A Bitcoinról (szerintünk) – lufi vagy befektetés?

2017. 09. 17.
Profile picture for user zsupcsan-zoltan
Zsupcsan Zoltán
12 éve foglalkozom pénzügyekkel és ügyfelekkel . Hiszek abban, hogy valódi tanácsot csak függetlenül, alapos tudással és szakértelemmel lehet adni.  Tanácsadói tevékenységem mellett a Pénzügy.SK tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is én felelek. 
Lépjünk kapcsolatba!
face-book-bitcoin-gold-vaultoro.jpg
Az utóbbi időben szinte lehetetlen megkerülni a bitcoin témát, mindenkit lázba hoz a január óta elért 300%-os növekedés. Sorra kapjuk a kérdést, hogy mi befektetnénk–e, és ha igen, mennyit, hogy meddig megy még fel az értéke, és hogy érdemes-e őket bányászni. Ezekre a kérdésekre nincsenek biztos válaszok. Ugyan mi sem vagyunk a kriptovaluták szakértői, de fontosnak tartjuk leírni, miért tekintjük a bitcoint inkább spekulációnak, semmint befektetésnek.

Előre is leszögeznénk, mielőtt a kriptovaluta-rajongók vasvillával jönnének utánunk, hogy semmi gondunk a kriptovalutákkal mint olyannal, és nem is kérdőjelezzük meg a létjogosultságukat. Befektetési szempontból közelítjük meg a dolgot, hogy mindenki maga dönthesse el mennyire érdemes  beleugrani a Bitcoin lázba és esetleg beszerezni pár darabot.

Mindenféle  befektetésnél a leges-legelső feltétel mindig legyen az, hogy teljes mértékben megértsük a befektetés tárgyát. Nem a bonyolult számítógépes-műszaki részre kell most gondolnunk, hanem magára a Bitcoin fenoménre. Nem tudjuk mi is a célja a Bitcoinnak, milyen víziója van. Megtörténhet, hogy egyszer a közeljövőben a kriptovaluták átveszik a mai fizetőeszközök helyét, és elsöpörnek minden más pénz-alternatívát, de perpillanat semmilyen konkrét célt, víziót nem kommunikálnak. Ez pedig egyszerűen túl bizonytalanná teszi egészet. Nem látjuk, hova szeretne eljutni a Bitcoin egy, öt vagy akár 10 év távlatában. Egyszerűen csak úgy van, és mellékesen lehet vele fizetni is. Ez édeskevés egyelőre.

Összehasonlításképpen mutatunk pár példát, csak hogy értsük, miről beszélünk. Vegyük a Teslát. Szintén magas hozamok, szinte már-már lufi kategória, de tudjuk, mit szeretne elérni Elon Musk, és látjuk, hova szeretné eljuttatni a céget 5 év múlva. Érthető, és komunikálják is, hogy miből generálják (majd) a hasznot, elektromos autókkal szeretnék ellepni a bolygót, sőt, a legjobb elektromos autókkal. A legnagyobb akkumulátorgyárat építik, ami valaha létezett, hogy a konkurencia autói is az ő elemeiket használják. Rizikó itt is van, de érthető, hogy mi a célja a cégnek, és miért és hogyan termel értéket, s ebből majd hasznot a befektetőknek.

Az egyik és legnagyobb oka annak, mi miért nem vettünk eddig és miért nem is készülünk venni a közeljövőben kriptovalutákat, hogy az egész olyan, mintha a kaszinóban fogadnánk a fekete 29-esre. Igaz, hogy az elmúlt években hihetelen magasságokba szökött a Bitcoin ára (csak az év elejétől 300%-kal nőtt az ára), és lehet, ez a forgatókönyv még tovább folytatódik is, de mégegyszer: ezt senki nem tudja és nem is tudhatja. Ezzel pedig egyenlővé válik a hazardjátékkal. És nincs baj azzal, ha valaki szeret hazárdírozni, de tudjon róla, hogy ez csak spekuláció. Egy kaszinóban is lehetséges 100 százalékos hozam egyetlen pörgetéssel. A Bitcoin eddig tényleg eszméletlen növekedést mutatott. Mi pedig örülünk is annak, ha valaki ebből a hozamból részesedett is. Mi szeretnénk a legjobban, hogy mindenkinek legális úton gyarapodjon a pénze – mi már csak ilyen pozitív blog vagyunk :)

Viszont számunkra itt szinte ordít a vészjelző: amikor a pénz túlontúl könnyen elérhetőnek tűnik, amikor úgy néz ki, semmit nem kell csinálni és a pénz csak úgy hullik az ölünkbe, az általában soha nem jelent jót.

