Használt autó vs új autó? Melyiket éri meg jobban?

2024. 04. 05.
Profile picture for user zsupcsan-zoltan
Zsupcsan Zoltán
12 éve foglalkozom pénzügyekkel és ügyfelekkel . Hiszek abban, hogy valódi tanácsot csak függetlenül, alapos tudással és szakértelemmel lehet adni.  Tanácsadói tevékenységem mellett a Pénzügy.SK tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is én felelek. 
Lépjünk kapcsolatba!
Használt autót választ egy érdeklődő a használtautó kereskedésben

Az autóvásárlás életünk második legnagyobb beruházása a lakás- vagy házvásárlást követően. Nem történik meg minden héten és éppen ezért hosszútávú anyagi következményei is vannak. A növekvő megélhetési kiadások, a lehetőségek sokszorozódása (elektromos autók, hibridek) mind nagy terhet raknak az autót vásárlók vállára. Új vagy használt autót válasszanak, illetve abból is milyet? Autóvásárlás kezdőknek és haladóknak egy pénzügyi szakértő szemüvegén át.

A legelső kérdés: szükségem van autóra?

Az autóvásárlás első célja (az kellene, hogy legyen), hogy olyan járművet szerezzünk, amivel biztonságosan, belátható időn belül képesek vagyunk eljutni A pontból B-be. A valóság sokszor más. Az autóvásárlás olykor arról szól, hogy megmutassuk, nekünk telik rá. Eddig gürcöltem, összegyűjtöttem X pénzösszeget, mostmár megengedhetek (?) magamnak egy szebb, jobb, drágább vagy újabb autót.

A legtudatosabb pénzügyi kérdés azonban ebben a helyzetben is az, hogy szükségem van-e rá. Kihasználom az új autó előnyeit? Értelemszerűen ha nincs autóm, akkor egy öregebb használt autó is teljesíti a célját, hogy eljuttasson A-ból B-be. Ha azért vásárolnék egy új autót, mert érkezik a kistestvér, és a család már szorong a mostaniban, racionálisan is szükség van egy tágasabb autóra. Viszont, ha a meglévő autóm is biztonságosan eljuttat a célba, szükségtelen a csere. Egy pillanatnyi megingás, érzelmi döntés hatásait akár évekig is szenvedhetjük.

Érdeklődő új autó vásárlását fontolja egy autószalonban.

Mennyi pénzem van rá?

Aközött hogy új vagy használt autót szeretnénk-e vásárolni, döntő szerepet játszik, mennyi pénzünk van rá. Aranyszabály, hogy ne vásároljunk drágább autót a kétévnyi tiszta keresetünknél. Ha az 24,000€, akkor annyit. És gondoljunk arra is, hogy abba két év stressze, túlórái, hétvégéi vannak benne. Megér ennyit egy új autó?

Ha jelenleg bőven megélünk és még félretenni is sikerül, akkor sem feltétlenül egy autó a legjobb befektetés, ha viszont most is gyomorgörccsel várjuk a hó végét, akkor talán nem az új autó a legégetőbb probléma. Persze, minden helyzet más és más, és itt érkezünk el a következő fontos kérdéshez.

Milyen szerepet játszik az életemben az autó?

Ha egy nagyvárosban élek, ahol bármit elérek tömegközlekedéssel percek alatt, akkor az autóm szerepe csekély az életemben, hiszen könnyen tudom helyettesíteni. Abban az esetben viszont, ha távolra járok munkába, ráadásul rosszul megközelíthető helyre, akkor már sokkal fontosabb az életemben.

Hiszen sokszor nem a valós igény, sokkal inkább egy vágy vagy önmagunk kényeztetése a fő hajtóerő. Vannak, akik számára az autó csak közlekedési eszköz, másoknak valóságos családtag. Ilyen esetben az általunk már régen használt autó eszmei értékkel is rendelkezik, amit a vele átélt pillanatok adnak. Ez pedig tovább bonyolíthatja az amúgy sem könnyű kérdést.

Új autó vagy használt autó?

