Warren Buffett befektetési tanácsai

2024. 04. 10.
Profile picture for user zsupcsan-zoltan
Zsupcsan Zoltán
12 éve foglalkozom pénzügyekkel és ügyfelekkel . Hiszek abban, hogy valódi tanácsot csak függetlenül, alapos tudással és szakértelemmel lehet adni.  Tanácsadói tevékenységem mellett a Pénzügy.SK tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is én felelek. 
Lépjünk kapcsolatba!
Warren Buffett értéktőzsde előtt keresztbetett kézzel.

Aki a befektetés világa iránt érdeklődik, az szinte biztosan találkozott már Warren Buffett nevével. Warren a világ legnagyobb self-made manjeként, értékalapú befektetőként ismert, aki a saját szerencséjét kovácsolta meg és küzdötte fel magát a világ leggazdagabb emberei közé. Sokak számára példakép, ugyanis befektetési tanácsai örökérvényűek és nem spekuláción alapulnak, ezért jó alap lehet kezdő és haladó befektetőknek is. Cikkünkben Warren Buffett milliárdossal készített interjúkból összegyűjtött befektetési tanácsait nézzük meg, amivel úgy fektethetünk be, mint ő maga.

1. Ne akarj gyorsan meggazdagodni

Ez nem csak a befektetésekre igaz, de az egész életre. Bármi, ami gyors meggazdagodást ígér, az rajtad fog meggazdagodni. Legyen az befektetés, munka, más lehetőség. A tutibiztos gyanúsan magas haszonnal járó befektetésen rajtad keresnek, vagy azokon, akik utánad „fektetnek be.” Vagyont építeni kizárólag hosszú és kitartó munkával lehet. Vannak szerencsés helyzetek, de nem tömegesen fordulnak elő. Nincs gyors meggazdagodás. Warren Buffett vagyonának nagy részét csak az 50. életéve után szerezte.

Warren Buffett egy tőzsde előtt, keresztbetett kézzel.

 

2. Gondolkozz hosszú távban.

A befektetés egy maraton, nem pedig sprint. Ahhoz, hogy értéket teremtsünk, időt kell hagynunk ahhoz, hogy a befektetéseink termőre forduljanak. A befektetés olyan mintha magról szeretnénk gyümölcsfát ültetni.

Gondosan megágyazunk, öntözzük, de időbe telik amíg a mag csírázni kezd. A csírának időbe telik még egy fiatal kis hajtás lesz belőle. Az első évben örülhetünk, ha a fánk 20 centis kis zsenge növény lesz. Egy évvel később megjelennek rajta a levelek és hajtások. De csak öt-tíz éven belül éri el azt az állapotát, amikor termőre fordul és szüretelhetünk a gyümölcseiből.

A befektetéseink is ilyenek. Az első három évben lehet semmi gyümölcsöt nem ehetünk róla. Sőt, lehet, hogy az első évben mínuszban leszünk. A legtöbb ember ilyenkor feladja, és eladja a részvényeit, kötvényeit, ETF-jeit és mínusszal zárja a befektetést. Viszont tízéves távlatban pluszba jött volna ki, csak pont egy rossz ponton lépett ki.

Ezért fontos, hogy ha igazi vagyont akarunk építeni, akkor több tíz éves távlatokban gondolkodjunk. Az elején nagyon nehéz lehet, főleg ha nulláról indulunk az életben. De amikor 20,000 befektetett eurónk van, és az évi 10%-ot kamatozik, az már évi 2000€ pluszba. És mondani sem kell, hogy a kamatunk is kamatozni fog jövőre. A kamatos kamat a világ nyolcadik csodája, ebben is rejlik a befektetés hosszútávú ereje. Ilyenkor szó szerint már a pénz dolgozik értünk.

Majom választ ETF-portfóliót Warren Buffett befektetési tanácsa és Burton kijelentése alapján.

 

3. Ne piszkáld, ne nézegesd naponta!

Ha tíz évre fektetsz be, hiába nézegeted naponta a részvény árfolyamát, hiszen tíz év távlatában nem fog számítani. Olyan ez, mintha minden nap kitakarnánk a földet, hogy megnézzük kibújt-e már az elültetett mag.
Egy kutatócég, nevezetesen a Dalbar a befektetők viselkedését vizsgálta 30 év távlatában. A lényege az volt, hogy aki „piszkálja a befektetését”, mindig próbálja megtalálni a jó lehetőséget, rosszabban teljesít a piac átlagánál. Aki a 1991-2021 időszakban „aktív befektetést” választott (erről szóló cikkünket itt találod), annak éves átlaghozama 7.13% volt, míg aki a S&P500-ba helyezte pénzét, 10.65%-os éves átlaghozammal zárta a befektetését.

"Még egy vak majom is több hozamot érne el, mint az alapkezelők!" mondta Burton Malkiel a 70-es években. Kutatásában bizonyította, hogy a véletlenszerűen kiválasztott részvények vásárlásával és megtartásával is jobb eredményt érhetünk el, minthogy "aktívan" kezeljük a portóliónkat.

Ha minden nap izgulsz azon, hogy a befektetéseddel mi a helyzet, akkor meglehet, hogy túl rizikós a befektetés a te tűréshatárodhoz képest, vagy túl sokat fektettél be.  

