Mi is imádkozunk a Bitcoinért - nagy durranás lesz!

2017. 12. 03.
Profile picture for user zsupcsan-zoltan
Zsupcsan Zoltán
12 éve foglalkozom pénzügyekkel és ügyfelekkel . Hiszek abban, hogy valódi tanácsot csak függetlenül, alapos tudással és szakértelemmel lehet adni.  Tanácsadói tevékenységem mellett a Pénzügy.SK tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is én felelek. 
Lépjünk kapcsolatba!
lufi.jpg

Egy nagyon aktuális témáról kell írnom, ami folyamatosan aggodalommal tölt el. Ez pedig a Bitcoin. Már korábban is írtunk róla, azonban hetente újabb és újabb kérdéseket kapok, mindig több ember kérdez a legismertebb kriptovalutáról és a lehetőségekről, hogy hol lehet venni egy-egy kis darabot belőle.

Drága (és félek elrettentő) lecke lesz ez a fiataloknak

Először is tisztázzuk: a problémám nem a Bitcoinnal van, hanem a körülötte kialakuló embercsoporttal. Ezt főleg nagyon fiatal, a 10-es éveik végén, a 20-as éveikben járók alkotják, akik eddig még sosem fektették be a pénzüket, sőt, eszükbe se jutott soha befektetni. Most pedig hirtelen a kriptovalutás befektetés lett számukra talán a legforróbb téma, melyet hatalmas izgatottság övez. Nem az a fontos, mit gondolok én a Bitcoinról, de nem szeretném megélni, hogy a fiatalok széles rétege egyetlen negatív tapasztalatnak köszönhetően örökre búcsút intsen a befektetések világának. (Hasonlóan elhidegült a befektetésektől az idősebb generáció, aki megégette magát a BMG Investben, vagy a részvényalapokban a 2000-es években, és azóta hallani sem akar a befektetésekről, mondván ''az úgyis mind csak csalá''). Elég volt talán egy generációt elijeszteni.

Nem szeretném a károgó vészmadár szerepét magamra ölteni (természetesen várom az üzeneteket), szökjön nyugodtan a Bitcoin ára húsz, harminc, akár százezres magaslatokba is, de ha egyszer az árfolyam megcsúszik, és elindul lefelé a lejtőn, nagyon sok ember fog nagyon sok pénzt veszíteni. Olyanok, akik meggondolatlanul több pénzt tettek a történetbe, mint amit megengedhettek maguknak.

 

Image
nevada-932708_1280.jpg

Vegyük a kaszinó példáját. Ha legelőször látogatunk egy szerencsejáték-barlangba, mi a lehető legjobb forgatókönyv a kaszinó üzemeltetőjének szempontjából? Az, ha a''szűz vendég” nagyobb nyereménnyel távozik. Nem, nem őrültem meg, a kaszinó így jár a legjobban. Hozz száz eurót, vigyél haza ezret, így a kaszinó biztos lehet benne, hogy vissza-vissza látogatsz még az életedben – hiszen benned sokkal erősebben marad meg a pozitív élmény, hogy ''egyszer nyertem ezer eurót!'' - és ő bőven visszakapja majd a kezdeti veszteségét, annak akár többszörösét is. A kaszinó azt akarja, hogy gyakori vendég légy (csak így tudja megfejni a pénztárcádat rendszeresen), semmiképp sem azt, hogy elriasszon a játék. Képzeld csak el, mi történne, ha rögtön az első alkalommal elveszítesz mindent? Igen, nagy valószínűséggel ez egy elégséges iskolapénz lenne számodra, és soha többé nem néznél egyetlen kártyabarlang felé sem.

 Ugyanezt látom most a Bitcoin körül is. Nagyon sokan a könnyű meggazdagodás útját látják benne: „csak beteszem a pénzt és nézd - 10x annyit veszek ki!”. Ez meg is történt az elmúlt években. Könnyedén betettél 100 dollárt, és ma kivehetsz 1000 dollárt. Hihetetlen, és mégis igaz. Már-már csoda! Az érzelmeid a csúcson, eufóriát érzel, az adrenalin-szint pörög az egekben. Elhisszük, hogy megtaláltuk a bölcsek kövét, túljártunk a rendszer eszén. Zsenik vagyunk, a valaha élt legnagyobb befektetési guruk. És ki ítélné el ezt a magabiztosságot, hiszen teljesen jogos. Most fektettünk be életünkben először, és nézd! 10-szeres haszon! Kit érdekelnek már a bankok és bankárok az évi 1%-os betéti kamatjaikkal?