Mind az új és használt autó mellett szólnak érvek. Az új autó ára meglehetősen magas, a szalonból kihajtva pedig már csak 80%-át éri annak, amennyit pár perccel korábban fizettünk érte. Ha fogyasztói hitelre vásároljuk, akkor még hosszú évekig fizethetjük a részleteket, a végén pedig sokkal drágábban vettük az autót, mint amennyiért hozzájuthattunk volna. Az új autónkat ráadásul a garanciális időszak alatt csak márkaszervizbe vihetjük, ami pluszköltséget jelent, akár a legkisebb javításnál is. Biztonságot jelenthet viszont azoknak, akik nem értenek az autókhoz, vagy nincs megbízható szerelő ismerősük. Ezekben az esetekben a nyugodt alvásért fizetünk pluszt.

Az alábbiakban összefoglaltuk az új és használt autó közötti különbséget.

Új vagy használt autót vegyünk? Összehasonlító táblázat

Használt autó Új autó
alacsonyabb ár magasabb ár
nem veszít már (arányaiban) sokat az értékéből az első két évben sokat veszít az értékéből (nagyjából 50%-ot)
garancia csak fiatalabb autó esetében teljes gyártói garancia
lehet kétes múltja (hiányos szervizkönyv, visszapörgetett kilométerállás) teljesen tiszta lappal indul, kiváló állapot
alacsonyabb biztosítási díj általában magasabb biztosítási díj (nagyobb értéke miatt)
régebbi technológia, technikai felszereltség újabb, modernebb technikai felszereltség, biztonsági rendszerek
kevésbé "fáj" ha törik, sérül egy új autót meghúzni, összetörni lelkileg is megterhelőbb (és költségekben is)
rövidebb élettartam (már valamennyit használták előttünk) teljes élettartamában birtokolhatjuk (első tulajdonosai vagyunk)
éveken belül kiderülnek a típushibák, így tudjuk mire számíthatunk a szerelőnél nem tudjuk milyen hibákkal gyártották le
általában nincs pályázati finanszírozás elektromos, hibrid modellek esetében támogatásra lehetsz jogosult (pályázatok)
  a cégre vásárolt jármű leírható költségként

A használt autó mindig kockázatos?

Ha valaki nem szakértője az autóknak, nehezen választja ki, hogy egy kattogás mögött egy alkatrész otthoni cseréje vagy egy egész motorblokkcsere áll. A használt autó mellé nem járnak kötöttségek a szervizelést illetően, és itt is van lehetőségünk hitelt választani, a kockázatok viszont bizonyosan nagyobbak, mint az új autó esetében.

Ha biztosra akarunk menni, akkor vegyük a fáradságot, és egy autószerelő szakemberrel nézessük méressük fel a használt autó állapotát. Bár ez sem zárja ki 100%-ra annak lehetőségét, hogy lesznek rejtett hibák, amik nem kerülnek elő egy-két órányi vizsgálat vagy kocsikázás után sem.

Ugyanakkor még mindig olcsóbb a szakember idejét és hozzáértését kifizetni, még ha az a használt autó árának egy nagyobb hányadát is jelenti. Még mindig olcsóbban fogunk kijönni, mintha egy sok szerelést és javítást igénylő autó mellett döntöttünk volna egyedül.

Az új és használt autó további költségei

A vásárlás után is sokat fogsz költeni az új és használt autóra is. Rengeteg rejtett költségük van, amik hirtelen ránk zúdulnak, ha nem számoltunk eddig velük. Ilyen az autó regisztrációs díja, átíratási költség, (céges autó esetén) gépjárműadó, autópálya matrica és esetleges büntetések.

Benzinkúton való tankolást ábrázoló pumpák.

Tankolás és parkolás

És persze ilyenkor az autó még csak papírformában létezik. Az autót meg kell tankolni, és parkolni is kell vele valahol. Csakhogy nem mindenhol van ingyenes lehetőség erre, vagy egyszerűen nincs időnk eljutni az ingyenes parkolóig. Sűrűbb városokban ez járhat azzal, hogy egy parkolóházat kell választanunk vagy többszáz euróért bérlünk saját parkolóhelyet.

Autóbiztosítások

Baleset érhet minket, nekünk tolatnak a parkolóban vagy felverődik egy kő a szélvédőnkre. Ha nem akarjuk zsebből fizetni a másoknak okozott kárt, és büntetést sem akarunk a nyakunkba, akkor kötnünk kell kötelező gépjárműbiztosítást is. Ez autótól függően körülbelül további évi több mint 200 eurót jelent. Azt, hogy melyik a legkedvezőbb ajánlat a piacon, a preveruj.sk oldalán ellenőrizheted.

