Venni vagy nem venni, ez itt a kérdés?!

Közeledik a karácsony, a szeretet, az odafigyelés és az ajándékozás ünnepe. Ha vallási szempontból nézzük, akkor a megváltó születésének, a fény gyermekének évfordulóját ünnepeljük ilyenkor. Ha fogyasztói szempontból nézzük, akkor pedig a túlköltekezés, a fölösleges dolog vásárlása és ajándékozása ünnepét ünnepeljük.

Venni vagy nem venni, ez itt a kérdés?!

Gary Chapman szerint az ajándékozás, az öt szeretetnyelv egyike, így talán nem is csoda, ha élünk azzal a lehetőséggel, amit ilyenkor hivatalosan is, kollektíve, mint ünnep kapunk. Lehetőséget, gyakorolni az ajándékozás, adományozás szeretetnyelvünket.

Ha picit ironikusan nézem, gazdaság szempontjából sem olyan rossz ez az ünnep. A boltok megtelnek fogyasztóval, a benzinkutak tankoló autósokkal (beszerzési körút, családlátogatás), a repülők a hazatérő vendégmunkásokkal, a konditermek bérletesekkel,  és folytathatnám még tovább.

Természetesen nem mindenkinek szükséges ünnep, az ajándékozás szeretetnyelvének gyakorlásához.  Viszont nagyon sokakaknak, sajnos csak a tömeges flowval jut eszébe az adakozás, ajándékozás.

new-years-eve-4686668_19201.jpg

De nézzük meg, mi is pontosan az az ajándékozás! Egy erény, egy érzés, vagy tényleg egy szeretetnyelv? A magyar értelmező kéziszótár az „ingyen átad, önzetlenül nyújt” kifejezésekkel definiálja.

Nem állítom, hogy nem járnak szentek közöttünk, akik őszintén, önzetlen és tiszta szívből tudnak ajándékozni, de a fehér holló is sokkal ritkább állatfaj, mint ahogy a szóhasonlat szerint elképzeljük.

Nem kevés esetben lakozik az ajándékozás mögött egy kis kompenzáció, vagy egy kis nem „vagyok elég jó érzés”, amikor is egy külső, értékes dologgal próbálom elnyerni a másik ember figyelmét, rajongását, szeretetét. Gyakran némi egoizmus is megtalálható, amikor nem a megajándékozottról, hanem inkább az ajándékozóról szól a történet. Amikor jönnek a sértődések, hogy valaki nem tud megfelelően örülni egy ajándéknak. Lehet már te is jártál úgy, hogy ilyenkor inkább továbbadtad, vagy a szemetesben landoltattad az ajándékot.

A hála és a szeretet kifejezéséhez, nem kellenek nagy dolgok. Nem kell fogyasztói hitel, és nem kell 10-20 évre elkötelezni magunkat egy ajándék miatt.

i-beg-your-pardon-927746_1920.jpg

A képlet egyszerű. Adjunk abból, amink van, ami igazából mi vagyunk.

AZ igazi ajándék lehet egy gesztus, egy mosoly, egy ölelés, vagy valami apróság, amivel a másik ember szívéből előcsalogathatjuk azt a bizonyos melegséget, amire ebben a rideg világban amúgy is elég nagy szükségünk van. A valódi örömöt, külső dolgokkal előcsalogatni nem lehetetlen, de hosszasan fenntartani képtelenség. A valódi öröm, belülről fakad, és nem kellenek hozzá nagy dolgok.

Ezen gondolatokkal kívánok a Pénzügy minden kedves olvasójának, meghitt, szeretettel teljes karácsonyi ünnepeket, valamint célokkal, vágyakkal, álmokkal és hittel átszőtt boldog új esztendőt. Kövessetek bennünket kétezer húszban is, hiszen 20-20 egy garantáltan különleges évnek ígérkezik, amiben mi is segíteni fogunk, hogy egy teljes és elégedett éved lehessen.

 

Harangozó Ferenc


Ezt feltétlenül olvasd el!

Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem? Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

Ezek még érdekelhetik

  • 15 éve bukott be a BMG – avagy a piramisjátékokról

  • A legfontosabb változások 2019-ben a pénzügyek terén

  • A céges kötvények és amit tudni kell róluk

  • Hosszútávú befektetések - részvényalapok

  • 2017 - változások amik téged is érintenek

  • 2018 legfontosabb számai