Mennyibe kerül egy adag mosás vagy egy 5 perces zuhany?

2017. 01. 03.
Profile picture for user zsupcsan-zoltan
Zsupcsan Zoltán
12 éve foglalkozom pénzügyekkel és ügyfelekkel . Hiszek abban, hogy valódi tanácsot csak függetlenül, alapos tudással és szakértelemmel lehet adni.  Tanácsadói tevékenységem mellett a Pénzügy.SK tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is én felelek. 
Lépjünk kapcsolatba!
kermit-1745806_640.jpg

Mennyi áramot és pénzt fogyaszt egy egész éjjel bekapcsolva hagyott vasaló, egy adag mosás, vagy egy zuhany.

 

„Ágnes asszony a patakban

Fehér lepedőjét mossa;

Fehér leplét, véres leplét

A futó hab elkapdossa.” 

Arany János

 

 De jó is nekünk, hogy már nem kell a ruháinkat, szennyesünket a hideg patakban mosni. Iluskának is sokkal több szabad ideje lett volna Kukorica Jancsira, ha nem kellett volna a mostohájára mosnia. Mit is adtak volna nagyanyáink vagy akár Ágnes asszony egy mosógépért, mosogatógépért...

Nem vitás, hogy az életünk egyre kényelmesebb, még ha erről sokszor meg is feledkezünk. De belegondoltunk-e már abba, mennyibe kerül ez a kényelem? Mennyit perkálunk ki egy-egy mosásért? Mennyibe kerül átszámolva egy zuhany, egy vasalás? Ennek próbáltunk most utánajárni. 

 

Egy kis matek

A dolgok legelején egy kis fizika/matematika: (a teljesség igénye nélkül) az elektromos berendezések áramot, vizet használnak. Minden egyes készüléken vásárláskor fel van tüntetve, mennyi wattot fogyaszt egy óra alatt. Egy gyors példa – a jól ismert 40W-os izzó pl. 40Wh áramot fogyaszt egy óra alatt. Ha ezt a villanykörtét egy egész napon át égve hagyjuk, az nagyon egyszerűen 40Wh x 24 áramot fogyaszt (980 Wh egy nap alatt). Ez (ha emlékszünk még a középsulis tananyagra) 0,98 kWh energiahasználatot jelent.

 

Image
socket-304983_640.jpg

 Mennyibe kerül az áram és a víz?

A legtöbb energiaszolgáltató árjegyzéke alapján arra jutottam, hogy ma (minden egyéb illetékkel együtt) 1kWh energia 14 centbe kerül - megjegyzem maga az áram 4 cent, de mire eljut hozzánk ez 14 centre duzzad. A továbbiakban szintén az 1 kWh = 14 cent értéket fogjuk használni.

 A víznél kicsit trükkösebb a helyzet, a hideg víz még könnyen ment, köbméterben számolják az egységárat, ezt mutatják azok a nagy számok is a vízórán. Egy köbméter hidegvíz 2,6 eurónkba kerül. A melegvíznél jönnek a problémák, ott a melegítésért külön kell fizetnünk. Az alapárhoz (2,6 euró) átlagban 10 euró jön hozzá egy köbméter víz felmelegítéséért. Így eljutunk 13 eurós köbméterenkénti árig. Cikkírás közben magam is meglepődtem, hogy ekkora a különbség a hideg- és a melegvíz ára között.

 Suma summarum, kerekítve:

1kWh áram = 14 cent

1 m3 hidegvíz = 3 euró

1 m3 meleg víz = 13 euró

(a biztonság kedvéért: 1 m3 víz = 1000 liter víz)

 Ezek után már elég könnyű eljátszani és kiszámolni, mi mennyibe is kerül, ha csak az áram- és vízfogyasztást vesszük alapul.  A fenti 40 wattos villanykörtés példát befejezve, ha egy villanykörte 1 kWh fogyaszt el egy nap alatt, akkor ez 14 cent költséget jelent számunkra.

 

Mosás

Az egyik legnagyobb online eshopon kikerestem a legnépszerűbb mosógépeket. Általában 0,9 kWh átlagfogyasztás és 55 liter vízfogyasztás jutott egy mosásra, 5 kilogrammnyi ruhával. Egy másfél órás program, 60 fokon a fenti árakkal számolva a következő eredményt adja:

0,9kWh x 14 cent x 1,5 óra = 19 cent az áramért

és 55 liter x  3 cent = 16 cent a vizért.

Összesen: 35 cent/mosás.

Megj.: Akik még pontosabb számítást szeretnének, hozzászámolhatnak például még amortizációs díjat (25 cent/mosás), és mosópor, öblítő árat (min. 15 cent/mosás).

 

Image
towels-1348220_640.jpg

Vasalás

Itt egyszerű a matek, mivel a vasaló csak áramot fogyaszt. Egy átlagosvasaló 2kWh–t fogyaszt. A vasaló azonban nem melegít egyfolytában, tehát számoljunk óránként félórás fogyasztással (0,5-os koeficiens), így 14 centes árnál, ez 2kWh x 14cent x 0,5 = 14 centet jelent óránként.  Így például egy egész éjszaka bekapcsolva hagyott vasaló nemcsak hogy nagyon balesetveszélyes is, de több mint 2 euróval könnyítheti meg a pénztárcánkat.

Zuhanyzás:

Vegyünk egy átlagosnak mondható 5 perces zuhanyzást. Gyors otthoni kutatás után lemértem, hogy egy perc alatt 3 liter meleg víz és 2 liter hideg víz folyt át a csapon. Ez 5 perc alatt 15 liter meleg és 10 liter hideg vizet jelent. Egy 5 perces zuhany így 15x0,013 + 10x0,003 = 23 centünkbe kerül. Ha esetleg 10 perces zuhanyzók vagyunk, ez a szám már majdnem 50 cent/zuhanyt jelenthet. 

Más szóval, minden egyes perc zuhanyzás cca. 5 cent! Ha minden egyes zuhanyzásunkat egész évben, csak egy perccel megrövidítenénk, évi szinten akár 20 eurót is megtakaríthatunk családtagonként.

Megj.: háztartásoknként a víznyomás, vízfogyasztás/perc változhat, de a képletbe helyettesítve mindenki kiszámolhatja, mennyibe kerül otthonában egy percnyi zuhany.

Rövid összegzés:

 

Image
Aramfogyasztas-eszkozok.png

 

Persze ezek elsőre jelentéktelen összegeknek tűnnek, de sok kicsi sokra megy alapon nagyon szépen kivehető, ha kicsit megváltoztatjuk szokásainkat, 1-1 perccel kevesebbet töltünk a zuhany alatt, vagy jobban odafigyelünk, hogy ne égjenek fölöslegesen a lámpák egy négytagú család több száz eurót is megtakaríthat ezzel évente.

 

Egyéb fogyasztási eszközök „órabére”(ezeket fogyasztásmérővel mértem le a háztartásban)

 

Image
Aramfogyasztas-eszkozok-2.png

 

Ha érdekesnek találtátok a témát, egy következő bejegyzésben még tovább fejtegethetjük, hol mennyit lehetne megtakarítani. Komentben várjuk a ti tapasztalataitokat is.

Sikerült olyanról írnunk, amiről nem tudtál? Találkoztál olyasmivel, ami cikkünkbe nem fért bele, és megosztanád tapasztalatodat a témában? Várjuk kommentben, emailben vagy Facebook oldalunkon, esetleg privát üzenetben!

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.