Spórolás kisokos: spórolási tippek 2024-re [letölthető PDF]

2024. 01. 30.
Profile picture for user Penzugy.SK
Pénzügy.SK
Pár alapinformáció alapján megtudhatod, mennyit kell félretenned, hogy jó nyugdíjad legyen, vagy hogy néz ki egy ideális biztosítás az életkorod és bevételed alapján, illetve megmutatjuk, meddig nyújtózkodhatsz és mennyi hitelt kaphatsz. Segítünk dönteni!    
Lépjünk kapcsolatba!
20+4 spórolási tipp 2024-re. Borítókép.

Pénzt keresni nehéz, elkölteni könnyű, a spórolás pedig igazi kihívás. Az újévi fogadalmak között sokszor megfordulnak a „kevesebb költök majd”, „félreteszek” és „befektetek”, de pár hét után a fogadalom és a valóság elválnak egymástól. Mégis hogyan lehet spórolni hatékonyan? Ebben a cikkünkben 5+1 tippet hozunk, amivel a spórolási céljaidat könnyebben valósíthatod meg.

1. Tudd, hogy állsz és mire költesz

Az első lépés spórolás esetében, hogy tudjuk hogyan is állunk. A fizetését mindenki jól megjegyzi, és nyomon követi, a kiadásait azonban nem. Kevés keresetből is lehet félretenni, és milliós fizetéssel is csődbe lehet menni, ahogy azt Mike Tyson esete is megmutatta. Hogyan lehet spórolni akkor? Egyszerű a szabály: több a bevételünk mint a kiadásunk. Míg a bevételeinket nehezebb kontrollálni, a kiadásainkat valamivel könnyebb.

Ezért a legelső lépés, hogy lejegyezzünk minden kiadásunkat egy hónapon keresztül. A reggeli croistant-tól kezdve az utolsó csekkig. (Ha az elmúlt fél évben rögzítetted egy hónapon keresztül az ÖSSZES kiadásod, akkor nyugodtan ugorj a második ponthoz). Az, hogy old-school módon egy vonalas papíron vezeted a spórolást, vagy a telefonodba töltesz le egy appot, rajtad áll.

A tapasztalatunk, hogy az app a leghatékonyabb módja, ugyanis össze tudod kötni az internetbankinggel, és az összes kártyás fizetést képes nyomon követni és besorolni. Egy utólagos ellenőrzésre van szükség csak a részedről, hogy jó kategóriába kerültek-e a dolgok. Ilyen lehet a Wallet (by BudgetBakers), YNAB (You Need a Budget), Monefy, Spendee, Beyond Budget és mások.

Eurócentek – a hogyan lehet spórolni kérdésre a válasz: kicsiben kell kezdeni.

Must-need-want

A kiadások rögzítésénél nem csak egyes kategóriákba érdemes besorolni azokat, mint például éttermi étkezés, ajándékvásárlás, vagy szórakozás, de még egy dolgot érdemes megvizsgálni. Az, hogy a kiadás „muszáj”, „kell” vagy „akarom” kategóriába tartozik. Hogyan lehet spórolni a muszáj-akarom megkülönböztetésen?

  • Laknom muszáj valahol és a rezsit is muszáj fizetnem havonta. Ha egy luxusvillában szeretnék lakni, azt akarom, és nem muszáj.
  • Enni biológiai szükséglet (muszáj), egészséget enni kell, de ha étterembe megyek, azt „akarom.”
  • Évszaknak megfelelő öltözetre szükség van (kell), de az, hogy egy logó vagy név legyen rajta több pénzért, azt én akarom.
  • Muszáj eljutni a munkahelyemre, különben kirúgnak, ezért kell bérletet vennem, de a kényelem és gyorsaság miatt akarok egy autót. Ha nincs megfelelő közlekedés, az autó is kell, de az ülésfűtést és 1.6-os motort már én „akarom.”

Ha a bevételeink több mint 20%-a akarom, az egyben azt is jelenti, hogy többet szeretnénk, mint amit a jelenlegi bevételeinkkel meg tudunk engedni magunknak. Így jó kiindulási alap ahhoz, hol kezdjük a spórolást.

2. Legyen egy terved

Ha már tudod, mennyi megy el egy hónapban, akkor azt is tudod hol tudsz lefaragni a kiadási oldalon. Ha otthon főzöd meg a kávéd, akár 50-60€-val is vastagabb lehet a pénztárcád a hónap végén, ha pedig étteremben helyett otthon főzöl, szintén több tíz euróval több marad nálad. Ha ezt be is fekteted, 30-40 év alatt több tízezer euróval lehetsz gazdagabb – ezt te magad is kiszámolhatod.

