Könyvajánló #1: Robert T. Kiyosaki - Gazdag papa, szegény papa

2016. 12. 16.
Profile picture for user Attila
Viderman Attila
A Pénzügy.SK szerekesztője és előadója vagyok. Brünnben végeztem a Közgazdasági Egyetemen és a pénzügyekkel eleinte csak hobbiként kezdtem foglakozni, de mára már aktív részét képezi az életemnek.  A mai rohanó életmód sajnos nem engedi, hogy minden egyes részletre oda tudjunk figyelni, ezért ilyenkor tanácsot szoktunk kérni. Eldönteni, hogy jó vagy kevésbé jó tanácsot kaptunk, csak akkor tudjuk, ha vannak legalább alap ismereteink a pénzügyek terén.  Életünk során akár akarjuk akár nem, nagyon sok pénzügyi döntést kell hoznunk. Hiszek abban, hogy a jövőben a döntéshozás pénzügyek terén nem csak szimpátia alapján és egyéb értékesítési praktikák segítségével fog megtörténni. Nyilvánosan beszélünk az apró betűs részekről, rejtett költségekről, mert a gyakorlat azt mutatja hogy a legtöbb esetben ezek el vannak hallgatva a nagyközönség előtt.
Lépjünk kapcsolatba!
gazdag papa szeles.png
Ki ne gondolkodott volna már azon, hogy vajon miért gazdagok a gazdagok? És miért szegények a szegények? Pontosan ezt próbálja nekünk elmagyarázni Robert T. Kiyosaki a Gazdag papa, szegény papa című bestsellere.

Mit olvassunk, ha milliomosok szeretnénk lenni?

Robert T. Kiyosaki: Gazdag papa, szegény papa

Ki ne gondolkodott volna már azon, hogy vajon miért gazdagok a gazdagok? És miért szegények a szegények? Pontosan ezt próbálja nekünk elmagyarázni Robert T. Kiyosaki a Gazdag papa szegény papa című bestsellere.

A szerzőről érdemes megemlíteni, hogy a pénzügyi tudatosság, a pénzügyi műveltség pápája, akinek a könyvei mind-mind érdekes gondolatokkal szolgálnak azoknak, akik elhatározták, változtatni szeretnének a mindennapi mókuskeréken.

A Gazdag papa, szegény papa pont ilyen alapmű. Kiyosaki életét meghatározó két legfontosabb személyről szól: két személyt is „apának” hív a műben. Az első az ő biológiai édesapja, aki egy művelt, doktori diplomával rendelkező személy. Jó fizetésű munkahelye ellenére mégis mindig pénzügyi gondokkal küzd. A másik a „gazdag papa”, barátjának édesapja. A gazdag papa csak nyolc általánossal rendelkezik, s mégis Hawaii egyik leggazdagabb embere. A két papa gondolkodása teljesen különbözik, mindezt jól mutatja az is, hogy az életük is merőben másként alakult.

Ez a könyv a sikeres élet három alapszabályát magyarázza el nekünk, melyeknek megértése előtt pár dolgot is tisztáz. Sokan ismerjük a különbséget a bevétel és a kiadás között, viszont sokaknak nem világos, mit jelentenek az aktívumok (vagyon) és a passzívumok (kötelezettségek).

Nagyon röviden az aktívumok nekünk dolgoznak: pénzt tesznek a zsebünkbe. Nekünk csak hátra kell dőlni és gazdagodni. A legegyszerűbb példa erre talán egy tulajdonunkban lévő bérbe adott lakás. A passzívumok ellenben mindig pénzt vesznek ki a zsebünkből. Erre talán a legtalálóbb példa egy óriási ház, amire csak fizetjük a jelzálogkölcsönt és a sok adót havonta, sőt az autó is, amely naponta veszít az értékéből.

Ez a négy fogalom (bevétel, kiadás, passzívum, aktívum) tisztázása után már könnyebb Kyosaki  három alapszabályának megértése is. Ezt a könyv nagyon találóan és egyszerűen magyarázza el. Az első azzal foglalkozik, hogy milyen képesítést szerezzünk, milyen oktatásban vegyünk részt? Tényleg a legjobb iskolák jelentik a kulcsot a jó munkahelyhez és a sikerhez? Kyosaki szegény papája állandóan képezte magát, de soha nem tanult a pénzről és a pénzügyekről. Intelligens ember volt ugyan, de a pénzügyeket soha nem tanulta meg kellőképpen kezelni. Ellenben a gazdag papa, akinek csak nyolc általános osztálya volt, azt vallotta, hogy a kulcs a tapasztalatszerzés, a sikerhez pedig a saját üzlet, a saját vállalkozás vezet el. Esetleg hogy vásárolhassunk egy vállalkozást, ahol majd más embereknek biztosítunk munkát. Figyeljük meg, óriási különbség a két felfogás között!

A gazdag papa állandóan újabb és újabb ismeretekre tett szert a könyvelés, a befektetések, a törvények terén, hogy a lehető legjobb módon tudjon minden eszközt kihasználni arra, hogy gyarapíthassa a vagyonát. Ezért is nagyon fontos, hogy a megszokott iskolarendszer és oktatás mellett tovább képezzük magunkat a pénzügyek terén, állítja Kyosaki a könyvében.

A második fontos lecke témája: hol helyezkedjünk el az iskola után? A szegény papa azt tanácsolta fiának, dolgozzon a pénzért élete végéig. Például a munkaadónak, aki alkalmazza, az államnak, aki az adók segítségével gyűjti be a hasznát, a bankoknak, akik a kamatokkal tartanak sakkban minket. A  szegény papa életstílusa szerint mindig ki vagyunk szolgáltatva valakiknek, és csak csodálkozhatunk, hogy miért is nem vagyunk gazdagok? A gazdag papa filozófiája azt mondja, ne dolgozz pénzért, hagyd, hogy a pénz dolgozzon rád! Azt tanítja, hogy gyarapítsuk az aktívumokat, amely aztán pénzt generál számunkra.

A könyv harmadik megjegyzendő bölcsessége, a megkeresett pénz okos elköltéséről, befektetéséről szól. Ki ne látott volna olyan embereket (ha máshol nem, hát a TV-ben, a bulvárújságokban), akik a hirtelen nagy vagyonhoz jutottak, ám rövid időn belül minden kifolyt a kezükből? Hogy miért is van ez így? Kyosaki rámutat, hogy akik szegények, és bevételhez jutnak, azonnal kiadásokba sodorják magukat. Nem fektetnek semmi pénzt az aktívumokba. Ellenben a gazdag emberek amint bevételhez jutnak, egy részét azonnal aktívumokba fektetik - lényegében azonnal elkezd dolgozni a pénzük.

Kifejezetten ajánljuk mindazoknak, akik más rálátást kívánnak szerezni a pénzre, és nem csak mint fizetőeszköz tekinteni rá. Nagyon baráti módon egyszerű példákkal magyaráz a szerző. Fiataloknak, akik vállalkozni szeretnének, elérni a pénzügyi függetlenséget, kiváló első könyv a témában.

 

Sikerült olyanról írnunk, amiről nem tudtál? Találkoztál olyasmivel, ami cikkünkbe nem fért bele, és megosztanád tapasztalatodat a témában? Várjuk kommentben, emailben vagy Facebook oldalunkon, esetleg privát üzenetben!