Amit azonban meg kell értenünk, és számos (na jó,eddig az összes) történelmi példa megkérdőjelezhetetlenné teszi: a dolgok nem mozognak örökre felfelé, és főleg nem ekkora tempóban. Hiába szárnyal valami 5-7 éve szinte folyamatosan, tényleg elhisszük, hogy ez kitart az örökkévalóságig? Képzeljük el, hogy a történelem most sem változik, és tényleg jön ismét egy összeomlás a sikertörténet végén. Képzeld el, hogy tízezres magaslatokról, a Bitcoin visszaesik ezer dollár környékére. Mikor lecsillapodik ez a felhajtás, és nagyon távolinak tűnik majd a többezres csúcs, akkor az emberek nagyon sok pénzt veszítenek majd. És mivel a legtöbb Bitcoin befektető teljesen fiatal és tapasztalatlan, természetesen emocionálisan fognak reagálni. A legrosszabb pillanatban fogják eladni a Bitcoinjaikat, ami még nagyobb esést és veszteséget fog okozni.

 Az egésszel csak annyi a problémám, hogy ez a tapasztalat nagyon sok befektetőt egy életre eltántorít majd a befektetésektől, mivel nem 5-10%-okat fognak veszíteni,  hanem 50% feletti lesz a veszteségük. Sokan nemcsak hogy rossz befektetésként élik majd ezt meg, hanem egyenesen átverésként. A részvényeket és a többi pénzügyi befektetést is mind egy kalap alá veszik a Bitcoinnal, s mindebből csak az jön le: minden befektetés egyenlő az átveréssel.

Image
BTC.png

A másik problémám: tegyük fel, Te leszel az a szerencsés, aki még egy esetleges összeomlás előtt kiszáll. Lehet ez még rosszabb számodra. Míg az elsők kifizették az iskolapénzt, Te szerencsésnek érzed magad, és az évi 100-200%-os haszon pedig teljesen normálisnak fog tűnni. Mint a drogfüggő, Te is függője leszel a magas hozamoknak, és a 5-10%-os évi (ingatlan, részvény, kötvény) hozamnál pedig csak legyintesz. Minden egyébként magas hozamú és biztonságos befektetés unalmasnak tűnik ezután a három számjegyű munka nélküli hozam mellett. A továbbiakban pedig csak az extrém magas hozamú és persze extrém magas kockázatú befektetések után nézel majd. A történet végét innen talán már kitalálod.

 Ezért is szorítok a Bitcoinnak, hogy minél hamarabb, és minél finomabban találja meg a reális árát, mielőtt még egy egész generációt rettent el a befektetésektől. Ellenkező esetben, ha beigazolódik a félelmem, az egésznek túl csúnya vége lesz. De amíg a Bitcoin tranzakciók 99%-a kizárólag spekulatív és nem rendeltetésszerű, addig semmi ok az ellenkezőjét remélni.

 Kis matek, hogy te is megértsd miért nem szárnyalhat örökké a Bitcoin:

Tavaly december 1-éhez képest a BTC értéke megtizenkétszereződött, vagyis 1200% százalékkal lett magasabb! Ha csak 5 évig folytatna ilyen drasztikus emelkedést a kriptovaluta, akkor 5 év múlva 1 BTC értéke: 3 milliárd dollár lenne. Állítólag 20-21 millió BTC lesz legyártva. Tehát a BTC kapitalizációja:

20 millió x 3 millárd = 60 milló millárd = 60.000.000.000.000.000 dollár lenne. (nagy hirtelen nem tudom van-e ennyi vagyon a Földön, de kb. nincs)

 Amerika éves GDP-je „csak”  évi 16.000 milliárd – vagyis csak laza 3750x kisebb összeg, mint az összes Bitcoin értéke az optimista előrejelzések szerint 5 év múlva. Akinek van szeme és nem szilvalekvárt tart a kobakjában, az rájön, hogy az aranytojást tojó tyúkot bizony nem BTC-nek rövidítik.

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.