Minden, amit a tulajdonlapról tudni kell

2017. 08. 06.
Profile picture for user Adam
Mazács Ádám
Öt éve már annak, hogy ingatlanirodát nyitottam. Célként pedig azt tűztem ki, hogy ügyfeleinknek a legjobb szolgáltatást akarom nyújtani. Elszomorító látni, mennyire alacsony színvonalú az ingatlanközvetítői szolgáltatás hazánkban. Ebből is adódik az, hogy az emberek többnyire hiányos tudással rendelkeznek ebben a témában. Erre rásegít az is, hogy a legtöbb információ nem érhető el magyar nyelven. Ezért határoztam el magam blogírás mellett, hiszek benne, hogy javítani tudunk ezen a helyzeten. Szeretnék minél több hasznos tudást átadni, hogy az emberek elkerülhessék az ingatlanpiac buktatóit, és zökkenő mentesen jussanak hozzá új otthonukhoz vagy válhassanak meg ingatlanuktól
Lépjünk kapcsolatba!
tulajdonlap.jpg

Végre megtaláltuk álmaink otthonát, amelyet kerestünk. Bizonyos dolgokat viszont figyelembe kell vennünk még mielőtt fejest ugranánk a vásárlásba és szerződéssel köteleznénk magunkat. Először mindig meg kell néznünk a tulajdonlapot/tulajdonlapokat, amelyek az ingatlanhoz tartozhatnak. Szlovákiában a www.katasterportal.sk weboldalon szabadon hozzáférhetünk minden tulajdonlaphoz. Miért fontos ez? Vajon mit is kell nézni rajta és mi mit jelent? A cikkben erre választ találnak.

A teljesség igénye nélkül röviden bemutatnám, hogy mire kell odafigyelnünk a tulajdonlapok (List vlastníctva) esetében. Tudnunk kell, hogy minden tulajdonlapnak 3 része van (A, B, C).

Az „A“ részben az ingatlan adatait találjuk. Megtudhatjuk, milyen az ingatlan besorolása, a házszámot, mely parcellákon helyezkedik el, azok méretét és minősítését. Szlovákiában a külteleknek nyilvánított termőföldek (Orná pôda) eladása korlátozva van. Előfordulhat, hogy felépítettek egy garázst vagy melléképületet a ház mellé, esetleg hozzáépítettek utólag a házhoz, de a tulajdonlapon és a földhivatali térképen (katastrálna mapa) nem szerepel. Ez a helyzet megnehezítheti a vásárlásnál a hitelintézést és hetekig, esetleg pár hónapig tartó hivatali intézkedéssel járhat a hiányosságok kiküszöbölése. Az anyagi vonzatáról nem is beszélve…

A „B“ részben találjuk a tulajdonos adatait. Nagyapáink idejében, még az adott szó sokat számított, ezért előfordulhat, hogy a ház és hozzá tartozó telek, esetleg az udvar/kert nincs az eladó tulajdonában. A nagyszülők lehet megegyeztek egymás között, hogy ki melyik területet használja, de jogilag az számít, ami a tulajdonlapon szerepel. Ha lakásról van szó, itt tudjuk megnézni, hogy melyik lépcsőházban (vchod), hányadik szinten található, és a lakás számát is. Ezen kívül megtudhatjuk, mennyi tulajdonosa van az ingatlannak, és ki mekkora tulajdonrésszel rendelkezik.

A „C“ részben a terhek vannak feltüntetve, amennyiben nem tehermentes az ingatlan. Többféle zálogjog (Záložné právo) létezik. Az egyik leggyakoribb a banki zálogjog, amellyel a bank terheli le az ingatlant, ha hitelből volt finanszírozva az ingatlanvásárlás.

A másik társasházak esetében jelenik meg, ott egy „specifikus” zálogjogról beszélhetünk, amely terhel minden lakást a többi tulajdonos javára. Ez a zálogjog nem rossz teher, csupán felhatalmazza a többi tulajdonost, hogy a közös költségek elmaradását behajthassa, ezzel biztosítva a társasházak rendben tartását. Az ingatlan megvásárlása után is terhelni fogja ingatlanunkat, viszont nem akadályozza az eladást.

 

Image
tulajdonlap-harom.png

Vigyázni kell, ha a terhek között végrehajtás (Exekúcia) vagy lakhatási jog (Právo doživotného bývania a užívania) szerepel. Az első esetében az eladónak elmaradása van, és addig nem adhatja el az ingatlant, amíg nem rendezte. A második esetben valakinek élete végéig joga van az ingatlanban lakni. Nem ajánlott ilyen ingatlant vásárolni, ha nem szeretnénk plusz egy főt az otthonunkba. :)

Az átjárási jogok (Právo prechodu) elengedhetetlenek, ha az ingatlanunkhoz vezető út magánkézben van, vagy egy másik telken keresztül közelíthető meg. Ugyanakkor hátrányos is tud lenni, ha a mi telkünket terheli az átjárási jog. Az átjárási jogoknak két fajtáját különböztethetjük meg, személyhez és/vagy ingatlanhoz kötődőt. A személyhez kötődő (in persone) esetében csak a megnevezett személyre vonatkozik az átjárási jog, az ingatlanhoz kötődő (in rem) esetében pedig az ingatlan mindenkori tulajdonosa élhet jogával.

Remélem hasznos információkkal szolgáltam :) Kérdéseit felteheti az elérhetőség menügombra kattintva, vagy közvetlenul fordulhat bizalommal irodánkhoz: www.awreal.sk

Mazács Ádám

A-W REAL

 

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.