10 kérdés és válasz a szlovákiai kataszterről

2018. 05. 30.
Profile picture for user viktorgyozo
Bugár Viktor
Felvidéki jogász vagyok, aki immár 4 éve specializálódik a kataszter joggal kapcsolatos problémákra.
Lépjünk kapcsolatba!
Útmutató a szlovákiai kataszter rendszeréhez.

A következőkben a szlovákiai kataszterrel kapcsolatos alapinformációkat osztunk meg.

 

1. Mit jelent a kataszter?

A katasztert (más néven földügy, ingatlanügy, ingatlankataszter) általános fogalomként kell értelmezni, amely magában foglalja az ingatlannyilvántartást (“kataster nehnuteľností”), földméréssel kapcsolatos szabályozást (“geodézia”) és a kataszteri térképészetet (“kartografia”). Az ország egyik legfontosabb információs rendszere, több millió ingatlanjogi adattal. A mindennapi életben leggyakrabban az ingatlantlajdonunkkal kapcsolatos változás esetén botlunk kataszteri kérdésekbe, például eladás, ajándékozás, zálogjog alapítása során.

2. Melyik állami szervek felelnek a kataszteri rendszer épségéért?

A hierarchiai rangsorban a legalsó szinten a járási hivatal kataszteri részlege található (“okresný úrad, katastrálny odbor”). A hatáskörükbe az elsőfokú ingatlanjogi eljárás tartozik. Ez azt jelenti, hogy például bejegyzési kérelem esetén, hivatalos tulajdonlapi másolat kérelmezés, hivatalos kataszteri térképmásolat igénylés esetén az ingatlanunk elhelyezkedése alapján illetékes hivatalhoz kell fordulnunk (példa: állandó lakhelyem Dunaszerdahelyen van, viszont az ingatlanom Komáromban található, az illetékes szerv a Komáromi Járási Hivatal Kataszteri Részlege). 

A központi hatóság a Szlovák Köztársaság Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Hivatala (“Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky”), amely Pozsonyban székel.

3. Az adásvételi szerződés után egyből az ingatlan tulajdonosának tekinthetem magam? Van még esetleg valamilyen kötelességem?

Az adásvételi szerződés aláírása után járási hivatal kataszteri részlegén kérelmezni kell a bejegyzés engedélyezésére irányuló eljárást. Tulajdonjogunk a járási hivatal kataszteri részlegének jogerős határozata által jön létre.

4. Milyen eljárásokat különböztetünk meg?

Az ingatlanjogi eljárás legfontosabb alappillérei:

  1. a jogok bejegyzése (“vklad”) - az ingatlanokhoz fűződő jog (pl. tulajdon,- közteher,- és zálogjog) a bejegyzéssel jön létre, változik vagy szűnik meg. A való életben ez azt jelenti, hogy a szerződés aláírása után még az állami szerv- jelen esetben a járási hivatal- jogerős határozata szükséges a jogok létrejöttéhez, amely tehát konstitutív jogerővel bír.
  2. jogok feljegyzése (“záznam”) járási hivatal feljegyzéssel jegyzi be a már például törvényből következően (pl. dologi teher), állami szerv döntésével (pl. bíróság – öröklés), elbirtoklással létrejött, megszűnt vagy megváltozott jogokat,
  3. jogok megjegyzése - széljegyzet (“poznámka”) a tények megjelölését és az ingatlanra vagy személyre vonatkozó viszonyok megjelölését szolgálja, amelynek két formáját különböztetjük meg: informatív jellegű széljegyzet (dologi jogok érvényesítésével kapcsolatos bírósági eljárást (“žaloba o určenie vlastníctva”, tehát amely során a bíróság dönti el, ki is az adott ingatlan tulajdonosa),valamint széljegyzet, amely korlátozza a tulajdonost (például bírósági határozat az ideiglenes intézkedésről, amellyel a bíróság “megtiltja” az ingatlannal történő bánásmódot (tehát nem lehet eladni, elajándékozni stb.)
  4. a kataszteri operátum hibáinak javítása (“oprava chýb v katastrálnom operáte”), amely során a kataszteri nyilvántartásban jelenlévő hibák javítására van lehetőség.

