Mennyi is valójában az 5 százalék a Prima Bankában?

Ha ügyfeleinkkel a spórolásról, invesztíciókról beszélgetünk, rendszeresen felteszik nekünk a kérdést, hogy mit szólunk a Prima Banka 5 százalékos spórolásához. Ez már gyanúsan sok a jelenlegi kamatlábak mellett, éppen ezért muszáj megnéznünk közelebbről, mit is takar valójában az ajánlat.

Mennyi is valójában az 5 százalék a Prima Bankában?

Ha ügyfeleinkkel a spórolásról, befektetésekről beszélgetünk, rendszeresen felteszik nekünk a kérdést, hogy mit szólunk a Prima Banka 5 százalékos spórolásához. Már hosszú ideje a szlovák tévécsatornákon szinte naponta láthatjuk, amint Milan egyre feljebb tolja a malacperselyét a polcokon, amikor aztán meglepődik, hogy évente akár 5 százalékon is kamatoztathatja a pénzét a Prima Bankában. Ugyanúgy, az egyetlen felvidéki napilap is már jó ideje reklámozza ezt a terméket a hasábjain. Ez az egyetlen bank, amely ilyen magas kamatot kínál betétszámla mellé. Ez már gyanúsan sok, pláne a mostani rekordalacsony kamatok mellett, éppen ezért muszáj megnéznünk közelebbről, mit is takar valójában a cukormáz.

Az 5 százalékos spórolás feltételei a következők:

 • rendelkeznünk kell személyi számlával a Prima Bankában, csak ez mellé kaphatjuk meg a megtakarítási számlánkat. Természetesen ez nincs ingyen, 3,90 euróba kerül havonta.
 • a megtakarítás összege havonta 10 és 50 euró között mozoghat
 • a spórolást 12,18 vagy 24 hónapra köthetjük le
 • egy személyi számlához maximum 3 ilyen megtakarítási számlát nyithatunk
 • a spórolási számla ingyenes

prima_bank.png

Így leírva nem hangzik rosszul. Azonban nézzük meg közelebbről:

 • a számlavezetés díja 3,90 euró, ami évente 46,80 eurónak felel meg
 • minden hónapban ugyanannyit kell átutalnunk, amennyiben az elején megegyeztünk, se többet, se kevesebbet nem utalhatunk, mert megszegjük a feltételeket és bukjuk a kamatot
 • a spórolás időtartama pontosan meg van szabva (maximum 2 év lehet), amit szigorúan be kell tartanunk
 • a kamatot csak év végén írja jóvá a bank
 • a megtakarítás kivétele a megegyezett időtartam előtt a kamatok teljes elvesztésével jár

Most vegyünk egy optimális példát, amikor is havi 50 eurót fogunk megtakarítani 2 éven keresztül:

tablazat_prima.png

Ha figyelembe vesszük a számlavezetés díját, akkor két év után körülbelül 20 euróval leszünk szegényebbek, ha hagytuk magunkat elcsábítani csak ez miatt a spórolás miatt! Ez -1,64 százaléknak felel meg, ami nem hogy elmarad az ígért 5 százaléktól, de még vesztünk is rajta!

Kinek éri meg?

Ez a megtakarítás abban az egy esetben éri meg, ha már eleve a Prima Bankában van számlánk és a számlavezetési díjat így is, úgy is ki kell fizetnünk. Továbbá ha hajlandóak vagyunk fegyelmezetten, minden hónapban ugyanazon a napon, ugyanannyit félretenni, és nem zavar az sem, ha le vagyunk kötve egy, másfél vagy akár két évre is.

Ha viszont nem a Prima Bankánál van a személyi számlánk, semmiképp se hagyjuk magunkat megvezetni a reklámok által és nyugodt szívvel mondjunk nemet erre a lehetőségre. A pénzügyi piacon számos más megtakarítási forma létezik, ahol rövid időre, lekötés nélkül is akár 3-4 százalékos éves hozamra tehetünk szert.KÉRDEZZ BÁTRAN

Hozzászólna?

security

 TommyBoy

 2018-11-13 20:59:38

OKOS ember nem teszi banka a pénzét... Ezt egy Slov. Sporitelna alkalmazottja mondta aki 7 éve dolgozik ott :) Amúgy megy amint beteszi valami ember a pénzét a bankba, bankok engedélyt kapnak hogy annak a 10x-sét kiadják kölcsönbe, persze ezt infláció követi. Minél több ember rakja bankba a pénzét, annál rohamosabban értéktelenődik.


Ezt feltétlenül olvasd el!

Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem? Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

Ezek még érdekelhetik

 • Alapfogalmak: Mi az a befektetés?

 • Alapfogalmak: Mi az az infláció?

 • Hogyan készülj fel a nyugdíjra? II.rész

 • Alapfogalmak: Mik azok a kötvények II.

 • Fizess a saját pénzedért! - küszöbön a negatív kamatok világa

 • Milliomos terv? - így néz ki ha a biztosítód tervezi