Befektetési alapok és a biztonság: mi történik a befektetett pénzemmel?

2024. 10. 17.
Profile picture for user csapai-adam
Csápai Ádám
Kiskorom óta érdekeltek a pénzügyek és a pénzügyi tervezés világa. Ezért csatlakoztam a közgazdasági egyetem elvégzése után a Pénzügy.sk csapatához. A csapatban kapott szakmai képzésnek és tapasztalatoknak hála ma már minden pénzügyi helyzetben tudok személyre szabott, számokon alapuló tanácsot adni. Hitel, befektetés, biztosítás? Segítek dönteni.
Lépjünk kapcsolatba!
penzugysk

Tanácsadások alkalmával, amikor befektetésekről beszélünk, gyakran találkozom a kérdéssel: hova kerül a pénzem? Ki vigyáz rá? Nem fog elveszni? A cikk ezekre az egyébként teljesen jogos kérdésekre ad választ.

penzugysk

 

A befektetett pénz útját a fenti ábra mutatja, amit a példám elolvasása után könnyebb lesz értelmezni.

Példa

Zoli befektet. Havonta 100 eurót küld egy bankszámlára, amit az alapkezelője kezel. A leglényegesebb információ már ebben az első lépésben rejlik: az alapkezelőnknek nincs közvetlen hozzáférése ehhez a számlához és a pénzünkhöz.

penzugysk

 

Zoli pénze ugyanis nem az alapkezelőnél, hanem mindig egy bank felügyelete alatt (egy úgynevezett "depozitárban", "megőrzőben") van elhelyezve, és ő vigyáz rá. Ez mindig egy kiemelten tőkeerős bank, aki erre a tevekénységre a Szlovák Nemzeti Banktól kapott engedélyt. Tehát a pénzünk teljesen biztonságban van egy szlovákiai bankban, amit még a Nemzeti Bank is felügyel.

 

De hogy lesz ebből befektetés, ha a pénzem a banknál van?

Itt jön képbe az alapkezelő:

penzugysk

 

Az alapkezelő és a bank között szerződési viszony van. Az alapkezelőnek joga van a számlánkon lévő pénzt befektetni, de a pénz és a befeketés továbbra is a bank számláin marad. Például, ha az alapkezelő úgy látja, hogy a pénzünket Apple részvénybe szeretné fektetni, az alapkezelő "szól" a depozitárnak – banknak, hogy a pénzünkből (más befektetők pénzéből is) ma Apple részvényt szeretne venni. Nagyon fontos ennél a lépésnél: a bank minden vásárlás előtt leellenőrzi a befektetési megbízást, és ha az Apple részvény megvétele összhangban van Zoli szerződésében rögzített stratégiájával, akkor megveszi a részvényt Zoli számlájára. Ez biztosítja azt, hogy az alapkezelő ne tudja öncélúan felhasználni a befektetők pénzét.

 

Miből él az alapkezelő? Miért kezeli a pénzem?

penzugysk

 

Ahogy az ábrán is látjuk, a depozitárnak is van egy saját számlája. Erre a számlára fut be az alapkezelő jutaléka – ebből él az alapkezelő. Nagyon fontos: a befektetők vagyona és az alapkezelő vagyona egy külön számlán van vezetve.

Az alapkezelő tehát a vagyon kezelője, nem a tulajdonosa! A tulajdonos mindig a befektető. Minden befektetési társaságnak szigorúan külön könyvelést kell vezetnie a kliensek vagyonáról.

A biztonság megkoronázásaként az egész folyamatot a Szlovák Nemzeti Bank is felügyeli.

penzugysk

 

Éppen ezért fontos, hogy csak az általa bejegyzett és felügyelt társaságokra bízzuk a pénzünket!

 

Az alapkezelő társaság terméke a befektetési alap. Egy alapkezelőnek bármennyi befektetési alapja lehet. Mi befektetők döntjük el, milyen befektetési alapba és milyen stratégiával szeretnénk befektetni és kamatoztatni a pénzünket. Az alapkezelő motiválva van, hogy a lehető legjobban gazdálkodjon a pénzünkkel, ugyanis így vonzóbbak lesznek a termékei és még több ügyfelet fog szerezni a jövőben, ami számára több hasznot jelent.

 

Mi történik, ha az alapkezelő csődbe megy?

Ha az alapkezelő csődbe megy, Zoli vagyona a saját számláján megmarad, hisz külön volt vezetve az alapkezelő vagyonától. A csőd azt jelenti, hogy az alapkezelő a saját számláján lévő pénzzel nem tudott gazdálkodni, a mi pénzünk továbbra is a bank biztonságos kezében marad, amelyeik egy másik alapkezelő, egy bizonyos idő után átvesz és folytatja a vagyonunk kezelését.

És ha ez nem volna elég, Szlovákiában létezik befektetésvédelmi alap („Garančný fond investícii”). Ez 50.000 eurót visszafizet, ha a választott alapkezelőnk valahogy mégis csalna és hűtlen kezelés esete állna fenn. Fontos megjegyezni, hogy Szlovákia 1993-as létrejötte óta Nemzeti Banktól engedélyt kapott cég esetében ilyenre még nem volt példa.

Ezért is fontos, hogy kire bízzuk a pénzünket.

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.