Ha január, akkor ingatlanadó

2018. 01. 11.
Profile picture for user Adam
Mazács Ádám
Öt éve már annak, hogy ingatlanirodát nyitottam. Célként pedig azt tűztem ki, hogy ügyfeleinknek a legjobb szolgáltatást akarom nyújtani. Elszomorító látni, mennyire alacsony színvonalú az ingatlanközvetítői szolgáltatás hazánkban. Ebből is adódik az, hogy az emberek többnyire hiányos tudással rendelkeznek ebben a témában. Erre rásegít az is, hogy a legtöbb információ nem érhető el magyar nyelven. Ezért határoztam el magam blogírás mellett, hiszek benne, hogy javítani tudunk ezen a helyzeten. Szeretnék minél több hasznos tudást átadni, hogy az emberek elkerülhessék az ingatlanpiac buktatóit, és zökkenő mentesen jussanak hozzá új otthonukhoz vagy válhassanak meg ingatlanuktól
Lépjünk kapcsolatba!
Ingatlanadó bevallásához szükséges formanyomtatványok.

Vannak akik, már egy ideje boldog, közös pillanataikat élik meg új otthonukban, mások még csak kezdik megszokni, hogy ingatlantulajdonosokká váltak. Az azonban közös bennük, hogy amennyiben az előző évben vásárolták ingatlanukat, január végéig kötelesek azt bejelenteni, az ingatlanadó (daň z nehnuteľnosti) kiszámítása miatt. Az ingatlanadót mindig annak a városnak vagy a községnek fizetjük, ahol az ingatlanunk van. Az ingatlanadó mértékét minden helyiség maga szabja meg.

Következzen 10 + 1 hasznos tipp és tudnivaló az ingatlanadó bevallásáról:

 

  1. Abban az esetben kell bejelenteni az ingatlanvásárlást, ha az ingatlan múlt év december 31-ig került a nevünkre.
  2. A bejelentő űrlapot legkésőbb január 31-ig kell leadni.
  3. De hol is kell leadnunk? Azon a városházán vagy községi hivatalban, amely városban vagy faluban ingatlant vásároltuk.
  4. Az ingatlanadót mindig az adott évre fizetjük egy összegben az egész évre. Leegyszerűsítve 2018-ban a 2018-as évi adót fizetjük be.
  5. A bejelentést megkönnyíti, hogy létezik egy előre elkészített nyomtatvány, amelybe már csak az adatainkat és az ingatlan adatait kell kitölteni. Az ügyintézés meggyorsítása érdekében tanácsos már előre elkészíteni a nyomtatványt, de ha bonyolultnak találjuk, az úriember vagy kisasszony biztosan szívesen segít kitölteni a hivatalban. Elvégre nem minden nap csinálunk ilyet.
  6. A nyomtatványon fel kell tüntetni, hogy milyen okból szeretnénk bejelentést tenni. Szerencsére ehhez csak a megfelelő mezőbe kell egy X-t tenni. Amennyiben első ingatlanunkhoz jutottunk hozzá a községben a „priznanie”-t, ha a már volt ingatlanunk, akkor a „čiastkové priznanie”-t, és ha megszűnt a tulajdonjogunk, a „čiastkové priznanie na zánik daňovej povinnosti” kifejezést kell megjelölni. Igen, ha megváltunk ingatlanunktól, azt is be kell jelenteni.
  7. Vigyük magunkkal mellékletként a földhivatalból (kataster nehnuteľnosti) kapott döntést az ingatlan tulajdonjogának megszerzéséről (rozhodnutie o povolení vkladu vlastníckeho práva) vagy egy eredeti tulajdoni lapot az ingatlanról. A tulajdoni lapot kikérhetjük a földhivatalban vagy a postán is.
  8. A városházán vagy a községi hivatalban ne adjunk le eredeti példányokat hivatalos papírjainkról, inkább készítessünk fénymásolatot róla, amennyiben ezeket kérik tőlünk.
  9. Ne felejtsük otthon személyi igazolványunkat sem.
  10. Végül várjunk, hogy a postás hozza az elszámolást a befizetendő ingatlanadóról, ezt május 15-ig kellene megkapnunk és az átvételtől számítva 15 napunk van a megfizetésére.

 

+1 Mielőtt elindulunk otthonról, nézzük meg a hivatali nyitva tartást, hogy ne tegyünk meg felesleges utat :).

 Remélem, hasznos információkkal szolgáltam az ingatlanadóval kapcsolatban. Ha bármilyen kérdése lenne a témával kapcsolatban, felteheti az elérhetőség menügombra kattintva, vagy fordulhat közvetlenül irodánkhoz: www.awreal.sk

 Mazács Ádám

A-W REAL

 

Image
CorpBonds_banner.png

 

 

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.