Mennyi is valójában az 5 százalék a Prima Bankban?

2018. 11. 07.
Profile picture for user balint
Bohák Bálint
A számok az én világom, és érdekel a gazdaság, ezért is mertem belevágni ebbe a projektbe. Ami azonban még jobban motivál, hogy látom magam körül az embereken, mennyire tanácstalanok és elveszettek a pénzügyek világában. A gyakori téves információ megnehezíti a jó döntéseket, ami problémákhoz vezet. A számok és a tények híve vagyok, csak abban hiszek, ami pontosan ki van számolva és papírra van vetve. Szeretek az apróbetűs részek közt kutakodni a szerződési feltételekben.
Lépjünk kapcsolatba!
5%-ot kereső bábu, ami a Prima Banka 5%-os akciójára utal.

Nézzük meg közelebbről, mit is takar valójában ez az ajánlat.

Ha ügyfeleinkkel a spórolásról, befektetésekről beszélgetünk, rendszeresen felteszik nekünk a kérdést, hogy mit szólunk a Prima Bank 5 százalékos spórolásához. Már hosszú ideje a szlovák tévécsatornákon szinte naponta láthatjuk, amint Milan egyre feljebb tolja a malacperselyét a polcokon, amikor aztán meglepődik, hogy évente akár 5 százalékon is kamatoztathatja a pénzét a Prima Bankban. Ugyanúgy, az egyetlen felvidéki napilap is már jó ideje reklámozza ezt a terméket a hasábjain. Ez az egyetlen bank, amely ilyen magas kamatot kínál betétszámla mellé. Ez már gyanúsan sok, pláne a mostani rekordalacsony kamatok mellett, éppen ezért muszáj megnéznünk közelebbről, mit is takar valójában a cukormáz.

Az 5 százalékos spórolás feltételei a következők:

 • rendelkeznünk kell személyi számlával a Prima Bankban, csak ez mellé kaphatjuk meg a megtakarítási számlánkat. Természetesen ez nincs ingyen, 3,90 euróba kerül havonta.
 • a megtakarítás összege havonta 10 és 50 euró között mozoghat
 • a spórolást 12,18 vagy 24 hónapra köthetjük le
 • egy személyi számlához maximum 3 ilyen megtakarítási számlát nyithatunk
 • a spórolási számla ingyenes

 

Image
prima_bank.png

Így leírva nem hangzik rosszul. Azonban nézzük meg közelebbről:

 • a számlavezetés díja 3,90 euró, ami évente 46,80 eurónak felel meg
 • minden hónapban ugyanannyit kell átutalnunk, amennyiben az elején megegyeztünk, se többet, se kevesebbet nem utalhatunk, mert megszegjük a feltételeket és bukjuk a kamatot
 • a spórolás időtartama pontosan meg van szabva (maximum 2 év lehet), amit szigorúan be kell tartanunk
 • a kamatot csak év végén írja jóvá a bank
 • a megtakarítás kivétele a megegyezett időtartam előtt a kamatok teljes elvesztésével jár

Most vegyünk egy optimális példát, amikor is havi 50 eurót fogunk megtakarítani 2 éven keresztül:

 

Image
tablazat_prima.png

Ha figyelembe vesszük a számlavezetés díját, akkor két év után körülbelül 20 euróval leszünk szegényebbek, ha hagytuk magunkat elcsábítani csak ez miatt a spórolás miatt! Ez -1,64 százaléknak felel meg, ami nem hogy elmarad az ígért 5 százaléktól, de még vesztünk is rajta!

Kinek éri meg?

Ez a megtakarítás abban az egy esetben éri meg, ha már eleve a Prima Bankban van számlánk és a számlavezetési díjat így is, úgy is ki kell fizetnünk. Továbbá ha hajlandóak vagyunk fegyelmezetten, minden hónapban ugyanazon a napon, ugyanannyit félretenni, és nem zavar az sem, ha le vagyunk kötve egy, másfél vagy akár két évre is.

Ha viszont nem a Prima Banknál van a személyi számlánk, semmiképp se hagyjuk magunkat megvezetni a reklámok által és nyugodt szívvel mondjunk nemet erre a lehetőségre. A pénzügyi piacon számos más megtakarítási forma létezik, ahol rövid időre, lekötés nélkül is akár 3-4 százalékos éves hozamra tehetünk szert.

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
 • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.