Nyugdíjkalkulátor: mennyi lesz a nyugdíjam Szlovákiában?

2023. 10. 10.
Mekkora lesz a nyugdíjam Szlovákiában

A statisztikák alapján 10-ből 9 ember megéri a nyugdíjat, és még 13 évig él is nyugdíjasként.

 

Hogyan működik a szlovák nyugdíjrendszer? 

Sokan szkeptikusak a szlovák nyugdíjrendszerrel kapcsolatban és elintézik a nyugdíj témáját azzal, hogy “én úgysem érem meg”.  Ugyanakkor a statisztikák alapján 10-ből 9 ember megéri a nyugdíjat, és még 13 évig él is nyugdíjasként. Tehát nagyon nem mindegy, hogy milyen életszínvonalon éljük életünk utolsó időszakát. Mindannyian láthatjuk minimum a nagyszüleink nyugdíja alapján, hogy túl sok jóra nem számíthatunk, ha nem gondoskodunk magunkról. Mennyi a nyugdíjkorhatár és mennyi lesz a nyugdíjkorhatár? Cikkünkben átnézzük a szlovák nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kérdéseket.

A szlovák nyugdíjrendszer 3 államilag szabályozott pillérből áll, ami azt jelenti, hogy 3 forrásból is számíthatunk bevételre öregkorunkra. A következőkben ezeket a “pilléreket” vesszük sorba.

 

Állami nyugdíjpénztár – Szociális Biztosító – 1. pillér

Ebből az első pillér, a mindenki által ismert és kötelező állami nyugdíj, amit Szlovákiában a Szociális Biztosító kezel. Ez nagyon egyszerűen működik. Szlovákiában minden alkalmazott a bruttó béréből 18%-ot automatikusan a Szociális Biztosítóba utal. Ezt a beszedett összeget a Szociális Biztosító még az adott hónapban kifizeti a szlovák nyugdíjasoknak. 

Ez a rendszer akkor működik jól, ha sok a befizető és kevés a nyugdíjas az országban. Azért nem támaszkodhatunk csak erre az egy pillérre, mert a demográfiai adatok Szlovákiában, de egész Európában is azt mutatják, hogy a lakosság elöregedik. Tehát kevés lesz a befizető és sok a nyugdíjas, akit fizetni kell.

Ennek az eredménye pedig az, hogy a következő évtizedekben az állami nyugdíj kb. az aktív bevételünk 30%-át teszi majd ki Szlovákiában. A vállalkozók sem bújnak ki ez alól a kötelezettség alól, nekik évente egyszer az adóbevallásuk alapján mérik ki a szociális járulékokat.

 

Minimálnyugdíj összege Szlovákiában

2015-től Szlovákiában bevezették a minimálnyugdíj intézményét. Ennek az egyetlen feltétele az, hogy minimum 30 ledolgozott évet fel tudjunk mutatni a szlovák nyugdíjkorhatár eléréséig. Ennek az összege a létminimum összegétől függ (ma a létminimum 1,36-szorosa). 

A minimálnyugdíj összege 30 ledolgozott év után 365,70 euró 2023-ban. Az alábbi táblázatban mutatjuk, hogy néz ez ki 30-35-40 ledolgozott év után. További információt a minimálnyugdíjról ezen a linken olvashattok. A ma aktuális és pontos adatokat a szlovák Szociális Biztosító oldalán tudjátok követni.

 

Ledolgozott évek száma Minimálnyugdíj összege euróban
30 365,70
31 371,10
32 376,50
33 381,90
34 387,20
35 392,60
36 398,00
37 403,40
38 408,70
39 414,10
40 422,20


Önkéntes nyugdíjpénztár – 2. pillér  (starobné dôchodkové sporenie)

2023. május 1-től ez már nem is annyira önkéntes, ugyanis minden kezdő munkavállalónak ki kell választania egy szlovákiai önkéntes nyugdíjpénztárat, amelybe kötelező belépnie. Az önkéntesség abban merül ki, hogy a belépés után 2 éven belül szabadon dönthetünk a kilépésről, ami azt jelenti, hogy kizárólag az első pillérben lévő nyugdíjra támaszkodhatunk. 

