.000-nál lesz, vagy még ennél is magasabban, azt nem lehet tudni. Azonban biztos vagyok benne, hogy el fog jönni a pillanat. És ekkor mi fog történni? Tegyük fel, hogy már mindenki vett annyi Bitcoint, amennyit akart, már mindenkinek elfogyott az utolsó fölös eurója, vagy dollárja, amit Bitcoinvásárlásra akart fordítani. Ez a több millió ember pedig most vár. Vár arra, hogy az árfolyam tovább emelkedjen, hogy valakinek majd drágábban eladja a Bitcoinját (ugye, ezért vette, nem pedig azért hogy elköltse), igen ám, de ahogy mondtam elfogytak a vevők. Már mindenkinek van elég Bitcoinja, már senkinek sincs felesleges pénze. Ilyenkor az ár elindul lefelé. Ilyenkor még előkerülhet pár dollárocska a zsebek mélyéről, hogy kihasználják, hogy kicsit olcsóbban, akciós áron vehessék meg a hőn áhított Bitcoinokat, azonban ez édeskevés. Ha valaki vitatkozni szeretne velem ebben, mondván hogy mindig is lesznek vevők, az gondoljon bele abba, hogy már tényleg mindenki bevásárolt, vagyis már 7 milliárd boldog Bitcointulajdonos van a földön. Nos ha ez a 7 milliárd ember el szeretné adni a Bitcoinját valaki másnak, akkor szükség lesz egy másik 7 milliárd emberre, aki majd megveszi tőle. Sajnos a földön nem bujkál másik 7 milliárd ember, és a népességnövekedés és túl lassú ahhoz, hogy elegendő vásárlót neveljen ki. Tehát a tartós csökkenés korszaka be fog következni.

 

Image
CorpBonds_banner.png

 

 

Először azok jutnak nehéz helyzetbe, akik a tuti meggazdagodás reményében kölcsönt vettek fel és abból vásároltak Bitcoint. Látják, hogy az árfolyam már mélyebbre esett, mint a kölcsönök eredeti összege és nem és nem akar feljebb menni. Ezek az emberek bepánikolnak és mentve a menthetőt veszteséggel kiszállnak. Azonban kiszállni csak eladással lehet, az eladás meg ugye lefele nyomja az árakat. Az ár pedig csökken és csökken. Ezután kezdenek bepánikolni azok, akik a csúcsközelben „fektették” be az utolsó megtakarításaikat. Látják, hogy már nem hogy hasznot, de a „befektetett” pénzüket sem tudnák már kivenni és az árfolyam csak esik és esik. Összeszorított foggal ők is az eladás mellett döntenek tovább csökkentve az árakat és ez egy re gyorsulva és gyorsulva addig folytatódik, míg az árfolyam eléri a közel nulla szintet, azért mondok közel nulla szintet, mert a bitcoin belső értéke nulla. Mert ugye mi is a Bitcoin? Valójában Ez kettes számrendszerben írt kódsorozat. A tulipánhagymának legalább volt belső értéke, hiszen ha a tulajdonosok végül a pánik végén nem tudták értékesíteni, legalább elültethették a kertbe és gyönyörködhettek szépségében. A történet végén végül odakerülünk, ahol eddig is voltunk. A Bitcoin árfolyama ott lesz, ahonnan elindult. Dollár- és eurómennyiség ugyan nem változik csak mások zsebében lesz. Lesznek páran, akik keresni fognak a történeten, de a többség sajnos veszíteni fog. Mióta világ a világ, ez mindig is így volt és mindig is így lesz. Az emberi természet nem változik.

 

Jelenleg csak egy példát tudok elképzelni, hogy ne a fenti forgatókönyv valósuljon meg. Ha a Bitcoinnak sikerül betöltenie a pénz szerepét, vagyis ha fogunk tudni vele vásárolni a sarki ABC-ben, el fogják fogadni a falusi kiskocsmákban és még az adót is kifizethetjük vele, sőt a fizetésünket is Bitcoinban fogjuk kapni, akkor valószínűleg nem fog lejátszódni a fenti forgatókönyv. Mert eben az esetben a többség azért fog Bitcoint vásárolni, hogy azt egy későbbi időpontban árura és szolgáltatásra cserélje, nem pedig egy másik pénznemre egy nagyobb árfolyamon. Azonban ennek jelenleg elég kicsi valósszínűséget adok márpedig azért is, mert a rendszer fenntartásának energiaigénye már most hatalmas és őrült tempóban emelkedik. A Bitcoin életben tartásához jelenleg annyi elektromos energiára van szükség, mint amennyi Magyarország éves fogyasztása[2]. Be kell látnunk ilyen energiaigény mellett, ez nem egy kis költségű pénzforma.

Konklúziónként egy olyan költői kérdést szeretnék feltenni, hogy vajon mi értelme van annak, hogy a kibányászott szenet, földgázt elégetve, vagy a drágán legyártott napkollektorok által termelt elektromos áram használatával olyan bonyolult matematikai műveleteket oldjunk meg, melyek megoldásáért kapott Bitcoinnak nevezett kettes számrendszerű számsorozatot értékesítsünk olyan eufórikus hangulatban lévő meggazdagodni vágyó egyéneknek, akik ezt kizárólag abból a célból vásárolják meg, hogy a jövőben még drágábban eladhassák egy olyan hasonló embernek, mint saját maguk? Mert a buli most erről szól.

 

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Greater_fool_theory

[2] https://index.hu/tech/2017/11/24/a_bitcoin_tobb_aramot_fogyaszt_mint_egesz_magyarorszag

 

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.