Amit az utasbiztosításról tudni kell

2024. 07. 30.
Profile picture for user zsupcsan-zoltan
Zsupcsan Zoltán
12 éve foglalkozom pénzügyekkel és ügyfelekkel . Hiszek abban, hogy valódi tanácsot csak függetlenül, alapos tudással és szakértelemmel lehet adni.  Tanácsadói tevékenységem mellett a Pénzügy.SK tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is én felelek. 
Lépjünk kapcsolatba!
Utazó pár a naplementében, akik nyugodtak, mert kötöttek utasbiztosítást.

Az utasbiztosítás rövid időtávra szóló biztosítás, amit általában külföldi utazás idejére köt az ember. Legtöbbször kész nyaralás vásárlásakor az utasbiztosítás már része a csomagnak, viszont vannak esetek, amikor az embernek saját magának kell megkötnie a biztosítást. Cikkünkben az utasbiztosítással kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket válaszoljuk meg, hogy ne érjenek váratlan szituációk.

Miért van szükség utasbiztosításra egyáltalán? 

Külföldre való utazás során sok olyan dolog történhet, amire nem számítunk. Míg bár idehaza jól tudjuk, hogyan működik a kórházi ellátás, kit kell keresni baj esetén, és tudunk a fogorvosunkhoz fordulni, külföldön erre nem lehet egy az egyben felkészülni.  

Az utasbiztosítás mindazokra a veszélyekre nyújt védőhálót, amik megtörténhetnek külföldön, legyen az akár a poggyász elvesztése, kórházi ellátás vagy más egészségügyi problémák. Mindezt gyakran pár euróért biztosíthatjuk be. Az utasbiztosítással nem csak a váratlan költségek térítése, de telefonos ügyfélszolgálat és segítség is jár, ami szintén hasznos lehet egy számunkra ismeretlen országban. 

Mikor kell utasbiztosítás? 

Érdemes utasbiztosítást kötni, minden külföldi utazás során, mint például 

  • pár napos üzleti út esetén 

  • kirándulás, nyaralás esetén 

  • többhetes, de nem hosszútávú külföldön való tartózkodás esetén 

Minél nagyobb az esélye, hogy történik velünk valami, annál jobban nő a biztosítás szerepe is. Ha csak egy fordulóra ugrunk át Bécsbe, a legnagyobb potenciális veszély egy autóbaleset lehet, amit sokan megkockáztatunk. Viszont ha tudjuk, hogy az osztrák Alpokba megyünk síelni, akkor érdemes megfontolnunk az utasbiztosítást, hiszen jelentősen több veszély leselkedik majd ránk. 

Úszó hölgy a tengerben.

Mit térít egy utasbiztosítás? 

Az utasbiztosítások több kisebb biztosításból épülnek fel, és nehéz lehet átlátni azokat, ezért az alábbiakban azokat a biztosításokat részletezzük, amelyek a legkritikusabbak egy külföldi út során. 

Sürgősségi ellátás 

Legyen szó városnézésről, tengerparti kirándulásról, a baj megtalálja az embert. Lehet az egy bokaficam, de akár egy medúzacsípés is, ami sürgős ellátást igényel. Bár az európai egészségbiztosítási kártya az uniós tagországokban elég ahhoz, hogy a rohammentők elszállítsanak a kórházig és ott életmentő műtéteket és eljárásokat végezzenek rajtunk, azonban nem fedez minden költséget. Országonként eltérő, hogy mit fedez az egészségbiztosítás, ezért érdemes azt utasbiztosítással fedezni. Az EU-s egészségügyi kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást, és nem garantál teljesen ingyenes orvosi ellátást minden esetben. 

Sürgősségi fogászati ellátás 

Egy begyulladt vagy letört fog külföldön való tartózkodás során számos kellemetlenséget okozhat. Ilyenkor általában három lehetőségünk van: 

  • fájdalmak között kibírjuk a nyaralás végéig; 

  • visszautazunk haza, és bejelentkezünk az otthoni fogorvosunkhoz; 

  • kifizetjük a helyi fogászati ellátást (mivel nincs egészségbiztosításunk az adott tagállamban, magánellátásban részesülünk, teljes árat fizetünk). 

Ilyen esetekben szintén segít az utasbiztosítás, ami fedi az olyan kezeléseket, amik a hirtelen fellépő gyulladást és fájdalmat kezelik. 

Poggyászbiztosítás 

A poggyászbiztosítás szintén az utasbiztosítás fontos része, hiszen egy elvesztett poggyász nem csak pénzügyi veszteség, de nyűg is: a benne lévő ruhákat, személyes tárgyakat valahogy pótolnunk kell az utazás idejére. Arról nem beszélve, hogy olyan tárgyakat is elveszíthetünk, amelyek bár tárgyi értékük nincs, de eszmei annál inkább. 

A poggyászbiztosítás pénzügyi kárpótlást nyújt az elvesztett csomagért, illetve annak élethez szükséges tartalmának pótlására kínál fel büdzsét. Legtöbbször az alábbi esetekre érvényes a poggyászbiztosítás: 

  • elveszett vagy ellopott poggyász; 

  • ellopott tárgyak a poggyászból; 

  • sérülés a poggyászon; 

  • késő poggyász a reptéren. 