Ami a számokat illeti, az aki a 2. pillérben van, annak a fent is említett 18%-ból 5,5%-ot egy magánnyugdíjpénztári számlára utalnak el, amiből nem fizetik ki az állami nyugdíjasokat, hanem szigorúan felügyelt befektetési alapokban kamatoztatják a mi részünkre. Az itt összegyűlt összeg, ha fiatalon lépünk be, nagyon szép kiegészítése lesz a szlovák állami nyugdíjunk összegének, sok esetben akár több pénzt is kaphatunk a 2. pillérből, mint az elsőből. Ebből is láthatjuk, hogy a nyugdíj kiszámítása függ attól is, hogy csak az 1. vagy a 2. pillérben is takarékoskodunk.

 

Kiegészítő vagy magánnyugdíjpénztár – 3. pillér (doplnkové dôchodkové sporenie)

Ez a nyugdíjpillér teljesen önkéntes, de ide már a saját nettó fizetésünkből küldhetünk hozzájárulást. Ami vonzóvá teszi, hogy sok esetben a munkáltatónk is hozzájárulást fizet 1:1 arányban (persze ez az arány nincs kőbe vésve, maximum a bruttó keresetünk 6%-át küldheti ide a munkáltatónk). Emellett évi 180 eurónyi betétig visszaigényelhetjük ennek a összegnek a 19%-át adóbónusz formájában. Ha a munkáltatónk nem járul hozzá, akkor maximum ezt a 180 eurót ajánljuk ide befizetni a sok megkötés és alacsony kamatozás miatt. 

 

nyugdíjkalkulátor

 

Mennyi lesz a nyugdíjam?

Az, hogy kinek mekkora lesz az állami nyugdíja, az mindenki számára individuális, mivel több paraméter határozza meg az eredményt. Ezért a nyugdíj kiszámítása mindig személyre szabottan történik. Mutatjuk a hivatalos képletet, hogy Szlovákiában hogy számolják ki a nyugdíjat, hogy lássátok, miről van szó, majd csatoljuk a magyarázatot:

 

NY = ÁSZB x TNYI x ANY

NY: havi nyugdíj Szlovákiában

ÁSZB: átlagos személyi bérpont (priemerný osobný mzdový bod): azt az arányt fejezi ki, hogy egész életed során mennyivel többet vagy kevesebbet kerestél, mint az átlagfizetés Szlovákiában. A teljesség igénye nélkül ha pl. minden évben pontosan a szlovákiai átlagfizetést kaptad volna, akkor ezt a szám 1. Ha pedig 20%-kal többet kerestél mindig az átlagnál, akkor ez a szám 1,2 és így tovább.  

TNYI: teljes nyugdíjbiztosítási időszak (obdobie dôchodkového poistenia): ledolgozott évek száma

ANY: aktuális nyugdíjérték (aktuálna dôchodková hodnota): ez 2023-ban Szlovákiában 16,4764. Ezt az értéket Szlovákiában minden évben a Szociális Biztosító határozza meg.

Tehát ha egész életünkben az átlagbért kerestük, és 35 évet dolgoztunk, akkor a képlet a következőképpen alakul:

NY = 1 x 35 x 16,4764

NY = 576,67 euró havonta


 

Mennyi a nyugdíjkorhatár Szlovákiában 2023-ban? 

Itt is több paraméter határozza meg ezt a számot: mikor születtünk, de a nőknél még az is, hogy hány gyereket neveltek fel (gyermekenként 6 hónappal rövidül). Leegyszerűsítve ma a szlovák nyugdíjkorhatár 64 év. A szlovák nyugdíjkorhatár hónapra pontos értékét a születési év alapján Szociális Biztosító oldalán találjátok meg

 

Hogyan legyen több nyugdíjam

Használjuk ki helyesen a 2. és a 3. pillért

Ahogy fent írtuk, akár 3 forrásból is lehet nyugdíjunk, kár lenne ezt nem kihasználni. Nem elég azonban,ha rendelkezünk a 2. és a 3. pillérrel, fontos, hogy helyesen legyenek beállítva. A 2. pillérben mindenképp indexalapokba fektessünk, vagy támaszkodjunk az ún. PIS-re, ami autopilóta módjára mindig a legkedvezőbb beállítást biztosítja. A 3. pillért esetében az indexalapokra hagyatkozzunk, és válasszuk a legmagasabb hozamú alapkezelőt. 