Miért rosszabbak azok a befektetők, akik reagálnak a piaci hírekre?

Akik a piaci hírekre reagálnak, azok mindig érzelem hatása alá kerülnek. Mindig lesz valamilyen krízis, ami miatt lehet aggódni. Így ha azokat képtelenek vagyunk kizárni vagy kontrollálni a befektetés során, könnyen az lehet a vége, hogy a stratégiánknak ellenmondóan cselekszünk.
A befektetés gyakori „piszkálgatása” gyakran oda juttatja a befektetőt, hogy idő előtt eladja részvényeit, éppen akkor amikor azok értéke elkezd csökkenni. 2020 márciusában az emberek nagy része tömegesen adta el befektetéseit, mert a világjárvány következtében azok akár több tíz százalékot is eshettek. Aki viszont hosszú távon fektetett be, éppen ilyenkor vásárolt be ezekből, hiszen minden „akciósan” olcsó volt.

4. Ne akarj okosabb lenni másoknál

Ahogy az előző pontból is kiderül, nehezen lehet felülmúlni a passzív befektetéseket. A legbiztosabb módszer, ha megvásároljuk a részvényt, kötvényt, ETF-et, és békénhagyjuk. Egészen addig, amíg el nem adjuk. Ennyi.

Hiába próbáljuk megkeresni a következő Apple-t, Microsoftot, Netflixet, sikersztorit. A „penny stock” jelenség egész nagyot ment (ha láttad a Wall Street farkasát akkor ismered a helyzetet), az emberek pár dollárért vettek részvényeket filléres cégekben abban a reményben, hogy majd egykor sokat fognak érni. Lelőjük a poént: aki meggazdagodott, az maga a bróker volt.

Tanulmányok és statisztikák bizonyítják, hogy nem lehet „időzíteni” a piacot, nem találjuk meg a megfelelő pillanatot, és a legjobban teljesítő részvényeket. Az egyszerű befektetőnek ez a lehetetlen kategória és több kárt tesz vele, mint amennyi hasznot remélhet cserébe. A legmegfelelőbb idő a befektetésre a most (minél előbb).

Mobil a kézben, rajta az Apple részvény árfolyamváltozásával.

 

5. Az előrejelzések és historikus adatok sem igazolnak semmit

Amikor szakértők jósolják meg egy-egy részvény jövőjét, fej vagy írás alapon lesz igazuk. Akár egy majomtól is kérhetnél tanácsot ilyen alapon. Hasonlóképp, egy befektetés eddigi adatai sem vetítik előre, milyen lesz a jövőben a teljesítménye. Mi történik ha az Apple igazgatót vált, felárazzák a termékeiket 100%-kal és elkezdenek maguk ellen dolgozni? Mi történik ha a Facebook egy olyan újítással rukkol elő, aminek köszönhetően elveszíti a felhasználói egy részét? Sem az előrejelzések, sem a historikus adatok nem a garanciái a jövőbeli teljesítménynek.

6. Ha nincs időd a befektetésre, keress egy ETF-et, és fektess be abba.

Ha nincs ahhoz időd, hogy minden héten elemzéseket és jelentéseket olvass, illetve cégeket vess össze, nem kell. Legyél lusta befektető! Nem lesz semmilyen hátrányod, sőt, átlagosan 3%-kal több hozamod lehet évente, mint egy aktívnak.

Warren Buffett tanácsa erre az esetre, hogy válasszunk ki egy ETF-et, ami lefedi a piac nagy részét, és tegyünk abba egy bizonyos összeget minden hónapban. Legyen az az S&P500, a pénzügy.sk Magas hozam portfóliója vagy más ETF. (Érdekelnek az ETF-befektetések? Itt írtunk már róluk korábban.)

Pénzügy.sk ETF portfóliói.

 

7. Értéket válassz, ne részvényt

Avagy, válassz befektetést érték alapján. Ne azért fektess a Netflixbe, mert az sok pénzt hozott az eddigi befektetőknek, hanem azért, mert látod benne az értéket, és tudod, hogy a jövőben is sikeres lesz. Egy hároméves cég lehet ugyanolyan értékes mint az, ami 100 éve működik, ha tudjuk, hogy vezetői és a küldetése ugyanolyan sikerre fogja vinni.

Mit mond nekünk Warren Buffett a befektetésekről?

Aki neki akar vágni a befektetésnek, annak mindenképp érdemes megfogadni Warren Buffett tanácsait. A segítségével az érzelmi alapú döntéseket és leggyakoribb befektetői hibákat elkerülhetjük. Ne feledjük, válasszunk olyan befektetési terméket, ami értéket képvisel.

Nincs a gyors meggazdagodásnak titka, a gazdagsághoz vezető út hosszú, még ha vannak is szerencsés emberek. Hosszú évek, évtizedek alatt lehet százezreket-milliókat összegyűjteni befektetéseinkből. Egy biztos: minél előbb kezdjük el, annál többet dolgozunk értünk a kamat.

Ha pedig szeretnéd megtudni, mennyi és milyen befektetéssel vágj neki a vagyonépítésnek, használd befektetési kalkulátorunkat vagy vedd fel velünk a kapcsolatot.