Span: A cikkünk végén összegyűjtöttünk neked egyszerűi spórolási tippeket, amit te magad is letölthetsz.

Nézd át, mik azok a területek, amiknél vissza tudnál vágni! Ugyanakkor vigyázz, hogy ne ess bele két csapdába:

  1. Sose a muszájból vágj vissza az akarom javára. Enni, zuhanyozni, lakni muszáj valahol, így ha minden nap a mekiben reggelizel, nem az energiaszámlán kell kezdeni a spórolást.
  2. A drasztikus lépések elrettenthetnek. Ha most azonnal 50%-kal kevesebbet akarsz költeni, szinte könyvelhető a kudarc. Kisebb lépésekkel hamarabb elérhető a cél: az első hónapban kivágod a költségeid 10%-át, és minden továbbiban még 5-10%-ot, amíg el nem jutsz a célig. Így kevésbé „fáj”, és minden kisebb hónap teljesítése további motivációt ad.

Ha nincs egy személyes pénzügyi terved, itt az idő elkészíteni. Az állami nyugdíjrendszer aligha lesz képes olyan nyugdíjat biztosítani, amivel a mostani életszínvonalad fenntartható – ahhoz saját tervre lesz szükséged.

A pénz nyomonkövetése a spórolás alapja – asztalon heverő euró bankók.

3. Tedd nehézzé a költekezést

A webshopok sokat fejlődtek abban, hogy kényelmessé tegyék a vásárlást. Felhasználói fiókot hozhatunk létre, megjegyzik az adatokat és a bankkártyaadatokat, jár hírlevél, már tényleg csak a terméket kell kosárba rakni és hármat kattintani.

A spórolás érdekében tegyük minél nehezebbé a vásárlást! Iratkozzunk le a hírlevelekről (ha nem akarsz vásárolni, ne nézd a kirakatot!), ne jegyeztessük meg a bankkártyaadatokat. Így minden egyes vásárlásnál be kell pötyögnünk az adatokat. Állítsuk be, hogy a számlán történő mozgásokról járjon SMS vagy e-mail, így még „fájdalmasabb” lesz az egész.

4. Legyen automatikus a spórolás

Ha 10%-kal kevesebb fizetést kapnál, ki tudnál jönni a hónap végén? Valahogy biztosan meg lehetne oldani. Ezért is fontos, hogy abban a pillanatban, hogy megérkezik a fizetés, tegyük félre azt a részt, ami a spórolásra szánunk. Abból spórolni ami majd talán megmarad nehéz: mert a hónap végére valószínűleg nem marad.

Legegyszerűbb ha a fizetést követő napon automatikusan átutalódik az összeg a spórolási számlánkra, anélkül, hogy bármit is kéne tennünk, amit egy ismétlődő utasítással (trvalý príkaz) könnyen beállíthatunk.

 A spórolás legegyszerűbben egy letölthető appal nyomonkövethető.

5. Tudd, mennyi az elég

Az ember mindig többre vágyik, és ez nem feltétlenül rossz. Ezért is lehetnek Nobel-díjasok, sikeres vállalkozások, és ezért fejlődik a technológia is. A pénzügyek terén is mindig többre vágyunk. Míg régebben elég volt a 2003-as Škoda Octavia, amivel bejártál a munkahelyedre, mostmár egy 2022-es 43 000€-s Škoda Karoq-ra pályázol. Míg régen egy családi házról álmodoztál és most megvan, mostmár egy kétemeletes kastély jönne jól.

Ha nem tudod hol van az a pont, ahol azt mondod, hogy nekem jó életem van és megelégszek vele, mindig több fog kelleni. Hiába fogsz többet keresni, egyre drágább dolgokat fogsz akarni, mégis egyre szegényebbé válsz.

Az életszínvonal inflációja ellen úgy tehetsz, ha kijelölöd, mit szeretnél, és mi az, amivel meg tudsz elégedni. Illetve azzal, hogy mérhető célokat tűzöl ki magad elé. Ha nem vagy boldogabb, nem nagyobb örömforrás a munka, nincs több barátod, és a családoddal sem töltesz több időt mint öt éve, akkor szinte biztosan hátrafelé haladtál, mintsem előre.

H2: +1 Spórolási tippek a mindennapokban

Bónuszként összegyűjtöttük, a mindennapokban mik azok a dolgok, amikkel akár több ezer eurót tudsz megspórolni hosszútávon. Alább az e-mail címed megadásával letöltheted 20+4 spórolási tippünket 2024-re.

 

 

 

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.