Amikor a biztosító fizet #1

Ha valamire nem vagyunk bebiztosítva, akkor a biztosító nem fizet. Ez tény. A közhiedelemmel ellentétben azonban a biztosítóknak nem elsődleges céljuk az ügyfelek megkárosítása. Amikor a biztosító fizet rovatunkban olyan megtörtént esetekről számolunk be, amikor baleset történt, és a biztosító kifizette a kárt. Tapasztalataink alapján van okunk a bizakodásra: eddig minden általunk ismert kár bejelentése pozitív elbírálásban részesült. Nézzük meg, hogyan sikerült 5 euróból 340 eurót menteni.

Amikor a biztosító fizet #1

*(na jó, nem mi törtük össze, hanem az egyik ismerősünk - véletlenül)

Egy hosszabb, külföldi kirándulás esetén általában már mindenki köt utasbiztosítást. Ennek fontosságáról és menetéről már ITT írtunk. Ha utazási irodán keresztül utazunk, akkor biztosan figyelmeztet az iroda munkatársa.

Viszont ha egy hirtelen jött ötlettől vezérelve kiruccanunk pár napra Budapestre vagy Prágába egy hosszú hétvégére, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a biztosításról. Az utolsó pillanatban lefoglaljuk a szállást, bepakolunk, és már indulunk is mondván: ilyen rövid idő alatt mi történhet. Az eszünkbe sem jut, hogy ha véletlenül mégis ellátásra szorulnánk, függetlenül attól, hogy Budapesten vagy az USA-ban, biztosítás hiányában az önrészt mindkét országban saját magunknak kell majd állnunk.

A minket ért baleseteken kívül, mi is tehetünk kárt valakiben vagy valamiben, a hotel bútorzatától kezdve egészen egy wellness-központ konditerméig. Nem is gondolnánk, de az utasbiztosítás ilyenkor is védelmet nyújthat.

Egy ügyfelünk munkaügyben utazott Budapestre egy hétvégére. Az első este a konektort keresve szerencsétlen módon leverte a TV-t, amely összetörött és használhatatlanná vált – lásd a képeken. Mint utólag kiderült 340 eurós TV-ről volt szó. Szerencsére azonban ügyfelünk az elutazása előtt 5 euró értékben utasbiztosítást kötött a három napra. A balesetet azonnal jelentette a biztosítónak, ahonnan megkapta a szükséges tájékoztatást azokról a dokumentumokról, amelyek nélkülözhetetlenek a kár rendezéséhez. A hotelből való távozáskor kifizette az okozott kárt, amelyről kapott is egy igazolást, amit a fényképekkel együtt elküldött a biztosítónak. Egy hét múlva pedig már meg is érkezett a számlájára 340 euró.

amikor-a-biztosito-fizet-2.png

Mit kell tennünk, mire figyeljünk oda?

 1. Utazás előtt kössük meg egy online kalkulátor (ajánljuk: www.preveruj.sk) segítségével valamelyik társaságnál az utasbiztosítást! Ne válasszuk a legolcsóbbat, ugyanis az alapcsomag csak az orvosi költségeket fedezi. Ugyanúgy figyeljünk oda az önrész összegére is! Ez általában 100-200 euró, az ettől kisebb károkat saját magunknak kell állni.
 1. A válasz e-mailben megkapjuk a fizetéshez szükséges adatokat, az összeget azonnal fizessük ki, ugyanis a biztosítás csak attól a pillanattól érvényes, amikor a társaság megkapta a biztosítási díjat a számlájára. Már vannak olyan társaságok, ahol kártyás fizetéssel szinte pár órával indulás előtt is ki tudjuk fizetni, így nem kell izgulnunk, vajon megkapták-e már a pénzt.
 1. Nyomtassuk ki az e-mailben kapott segítségnyújtási kártyát, amely tartalmazza a szükség esetén hívandó telefonszámot és a szerződésszámunkat, amellyel bizonyíthatjuk, hogy van az adott társaságnál érvényes biztosításunk.
 1. Bármilyen probléma esetén azonnal hívjuk a kártyán lévő számot, mindent aprólékosan mondjuk el, és kövessük az instrukciókat! A biztonság kedvéért mindent dokumentáljunk fényképekkel, igazolásokkal.
 1. Hazaérkezés után jutassuk el a biztosítóba a kért dokumentumokat e-mailben, személyesen vagy postai úton. Kérésre küldjük el a számlaszámunkat, és ellenőrizzük le, megkaptuk-e kár összegét.
 1. Legközelebb se felejtsünk el utasbiztosítást kötni!

 Bizonyítékként csatoljuk a megérkezett 340 eurós igazolást is.

amikor-a-biztosito-fizet-3.png 


Ezt feltétlenül olvasd el!

Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem? Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

Ezek még érdekelhetik

 • Van-e egyáltalán szükségünk életbiztosításra?

 • Mikor NEM fizet a biztosító? - Betörés és víz okozta kár a lakásban

 • Amikor a biztosító fizet(ne) #2 - Mennyibe kerül egy helikopteres mentés Ausztriában?

 • Hitelbiztosítás: bankon vagy biztosítón keresztül?

 • Ne sajnálj pár eurót, ha autóval utazol külföldre! Nézd meg, mi mindent téríthet az utasbiztosítás

 • abcd