Image
bitcoin-value.jpg

 Az az indok, hogy eddig a befektetés elért 300, 1200 százalékos hozamot, vajmi kevés, hogy a bitcoin komoly befektetési aktívummá válljon. Volt már itt magasabb hozam is a múltban, igaz elég régen ahhoz, hogy az egyszeri befektető megfeledkezzen róla.

A Bitcoin és a Blockchain

 Mi az a Blockchain? A Blockchain az utóbbi évtizedek  egyik legelképesztobb pénzügyi inovációja. A Blockchain egy decentralizált pénzügyi-könyvelési rendszer, amelyet lehetetlen hamisítni, mivel világszerte sok-sok számítógépen tárolja az információt. Ez is az oka, amiért a legnagyobb bankok, tőzsdék és online üzletek, de még államok is fektetnek a technológia fejlesztésébe és kutatásába. A bitcoin és a többi virtuális pénz, mind a blokchain egy-egy rendszer alapján müködik, kissebb nagyobb változtatásokkal. Nem tudjuk a Bitcoin itt lesz–e 5-10 év múlva, de a Blokchain technológia úgy tünik velünk marad. Azonban ez még mindig nem ad választ arra, hogy miért pont a Bitcoin és miért nem pl. az Ethereum? Vagy miért nem a Ripple és miért az Ethereum...és folytathatnám a sort.

 A Bitcoin és a tulipánmánia

 Egyre többen hasonlítják a Bitcoin-mániát a tulipánmániához. Szerintünk a Bitcoin messze túlszárnyalja majd a tulipánokat. A tulipánmánia 1637-ben csúcsosodott ki Hollandiában.
A tulipánhagymák olyannyira közkedvelt befektetési tárggyá válltak, hogy a holland tőzsdén is kereskedtek vele. Az emberek eladták házaikat, hogy ők is csatlakozhassanak a szerencsés tulipánhagyma tulajdonosokhoz. 1637-ben azonban a tulipánhagymák értéke rohamosan lecsökkent, és beköszöntött a pánik. Mindenki igyekezett megszabadulni a tulipánhagymáitól. Egyik napról a másikra, a hagymák az eredeti ár töredékét érték és az emberek nagy része elvesztette minden vagyonát.

Roland Ižip szlovák közgazdász így nyilatkozott: „A tulipánmánia után legalább maradt az emberek kezében egy tulipánhagyma, a bitcoin után maximum egy digitális bejegyzés marad.“

Gráf: A tulipánhagyma értékének növekedése 1634 és 1637 között holland guldenben kifejezve és a Bitcoin árának alakulása az utóbbi 3 évben. 

Image
Bitcoin.png

Nem hinném, hogy a Bitcoin a közeljövőben teljesen elvesztené az értékét. Amíg lesz elegendő ember, aki hajlandó terméket, szolgáltatást és más értéket cserélni bitcoinért, addig természetesen lesz számbeli értéke.

 Az Arany és a Bitcoin

 A bitcoint virtuális aranyként is emlegetik, ami nem véletlen. Nagyon sok párhuzam (és nagyon sok különbség is) van a két fizetőeszköz között. Az árfolyammozgások azt mutatják, hogy a bitcoin és arany árfolyama gazdasági válságok esetén erősen növekszik, amint azonban a piaci viszonyok visszatérnek a normális kerékvágásba, úgy a két árfolyam közötti kapcsolat is megszűnik.

Habár az arany piaca jelenleg a bitcoin többszöröse, a közelmúlt trendjei mégis a bitcoin térnyerését mutatják. A bitcoin tranzakciók értéke folyamatosan növekszik, és a felhasználók egyre nyitottabbak a digitális valuták felé. Ha például egy nagyobb intézmény bejelenti a bitcoin elfogadását, az az árfolyamra is jelentős pozitív hatással lesz, az arany árfolyama azonban változatlan marad. Így egyelőre idő kérdése, hogy a bitcoin valaha eléri-e a digitális menedékvaluta szerepét.

