KO-t kapott a lakástakarék

2018. 05. 29.
Profile picture for user Attila
Viderman Attila
A Pénzügy.SK szerekesztője és előadója vagyok. Brünnben végeztem a Közgazdasági Egyetemen és a pénzügyekkel eleinte csak hobbiként kezdtem foglakozni, de mára már aktív részét képezi az életemnek.  A mai rohanó életmód sajnos nem engedi, hogy minden egyes részletre oda tudjunk figyelni, ezért ilyenkor tanácsot szoktunk kérni. Eldönteni, hogy jó vagy kevésbé jó tanácsot kaptunk, csak akkor tudjuk, ha vannak legalább alap ismereteink a pénzügyek terén.  Életünk során akár akarjuk akár nem, nagyon sok pénzügyi döntést kell hoznunk. Hiszek abban, hogy a jövőben a döntéshozás pénzügyek terén nem csak szimpátia alapján és egyéb értékesítési praktikák segítségével fog megtörténni. Nyilvánosan beszélünk az apró betűs részekről, rejtett költségekről, mert a gyakorlat azt mutatja hogy a legtöbb esetben ezek el vannak hallgatva a nagyközönség előtt.
Lépjünk kapcsolatba!
KO_Stavebné sporenie.jpg

Jelentős változások a lakástakarék (stavebné sporenie) terén - ezeket mutatjuk most be.

 

 Nemrég még a megtakarítások legkedveltebb formája volt a lakástakarék (stavebné sporenie), mostanra viszont ez a fajta megtakarítás már szinte senkinek sem lesz érdekes.

A lakástakarék lényege az ún. állami támogatás (štátna prémia), amelyet az aktuális változások szerint már nem kap meg mindenki automatikusan. Az állami támogatás a megtakarított pénzösszeghez jár mint bónusz. Az állam az új változások után megvizsgálja, hogy kinek mennyi volt a bevétele és azt is, hogy a megspórolt összeget mire költötte.

Sokan a lakástakarékban megspórolt pénzösszeget egy új személygépkocsi vagy egy luxuskirándulás finanszírozására használták ki a a lakásvásárlás, átépítés vagy házépítés helyett. Ennek kiküszöbölése céljából az állam úgy döntött, hogy bizonyos feltételeket szab a pénz felhasználása terén.

A lakástakarék intézmények eddig nem vizsgálták az ügyfelek bevételét, sőt egy családon belül akár mindenki igényélhette az állami támogatást a gyermekeket beleértve, ha befizették a támogatás igényléséhez szükséges összeget. Az új változások után ha bevételünk a fizetési szalagunkon meghaladja az 1.200 Eurót, akkor az állami támogatást egyenesen el is felejthetjük. Az állam eredetileg el akarta törölni az állami támogatást a gyermekeknek 18 éves korig, viszont ettől a határozatától visszalépett.

 

      2018

     2019

Max. állami támogatás   

   66,39 Euro

    70 Euro

Éves betét

1.327,80 Euro   

   2.800 Euro

 

Az új ügyfeleknek a lakástakarék lényegesen előnytelenné válik, ugyanis már évek óta az állami támogatás összege nem növekszik. A fenti táblázatból látható: az idei évben 1.327,80 Eurót kellett megspórolnunk ahhoz, hogy megkapjuk a maximális állami támogatást, ami 66,39 Eurónak felel meg. A jövő évben a 70 Euró állami támogatás megszerzéséhez már több mint kétszer annyi pénzt (2.800 Euro) kell összelapátolnunk. Ez a feltétel sokak számára elérhetetlenné teszi a lakástakarék ésszerű kihasználását, valamint az ügyfelek motivációja értelemszerűen csökken a magas betét miatt, a számlavezetési költségek miatt, és ugyanakkor a szigorú szabályok miatt, amelyek a lakástakarékban megtakarított összeget kizárólag csak építkezésre, ingatlan vásárlásra és felújításra korlátozzák.

Még egy kis meglepetés a végére:

Észrevehettük, hogy év végén megjelenik a képernyőkön az első lakástakarékpénztár rókája. Arra buzdított, hogy még év végén kössünk lakástakarék szerződést, és akár ha az év utolsó napján is tettük be az eddigi 1327 eurót, megkaptuk az állami prémiumot. Ez a lehetőség azonban szintén megszünik. Ha a lakástakarék szerződésunk az év második felében kötjuk meg, akkor abban az évben maximálisan már csak a prémium felét kaphatjuk meg. 

Szerencsére eddig sem volt titok, hogy vannak sokkal jobb helyek a pénzünk kamatoztatására mint a lakástakarék, foleg ha gyermekünknek terveztünk 20-25 éves korára takarékoskodni. A rendszeres olvasóink ezekrol a lehetőségekrol mindig találnak nálunk hasznos információkat.

 

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.