Amit tudni érdemes a 2. pillérről

2017. 11. 14.
old-people-1553343_1920.jpg

Manapság az emberek jövőjüket, nyugdíjas éveiket a puszta szerencsére, vagy véletlenre bízzák. Munkánk során gyakran halljuk, ''...majd lesz valahogy...“, pedig néhány egyszerű lépéssel nem kellene aggódnunk nyugdíjunk miatt. Alapvető lépésnek számít a 2. pillér helyes beállítása is, ami kevés hozzáértést és odafigyelést igényel, mégis nagyon fontos számunkra.

Manapság az emberek jövőjüket, nyugdíjas éveiket a puszta szerencsére, vagy véletlenre bízzák. Munkánk során gyakran halljuk, hogy „ ...majd lesz valahogy...”, pedig néhány egyszerű lépéssel nem kellene aggódnunk nyugdíjunk miatt. Alapvető lépésnek számít a 2. pillér helyes beállítása is, ami kevés hozzáértést és odafigyelést igényel, mégis nagyon fontos számunkra.

Hogy érdemes-e kihasználni a 2. pillért a jelenlegi nyugdíjrendszerben, szerintünk nem is kérdés (korábbi cikkünkben Orsolya foglalta össze ITT).  Nézzünk meg egy-két kifogást, ami a 2. pillért, vagy nyugdíjainkat érintik.

„-Úgysem érem meg a nyugdíjat.”  Mit mutatnak a számok?

 

Image
atlagkor.png

Mit jelent mindez? Az átlagélettartam folyamatosan kitolódik, vagyis az emberek fokozatosan tovább élnek. Ahogy láthatjuk, az utóbbi több mint harminc évben a nők átlagélettartama 5 évvel nőtt meg, míg a férfiaké 6 évvel. Ez a tudatosabb életmódnak és a fejlődő egészségügynek köszönhető, várhatóan ez a tendencia a jövőben is folytatódik.

„A 2. pillért úgyis eltörlik majd.”

Úgy gondoljuk, senkinek sincs varázsgömbje otthon, amiből biztosra megjósolhatná. Nyilván az állam hatása alatt áll és politikai rizikónak van kitéve. Tehát ha már dolgozunk és jobb esetben van is 2. pillérünk, jelenleg 4,25% spórolunk havonta bruttó jövedelmünkből a nyugdíjszámlánkon. Ennek a nyugdíszámlának jópár előnye van az állami nyugdíjjal(Szociális Biztosító) szemben. Nézzük meg tehát, miért érdemes kihasználnunk a 2. pillért.

  

2. pillér előnyei:                                                                                                                                            

  • járulékaink kamatozódnak a választott nyugdíjalaptól függően   
  • járulékaink és aktuális számlaegyenlegünk részletes átlátása 
  • az összespórolt összeg öröklődik
  • online hozzáférés
  • nyugdíjalapok díjmentes változtatása
  • ellenőrizhetjük munkáltatónkat  az online hozzáférésnek köszönhetően, hogy rendesen fizeti-e utánunk a járulékokat a szociális biztosítóba

Tény, hogy a 2. pillérben felhalmozott tulajdonunk, spórolásunk nyugdíjalapokban kamatozódik, amiket 4 nagy csoportba sorolnak. Mindegyik nyugdíjalap más-más hozamot kínál, tehát egyáltalán nem mindegy, melyikben is kamatoztatjuk járulékainkat.

Az olvasóinknak ezt a weboldalat használjuk segítségül , ahol nyomonkövethetjük az alaptípusokat és hozamaikat: http://druhypilier.sme.sk/

Négy nyugdíjalaptípust különböztetünk meg: Kötvényalap (Dlhopisový fond), Részvényalap (Akciový fond), Kombinált alap (Zmiešaný fond), Indexalap (Indexový fond).

A második pillérrel kapcsolatos sorozatunk következő cikkében az egyes nyugdíjalapokat mutatjuk be közelebbről.

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.