5. Sokszor emlegetett kifejezés a plomba, fontos ez?

Igen, nagyon is (nemcsak a fogorvosnál :). Hivatalos elnevezése az ingatlanhoz füződő jog plombája (“plomba o zmene práva”), amely egy alapvető fontosságú eszköz, mivel az ingatlanunkhoz fűződő jogváltoztatási  kérelem esetén (pl. bejegyzés, feljegyzés, széljegyzet) a kataszteri hivatal plombával jelöli meg a tulajdonlapon kezelt ingatlant. Tehát a plomba az ingatlannal kapcsolatos változásról informál. A tulajdonlapon 3 azonosítóból áll, bejegyzési kérelem esetén az adott eljárás rövidítése: V-sorszám/év.

Földterület mint kataszter rendszerében bejegyzett terület.

 

6. Az eljárások határidőhöz kötöttek?

Igen, az eljárások során a járási hivatal törvény által megszabott határidőhöz van kötve, amely a kérelem kézbesítésének napjától számítódik és:

  1. a) bejegyzás esetén:
  2. 30 napos,
  3. 20 napos, ha a szerződés közjegyzői jegyzőkönyv formájában készült vagy ügyvéd által hitelesített szerződés esetén,
  • 15 napos gyorsított kérelem esetén.
  1. b) a feljegyzés során 60 napos.
  2. c) a széljegyzetet legkésőbb a kérelem beadása utáni napon kell végrehajtani.
  3. d) a javítás 30 napos, indokolt esetben 90 naposra bővíthető.

Természetesen a határidők abban az esetben érvényesek, ha a járási hivatal kataszteri részlege nem szólított fel minket hiánypótlásra.

7. Szeretnék elektronikusan kommunikálni a hivatallal. Elég, ha e-mail segítségével keresem meg őket?

Nem, mivel Szlovákiában az állami szférával történő elektronikus kommunikáció a www.slovensko.sk portálon valósul meg. Elektronikus beadvány, kérelem esetén tehát rendelkeznünk kell elektronikus csippel ellátott személyi igazolvánnyal, valamint a belügyminisztérium rendszerében regisztrálnunk kell a belépési kódunkat, elektronikus aláírásunkat. Ezen folyamatokat a személyi igazolványunk igénylésénél/átvételenél tehetjük meg.

8. Több weboldalon ingyen letölthetem a tulajdonlapom, kinyomtathatom a térképet a kertemről, földemről. Hiteles másolatokat kapok?

Szlovák Köztársaság Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Hivatala számunkra több ingyenes weboldalt szerkeszt, melyek segítségével információkat szerezhetünk az ingatlanokról. Legfontosabbak a:

www.katasterportal.sk

www.cica.vugk.sk

www.kataster.skgeodesy.sk

https://zbgis.skgeodesy.sk

A felsorolt weboldalak naponta frissülő adatokkal szolgálnak, de ezek csak információs jellegűek, hivatalos tulajdonlapi másolatot jelenleg online nem szerezhetünk.

9. A felsorolt weboldalak személyes adatokat tartalmaznak. Május 25.-től viszont védelmet nyújt a GDPR, kérhetem az adataim törlését?

A felsorolt weboldalak tartalmát törvény szabályozza, mégpedig a 162/1995 Z. z. az ingatlankataszterről és az ingatlanokhoz fűződő tulajdoni és egyéb jogok bejegyzéséről. Mivel törvényen alapuló adatfeldolgozásról van szó, a weboldalak tartalma legális, sőt kötelező. Törlési kérelem nem lehetséges.

10. Sajnos elvesztettem a szerződésem, amely alapján megvettem az ingatlanom. Van valamilyen megoldás?

Igen, a kataszter okiratgyűjteményébe a tulajdonosnak hozzáférése van, így kérvényezheti a szerződés másolatának kiadását.

A fenti kérdésekre társszerzőnk JUDr. Bugár Viktor adott válaszokat, akinek írásait szintén megtalálhatjárok a felvidekikataszter nevü FB oldalon is, illetve a profiljára kattintva kérdéseket is tehettek fel neki.

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.