 

 

A 4. pillér - saját nyugdíjmegtakarítás az állami megoldásokon kívül

Az elképzelés az állami nyugdíj 3 pilléréről jó volt, de ahogy látjuk, az 1. pillér nagyon alacsony nyugdíjat biztosít számunkra. A szlovákiai nyugdíjpénztárak, tehát 2. és a 3. pillér a politikai változtatások miatt nagyon bizonytalanok, mivel egyre több pénz van ezeknél az intézményeknél (a 2. pillérben a nyugdíjalapokban 13 milliárd euró van), annál vonzóbb a politikusok számára. Ezért nem tudhatjuk, hogy 20-30 év múlva is számíthatunk-e ezekre a nyugdíjpénztárakra kellő kiegészítésként az állami nyugdíj mellé. 

A legjobb és legbiztosabb, ha a saját kezünkbe vesszük a nyugdíjmegtakarításunkat és saját külön tartalékot is kiépítünk. Nagy szerencse, hogy a szlovák kormány is tudatosította ezt, és adókedvezményekkel nagyon kedvezővé tette a hosszútávú befektetéseket Szlovákiában. Hosszútávú célok esetén, amilyen a nyugdíj is, például nem kell adót fizetnünk, ha a megfelelő biztonságos befektetési alapokba fektetünk. A mi ajánlott portfóliónkról és a befektetésekről írtunk is ebben a cikkben, ahol a Pénzügy.sk befektetési portfólióját mutattuk be. 

A kamatos kamat ereje hosszútávon mutatkozik meg, így egy 100 eurós havi befektetés 40 év alatt 350.000 eurót hoz. Ezt a számítást a befektetési kalkulátorunkban is elvégezheted, illetve megadhatod a saát számaidat is. Egy ekkora összeg biztos kellemes tartalék lesz bárki számára, akárhogy is alakul a szlovák nyugdíj összege, és a jövőbeli kormányok akárhogy is avatkoznak bele az állami nyugdíj 3 pillérébe. 

nyugdíjszámítás

Minél többet keresünk, arányában annál kevesebb az állami nyugdíj

Fontos még megjegyeznünk, hogy a szlovákiai nyugdíjrendszer pozitívan diszkriminálja az alacsonyabb keresetűeket. Egy példán szemléltetve, míg egy minimálbérért dolgozó munkavállaló nyugdíja 400 euró lesz, az a munkavállaló,aki 5-ször többet keresett egész életében, nem fog 5-ször magasabb állami nyugdíjat kapni, hanem kb. 1.000 euróra számíthat, tehát csak 2,5-ször többre. Pedig egész élete során 5-ször több járulékot fizetett be a szlovák nyugdíjbiztosítóba. Ha fenn szeretné tartani a megszokott életszínvonalát, kiemelten fontos, hogy saját magánnyugdíj-befektetést alapítson. 

 

Nyugdíj kiszámítása egyszerűen

A fenti példából is láthatjuk, hogy mivel legtöbb esetben nem tudhatjuk előre, hogy mik a belépési adatok (nem tudhatjuk, hogy hány évig fogunk dolgozni, hogy mennyi lesz az aktuális nyugdíjpont). De megközelítőleg most is kiszámítjuk és szemléltetjük, hogy egy most január 1-je után nyugdíjba lépő szlovákiai nyugdíjas mekkora állami nyugdíjra számíthat. 

Példa: István 2023-ban elérte a nyugdíjkorhatárt, a szlovák állami nyugdíjat meghatározó képletből kiindulva, ami:

 

NY = ÁSZB x TNYI x ANY

az alábbi nyugdíjra számíthat: átlagos személyi bérpontja a Szociális Biztosító alapján 1,0012 lett (ez azt jelenti, hogy István egész élete során kb. a szlovákiai átlagkereset szintjén keresett. 

A Szociális Biztosító adatai alapján 15.942 napot dolgozott le élete során, ez 43,67 évnek felel meg. 

Az aktuális nyugdíjérték ma Szlovákiában 16,4764 euró. 

A fenti számokat behelyettesítve megkapjuk:

István nyugdíja = 1,0012 x 43,67 x 16,4764

ami kerekítve 720 euró.

 

Összefoglaló

Habár ma ez a szám megközelíti a valóságot, ami a szlovák állami nyugdíjat illet, azonban ha még sok-sok évünk van a nyugdíjig, akkor erre a számra ne támaszkodjunk, mivel a képletből egyetlen dolgot nem tudunk befolyásolni, amit a Szociális Biztosító bármikor csökkenthet és csökkenteni fog  a demográfiai változások miatt: az aktuális nyugdíjértéket. Illetve a pozitív diszkrimináció koefficienseit se veszi figyelembe. És habár a szlovák alkotmány garantálja mindenki számára az állami nyugdíjat, arról már nem esik szó, hogy mekkora az összege. 

 

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.