A Bitcoin azonban csak nehezen helyettesítheti az aranyat, ugyanis van egy mennyiségi probléma: a bitcoin száma véges. Ebből következik egy másik probléma, hogy nem inflálódik. Szükség esetén így ki hitelezne kinek, és miből, ha nem „terem“ több bitcoin? Mivel nincs mögötte semmilyen elfogadott fedezet, az árát kizárólag a kereslet és a kínálat szabályozza.

 A Bitcoin és az ethereum (na meg a többiek)

A Bitcoin velünk van már több mint nyolc éve és ez idő alatt nagyon sok befektetőt és spekulánst is magához vonzott. A bitcoinnal együtt idén megmutatta magát a jelenleg második legnépszerűbb digitális fizetőeszköz, az ethereum. Januárban még hét euróért hozzájuthattunk, míg ma korrekciók után is 300 dollár az értéke. Úgy tűnhet, hogy az ethereum húzta a rövidebbet, de pont ez lehet a sikere kulcsa. Az új befektetők, főleg Ázsiából, már inkább az ethereumba fektetnek, mintsem a bitcoinba. Az ethereumnak azonban más előnye is van, mégpedig a gyorsaság. Amíg a bitcoinnal történő tranzakciók két órát is igénybe vehetnek, és ha ez nem változik, mindenképp a fizetőeszköz végét jelenti, addig az ethereumnak ez perceket vesz igénybe. Az Ethereum már sok hibát kijavíthatott, amelyeket a nagy elődnél még nem tökéletesítettek. A bitcoin egy céllal volt létrehozva: olyan internetes fizetőeszközt akartak, amelyet mindenki használhat. Ha ebben nem jár sikerrel, akkor a technológiailag fejlettebb Ethereum utoléri.

Image
725_Ly9jb2ludGVsZWdyYXBoLmVzL3N0b3JhZ2UvdXBsb2Fkcy92aWV3LzgzNzVkYjM1ZTRkMDRmZDYxZWM1NzU4NWQzNDkyOWJkLmpwZw.jpg

Ami még gond, hogy míg aranyból csak „egy“ van, addig kriptovalutából már több ezer. A bitcoinnak szemmel láthatóan technológiai szempontból is csak annyi az előnye, hogy ő volt a legelső a sorban. Vajon elég lesz ez hosszútávra? Túl sok a lehetséges alternatíva, már szinte bárki bejegyezhet saját kriptovalutát. Legutóbb épp Paris Hilton dicsekedett, hogy támogatja az egyik sokadikat.

Image
800x-1.png
 

A Bitcoin és az állami regulátorok

 Akárcsak az arany esetében, amíg van elég ember, aki elfogadja a bitcoint mint fizetőeszközt, és cserébe terméket, szolgáltatást nyújt, addig a bitcoinnak lesz értéke. De mit szólnak ehhez az állami regulátorok? Legutóbb épp a Kínai központi bank vezetett be a kínai pénzpiacon új szabályozást, amely tiltja az új kriptovaluták kibocsátását. Nem teljesen világos még a szabályozás mértéke, de az is előfordulhat, hogy illegálissá teszik a kriptovaluták által végbement üzletkötéseket.  Amint megszűnnek a kávézók és az e-shopok, amelyek ma még lehetővé teszik a kriptovalutával történő fizetést, vagy már nem lesz mit vásárolnunk bitcoinokért, az eredmény szintén hatalmas bukáshoz vezethet. Az, hogy egy-egy pizzát, kávét vásárol egy kisebb csoport bitcoinért, az még a regulátorok ingerküszöbe alatt van, amint azonban ezen a csatornán egyre nagyobb összegek mozognak, az állami regulátor szinte biztosan közbeszól majd.

Nem tisztünk eldönteni a Bitcoin létjogosultságát, de nem is látunk benne gondot, ha a Bitcoin velünk maradna akár még évszázadokig. Fontolóra kell vennünk, hogy elképzelhető egy forgatókönyv, amelyben a Bitcoin felszökik akár 10.000 dollárra és lehet, meg sem áll majd ennek a többszöröséig, de ugyanúgy előfordulhat, hogy visszaesik az évekkel ezelőtti értékére. De ez már csak spekuláció. Ne feledjük, hogy a múltbéli hozamok nem garantálnak semmit. Semmi sem növekedhet örökké, bármennyire is szeretnénk, főleg nem ekkora tempóban. Ezért mi inkább óvatosságra intünk. Ha mégis befektetés céljából szeretnétek bitcoint venni, akkor is csak annyi pénzt szánjatok rá, amelynek az elvesztése biztosan nem okoz majd fájdalmat.