Hazaszállítás  

A hazaszállítás több esetre is vonatkozik, a lényege viszont mindegyiknél ugyanaz: hogy „haza” kerüljön a biztosított személy, valamint a hozzá köthető személyek.  

  • Az első eset az, amikor például a család kirándul, viszont mindkét szülő kórházba kerül, és nem tudnak gondoskodni a gyermek ellátásáról. Ilyen esetben az utasbiztosítás a gyermekek hozzátartozókhoz való hazaszállítását fedezi. 

  • A hazaszállítás szintén érvényes otthoni kórházba való átszállításra: amikor az állapotunk már nem kritikus, de hosszabbtávú felépülést igényel. A beteg számára is célszerű, ha az otthoni környezetben történik, ahol saját nyelvén, akár hozzátartozói mellett tud felépülni. 

  • Szintén érvényes a hazaszállítás halálesetre. Amennyiben a biztosított személy balesetet szenvedett és elhunyt, a hazaszállítás többezer eurós költségét fedi a biztosító. 

Felelősségbiztosítás 

Fontos eleme az utasbiztosításoknak a felelősségbiztosítás. Ugyanis, ha saját hibánkból okozunk balesetet, azt szintén térítenünk kell. Ilyen lehet egy külföldi baleset, egy úgy maradt csap miatti beázás, de akár az is, hogy a rollerrel nekiütközünk egy parkoló kocsinak. A felelősségbiztosítás általában 100,000-200,000€-ra szól. 

Síelés a hegyekben, ahol erősen ajánlott az utasbiztosítás.

Helikopteres hegyimentés 

Amennyiben a hegyekbe is készülünk túrázni, síelni, mindenképp kössük meg ezt a kiegészítő biztosítást is. Általában egy eurós tételről van szó, de több ezer eurót megtakaríthat, ha mentésre szorulunk a hegyekben. Egy régebbi cikkünkben írtunk róla, hogy egyik ügyfelünknek 3.700 eurójába került egy ausztriai helikopteres mentés, mivel nem volt utasbiztosítása.

Telefonos segítség

Külföldi tartózkodás esetén szintén hasznos a telefonos segítség és ügyintézés. Nem csak leveszi a vállunkról az adminisztratív terheket probléma esetén, de akár a helyeikkel való megértésben is segíthet (tolmácsolás). 

Zsúfolt tengerpart, ahol sok baleset történhet, ami ellen egy jó utasbiztosítás véd.

Leggyakoribb káresetek nyaralás során  

A külföldre utazókat leggyakrabban a gyomorrontás és légúti fertőzések találják meg. A gyomorrontás elkerülése végett érdemes lassan hozzászoktatni a gyomrunkat a helyi ételekhez, valamint probiotikumot szedni. Súlyos gyomorrontás esetén sürgősségi ellátásra lehet szükség, hogy elkerülhető legyen a kiszáradás. 

Tengerpart mellett gyakoriak a vízi balesetek is: egy óvatlan lépéssel könnyen felvághatjuk a lábunkat a vízben található szeméttel vagy kövekkel. A vízisportok is veszélyt jelenthetnek. 

A közúton a kisebb koccanások, ütközések jelentenek veszélyt, ami felelőségbiztosítással fedhető le. 

Mire figyeljünk utasbiztosítás kötésénél? 

Utasbiztosítás kötése esetén mindenképp mérlegeljük, milyen részbiztosításokra lesz szükségünk. Mindenképp érdemes belefoglalni a sürgősségi ellátást, fogászati kezeléseket, valamint a poggyászbiztosítást. Ha repülővel utazunk a járatkésés és -törlés miatti költségek fedezésére is köthetünk biztosítást. 

Figyeljünk arra is, hogy mire vonatkoznak a biztosítási feltételek, és milyen esetek képeznek kivételt. Jóllehet, az egyik ajánlatban 2000€-ig biztosítják a poggyászunkat, de azt csak bizonyított lopás esetén, míg a másik ajánlat mind a lopás, törés ellen védelmet nyújt, és azzal járó költségeket is fedezi. 

Utasbiztosítás esetén még érdemes figyelembe venni, mekkora önrészt kell fizetni egyes biztosítási esemény esetén. Alacsony önrész magasabb biztosítási díjjal jár, ugyanakkor kevesebb kiadást, ha megtörténik a baj. Végül pedig figyeljünk az apróbetűs részekre is, valamint arra, mekkora összegig fedez minket a biztosítás.

Meddig köthető legkésőbb utasbiztosítás?  

A legtöbb biztosítás az indulás előtt három hónappal köthető, legkésőbb pedig az utazást megelőző napon. Az utazás megkezdése előtt van lehetőség a biztosítás lemondására vagy módosítására, ha például az utazást időközben lemondanánk, vagy csatlakozna még egy fő. A legtöbb utasbiztosítás harminc napra köthető, hosszabb kintlét alatt (pl. ösztöndíj, Erasmus) kifejezetten erre a célra létrehozott biztosítások köthetők. 

Hogyan köthető utasbiztosítás? 

Manapság már online, perceken belül is köthető utasbiztosítás. Ugyanakkor, ha biztosra akarunk menni, hogy minden szükséges dolgot bebiztosítottunk, kérjük szakértő segítségét, aki segít átlátni az ajánlatokat, és kiválasztani a megfelelőt.