Könyvajánló #2: Babilon leggazdagabb embere

2016. 12. 26.
Profile picture for user balint
Bohák Bálint
A számok az én világom, és érdekel a gazdaság, ezért is mertem belevágni ebbe a projektbe. Ami azonban még jobban motivál, hogy látom magam körül az embereken, mennyire tanácstalanok és elveszettek a pénzügyek világában. A gyakori téves információ megnehezíti a jó döntéseket, ami problémákhoz vezet. A számok és a tények híve vagyok, csak abban hiszek, ami pontosan ki van számolva és papírra van vetve. Szeretek az apróbetűs részek közt kutakodni a szerződési feltételekben.
Lépjünk kapcsolatba!
babilon-leggazdagabb-embere.jpg
Könyvajánló sorozatunk második részét egy másik klasszikussal, George S.Clason: Babilon leggazdagabb embere című nagy sikerű könyvével folytatjuk.

A könyv 90 éve íródott, de a benne leírt szabályok örökérvényűek. A sikeres anyagi élet eléréséhez ma is ugyanazokat a lépéseket kell megtennünk, mint amelyeket évezredekkel ezelőtt bölcsebb emberek is megtettek.

A történet  az ókori Babilonban játszódik, főhőse Bansir, aki egy napon ráébred arra, hogy sok évtizedes megbecsült munkája után sem él anyagi jólétben. Ezért felkeresi a város leggazdagabb emberét, Árkádot, hogy megoldást találjon a problémájára. Árkád tapasztalatait hét pontba gyűjti össze, és példák sokaságával magyarázza el, mit miért tesz.

Az első és egyben a legfontosabb törvény a meggazdagodáshoz vezető úton a Clason szerint az, hogy először saját magunkat fizessük ki, és csak ezután az összes többi dolgot, legyen az kötelező számla, használati cikk vagy akár szórakozás. Minden keresetünkből tegyünk félre legalább 10 százalékot, egy idő után rájövünk, hogy a maradék 9/10-ből ugyanúgy tudunk élni mint addig, ez csak megszokás kérdése.

A második törvény arról szól, hogy ne költekezzünk feleslegesen. Vezessünk költségvetést, így csökkenthetjük a kiadásainkat. Nem is gondolnánk, hogy mennyi felesleges dologra költünk, amelyek nélkül ugyanúgy gördülékenyen élhetnénk.  

Ha pedig már sikerült félretennünk az egy tizedet és csökkentettük a kiadásainkat, a félretett összeget fektessük be és használjuk ki a kamatos kamat adta lehetőségeket. A vagyon gyarapodásában a legnagyobb szerepet a kamat és az idő tölti be.

Image
money.jpg
 

Természetesen a befektetésekre is oda kell figyelnünk, meg kell győződnünk róla, hogy biztonságos helyen fial-e a pénzünk. Gyors meggazdagodás reményében olykor kockázatos dolgokba (eszközökbe) invesztálunk, éppen ezért a negyedik babiloni törvény óvatosságra int bennünket.

„Otthonod legyen a tulajdonodban!”- így hangzik az ötödik tanács. Egy saját lakhely mindenki legnagyobb vágya, ez anyagilag is sokkal kifizetődőbb, mint évekig albérletben lakni. Nagy felelősség egy kölcsön felvétele, de szükség esetén ebben a helyzetben ésszerű megoldásnak tűnik.

A hatodik törvény szerint jó előre gondoljunk az időskorunkra. Keressünk egyéb kereseti lehetőségeket, próbáljunk kialakítani passzív jövedelmet, hogy a pénzünk dolgozhasson számunkra, mikor már mi nem fogunk tudni pénzt keresni.

Az utolsó, a hetedik törvény a „vékony erszény felhizlalásához“ folyamatos tanulásra ösztönöz bennünket. A legjobbakká úgy válhatunk a szakmánkban, ha folyamatosan képezzük magunkat, ezáltal több bevételre tehetünk szert, hiszen a tapasztaltabb szakembert jobban megfizetik.

Ezen több ezer éves törvények betartása elengedhetetlen az anyagi függetlenség eléréséhez.

Kiknek ajánljuk a könyvet?

Akik eddig nem foglalkoztak a pénzügyi intelligenciájuk növelésével, de szeretnének általános tudásra szert tenni a témakörben, azoknak kezdetnek tökéletes ez a könyv. Szülőként kamaszkorú gyermekünknek mindenképp adjuk a kezébe, az olvasottak nagyon sok pénzt takaríthatnak meg számukra a felnőtt életben, mikor már saját családjukról fognak gondoskodni. Nagyon könnyű, játékos olvasmány, egyszerű történetekkel. Összesen kb. 120 oldal, elolvasása 2-3 óránál többet biztosan nem vesz igénybe. Viszont ha megfogadjuk a tanácsait, többszörösen visszatérül az az idő (anyagi haszon formájában), amit belefektettünk.