Ha a saját autónkban keletkező károk ellen is szeretnénk védelmet, akkor CASCO biztosítást is köthetünk. (Hogy mi a különbség a kötelező autóbiztosítás és CASCO között, korábbi cikkünkben magyarázzuk el.)

Autóbiztosítóját hívó ügyfél akinek kár keletkezett az autójában.

Karbantartás és ellenőrzések

Az autó sajnos nem szereli meg magát. Cserébe van egy karbantartási költsége, kell bele motorolaj és fagyálló. Ha nem akarjuk, hogy télen az úttestről felverődő só szétmarja az alvázt, vagy túl poros már a kocsi, akkor le is kell mosnunk valahol. A belsejét jó esetben legalább évente egyszer kiporszívózzuk. Még ott van bónusznak a rendszeres olajcsere és kötelező ellenőrzések (Szlovákiában az „STK” + emissziós ellenőrzés).

A nyári és téli gumi is kiadás

A kerék az egyetlen érintkezési pont az útfelület és autónk között. Ezért nem mindegy milyet választunk. Egy olcsóbb kínai gumi bár „spórolós” megoldásnak tűnhet, ez az egyetlen dolog, amin nem igazán kellene spórolni, mert a biztonságunk fizet rá. Ráadásul a téli és nyári gumi cseréje költséggel jár, és havasabb tájakon a kompromisszumos négyévszakos sem megoldás.

A láthatatlan kiadás: az elmaradt kamatok

A másik láthatatlan kiadás azok az elmaradt kamatok. A mik? Igen, ugyanis sokan nem számolnak az alternatív költséggel. Autót akarunk venni, játsszunk el gondolatban a lehetőségeinkkel:

  • Rendelkezésünkre áll 15,000€. Veszünk egy új autót 14,000€-ért és még kiadunk 1,000€-t a többi költségre.
  • Rendelkezésünkre áll 15,000€. Veszünk egy használt autót 5,000€-ért és a maradék összeget befektetjük.
  • 5,000€ áll rendelkezésünkre, és 15,000€-ért veszünk egy új autót (10,000€-s) hitelre 5 évre.
  • Nem veszünk autót.

Mik történnek az egyes esetekben?

  • Az 1. esetben elköltöttünk minden rendelkezésünkre álló pénzt.
  • A 2. esetben vettünk egy használt autót, a 10,000€-t pedig befektettük. Ez a pénzünk évi 9%-ot kamatozott (a jól választott befektetésnek hála), így öt év után 15,386€-nk lett, tehát több mint 5,000€-t nyertünk a kamatokon.
  • A 3. esetben 10,000€-t kellett felvennünk hitelben, amit öt évig fogunk fizetni. Jelenleg a piacon az 5.9% kamatú fogyasztói hitel a legolcsóbb – a végén pedig összesen 11,572€-t fizetünk vissza, tehát kicsivel több mint ezerötszáz eurót adtunk ki a kamatokon.
  • A 4. esetben nem vettünk autót, mert felismertük, hogy nincs rá szükségünk. Csak befektettük a 15,000€-t, amiből az ötödik év végére 23,079€-nk lett.

Ha hitelre vettük az autót, akkor nem 1,572€-t (a hitel költségeit és kamatait) vesztettünk csak el rajta, hanem azokat a kamatokat, amiket nem kerestünk meg befektetéssel. Az ötezer eurós használt autóhoz képest 6958€-val vagyunk mínuszban, ahhoz képest pedig hogy ha nem vettünk volna autót, 9651€-val vagyunk mínuszban.

Mérlegeljünk autóvásárlás előtt

Ahogyan a pénzügyekben mindig, úgy az autóvásárlás esetén is a józan mérlegelés segíthet a legjobb eredményre jutni. Érdemes lehet a kinézett autót egy pro-kontra listán is megméretni.

Ha az autó több mint a kétéves tiszta bevételünk, akkor az nagyon fájni fog a pénztárcánknak vagy nem engedhetjük meg magunknak semennyire. Számoljunk azzal is, hogy a vásárlást követően számos kiadás fog még ránk várni. Továbbá az autóbiztosítás is elengedhetetlen lehet: nem kellemes új autót totálkárosra törni egy hónap után, sem használt autóval kárt okozni más kocsiban.

Akármennyire is szeretnénk egy autót, mindenképp érdemes egy ilyen horderejű döntés előtt áttekintenünk a lehetőségeinket, hiszen a lakhatás után az autó a második legnagyobb kiadás.