Kezdés, D-nap, Itt vagyunk!

2016. 12. 22.
Profile picture for user zsupcsan-zoltan
Zsupcsan Zoltán
12 éve foglalkozom pénzügyekkel és ügyfelekkel . Hiszek abban, hogy valódi tanácsot csak függetlenül, alapos tudással és szakértelemmel lehet adni.  Tanácsadói tevékenységem mellett a Pénzügy.SK tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is én felelek. 
Lépjünk kapcsolatba!
people-336216_640.jpg

Nincs pénzügyi nevelés az alapiskolákban, a mindennapi életben fontos tudás hiányzik a középiskolai tananyagból is. 27 éve kapitalizmusban élünk, ám az átlag egyetemistának fogalma sincs arról, mi a részvény, kötvény vagy mi a tőkealap. Pláne, hogy mi a különbség ezen fogalmak között.

A Szlovák Bankszövetség adatai alapján Szlovákia lakosságának több mint egyharmada nincs tisztában a pénzügyeivel. A fele nem tud különbséget tenni a lekötött betétek között, harmaduk nem tudja, milyen elven működik a lakáshitel. Egy másik statisztika alapján, egy átlag ember élete során 8 órát tölt személyes pénzügyei tervezésével, miközben 80.000 órát tölt el élete során a pénze megkeresésével.

Nincs pénzügyi nevelés az alapiskolákban, a mindennapi életben fontos tudás hiányzik a középiskolai tananyagból is. 27 éve  kapitalizmusban élünk, ám az átlag egyetemistának fogalma sincs arról, mi a részvény, kötvény vagy mi a tőkealap. Pláne, hogy mi a különbség ezen fogalmak között.

Szerintünk ez sok jóhoz nem vezet. A tudatlanság kiszolgáltatottá tesz. Ha nincs meg a megfelelő tudás, könnyen a nyakunkba sóznak felesleges, túl drága pénzügyi termékeket, elcsábulunk a túlzott mértékű költekezésnek, eladósodunk, nem gondolunk a nyugdíjra. Ám a saját tágabb környezetünkben azt tapasztaltuk, hogy igény van a tudásra. A szlovákiai magyarok még rosszabb helyzetben vannak, hiszen nagyon kevés helyre nyúlhatnak az anyanyelvükön tanácsért. Az egyetlen magyar nyelvű napilap gazdasági rovata egy oldal, az internetes portálok minimális esetben közölnek saját elemzéseket. A magyarországi online felületek pedig nem a szlovákiai piac specifikusságaira összpontosítanak. Az egyszerű embereknek nincs olyan elérhető fóruma magyar nyelven Szlovákiában, ami nemcsak hogy egyszerű, hétköznapi nyelven magyarázza meg, mi is az a „podielový fond”, de azt is, mi a különbség a lakáshitel és a fogyasztói hitel között, kitérve a szlovák törvények idevonatkozó részeivel.  

Célunk olyan oldalt létrehozni, ahol teljesen az alapokról indulva, téglánként felépíteni egy olyan online könyvtárat, ahol egy az egyben ez a tudás megtalálható. Ahol olyan cikkek, elemzések jelennek meg, melyek, ha mondjuk rászánunk egy-két órát az átböngészésükre, többé-kevésbé komplex képet adnak a pénzügyi piacról.  

Olyan fiatalok vagyunk, akiket érdekel a téma, és szeretnénk változtatni a lakosság csekély pénzügyi ismeretein. Akit hívott már fel egy rég nem látott ismerőse, azzal hogy „üljünk le egy kávéra, kihagyhatatlan ajánlata van számodra”, az tudja, manapság egy csomó mondvacsinált „pénzügyi tanácsadó” szaladgál, akik sokszor ők maguk sincsenek tisztában azzal, mit is árulnak. Mit várjunk el akkor az átlagembertől, aki nem szakmabeli? A pénzügy mindenkit érint, mi pedig szeretnénk valami jót, érdekeset teremteni.

Mit találhatsz nálunk? Oldalunkon szeretnénk különböző rovatokat, praktikus cikkek közölni. Mi a teendő ha lakást, kocsit vásárolunk? Hogyan hasonlítsuk össze a biztosítók ajánlatát? Hol spóroljunk? Ha nincs meg a kellő inspiráció, milyen könyveket lapozzunk? Szlovákiai pénzügyekről magyarul. Ha nem tudod mi a magyar megfelelője annak, hogy „indexový fond” és nem sejted miért jó (vagy éppen nem jó), ha a második pilléred abba fektet, akkor jó helyen vagy. 

Van köztünk lakástakarék-pénztár alkalmazott, közgazdász, pénzügyi matematikus, banki alkalmazott, adótanácsadó, volt újságíró. Közös bennünk, hogy fiatalok vagyunk, akik számára a legfontosabb a nyitottság, a hitelesség. Minden építő ötletet, vállalkozó kedvű egyént meghallgatunk, és szívesen várjuk a csapatunkba, aki csatlakozna hozzánk.

Szintén szívesen vesszük a kommenteket, hiszen ebből is tanulunk, belelátunk kicsit az olvasóink fejébe, megtudjuk,Titeket mi érdekel.

Mi is az út elején vagyunk, meglátjuk, mivé növi ki magát a projekt. Tartsatok velünk! 

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.