Könyvajánló #3: Edd meg a békát! - személyes hatékonyság Brian Tracytől

2017. 01. 23.
Beka-feladat-tracy.png
Békát? Milyen békát? Mit is jelent ez? Brian Tracy, a könyv szerzője Mark Twain egyik idézetét vette alapul, miszerint: „Az első dolog amit reggel csinálj meg, az legyen az, hogy megeszel egy békát, és töltheted tovább a napod azzal a pozitív tudattal, hogy a lehető legrosszabb dolog ami történhetett veled aznap, már biztosan mögötted van.”

 Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy meg kell ennünk reggelire egy valódi békát. A béka a legnagyobb és legfontosabb feladatunkat szimbolizálja. Lehet ez egy fontos vizsga, leadandó, fontos beszélgetés a főnökünkkel, vagy talán csak annyi, hogy végre elkezdünk rendszeresen konditerembe járni.

 A könyv segít abban, hogy felhagyjunk a halogatással és 21 különböző módszert és példát is segítségül hoz. Segítségével sokkal könnyebb lesz nem az utolsó napokra hagyni a beadandót, sőt lehet megtanuljuk a határidők előtt több nappal-héttel is befejezni feladatunk.

1. tanács: A legnehezebb feladatod végezd el leghamarabb

 Könyvrészlet, miként próbálja szemléltetni az egyes technikákat  Brian Tracy:

„Sok évvel ezelőtt valami miatt át kellett autóznom a Szahara sivatagon. Ez már a modern Algériában volt, ahonnan a francia gyarmatosítók már réges-rég kivonultak, hátrahagyva egy csomó lepusztult és használaton kívül került benzinkutat. A sivatag átszelése ötszáz mérföldes utat jelentett, aminek során sem vízhez, sem élelmiszerhez nem tudtunk hozzájutni. Még egy fűszálat vagy legyet sem láttunk út közben. Amerre csak néztünk, sárga homokot láttunk. Úgy nézett ki az egész, mint egy végeláthatatlan sárga autóparkoló. Az általunk kiválasztott útvonalon ez idáig már több mint ezerháromszázan odavesztek. Az utat gyakran teljesen beterítette a futóhomok, aminek következtében éjjel sokan elvesztették az útirányt. A tereptárgyak hiányát a franciák úgy próbálták pótolni, hogy az út mentén végig, körülbelül öt kilométerenként, kétszáz darab húsz literes használaton kívüli fekete olajos hordót helyeztek el. Az ember ezek mentén haladva tudta tartani az útirányt. Napközben ez elegendő is volt, hiszen az ember egyszerre mindig két olajoshordót látott: azt, amelyiket elhagyta, és azt, amelyik felé közeledett. Vezetés közben csak annyi volt a dolgunk, hogy ne tévesszük szem elől az aktuális olajoshordót, és abba az irányba vezessünk, ahol az volt. Így szeltük át a világ egyik legnagyobb és legveszélyesebb sivatagját. A nagy célokkal ugyanez a helyzet. Az ember hihetetlen dolgokra képes, ha fegyelmezetten mindig csak arra a feladatra vagy feladatrészletre összpontosít, amivel éppen foglalkozik. Feladatod ilyenkor csupán annyi, hogy elérd a következő hordót. Azaz elérd az éppen előtted lebegő részcélt.”

Image
Brian-tracy-sivatag-hordo.jpg

A fenti történet alapján, sokat segít, ha az elsőre lehetetlennek tűnő feladatot sok kisebb feladatra osszuk, majd lépésről lépésre elvégezve észre sem vesszük és megoldottuk a nagy feladatot is.

2. tanács: Oszd fel a nagyobb problémáidat/feladataid kisebbekre

A könyv további 19 hasznos, praktikus tanácsot tartalmaz, amik alkalmazásával a mindennapi problémák leküzdhetőbbek lesznek, így több időnk marad a pozitív dolgokra és a hatékonyabb életre. Továbbiak például:

3. Mindennap tervezz előre!

4. Alkalmazd a 80/20-as szabályt életed minden területén!

5. Összpontosíts a kulcsfontosságú eredményeket hozó területekre!

6. Hordd el a hegyet! Kövenként, szép sorjában.

7. Gyakorolj nyomást saját magadra! 

... 

Kifejezetten ajánljuk mindazoknak, akik kóros prokrasztinátorok, és szeretnének ezen változtatni. Nagyon baráti módon, egyszerű példákkal magyaráz a szerző. Fiataloknak, akik vállalkozni szeretnének, hajlandóak többet vállalni mint mások, kiváló könyv a témában.