Ügyek, melyek a leginkább megdolgoztattak minket - 2021 május/június

Szeretnénk egy kicsit közelebb hozni a munkánk számotokra, hogy bemutassuk az egyszeri olvasónak is, pénz-ügyesnek lenni már rég nem arról szól, hogy elhívod a gyerekkori osztálytársad egy kávéra, hogy letolj egy életbiztosítást a torkán. Úgy gondoltuk, havonta egy kis összegzést írunk az ügyeinkről. Megmutatjuk, kinél mit segítettünk az adott hónapban, és láthatjátok, mennyi energiát, időt és fejtörést spóroltok meg magatoknak, ha szakemberre bízzátok a futkosást.

Ügyek, melyek a leginkább megdolgoztattak minket - 2021 május/június

Miért problémásak a banki befektetések?

Gyakran mesélünk róla, hogy a bankban nem jó befektetni, most egy példán meg is mutatjuk, miért mondjuk ezt.

Egy ügyfelünk keresett meg befektetés, egészen pontosan nyugdíjbefektetés miatt. Ilyenkor mindig átnézzük a már meglévő megoldásokat is, hátha optimalizálni tudjuk az eddigi pénzügyi termékeiket is. Most is találtunk egy esetet, ahol a szándék – megtakarítás a nyugdíjra – jó volt, ám ezt a nem megfelelő terméken keresztül intézték. Ilyenkor igyekszünk egyszerűen, szemléletesen megmutatni, hogy mi a baj, az adott pénzügyi termékkel. 

Esetünkben több ok is van, miért nem érdemes a banki alapokon keresztül befektetni. Általában messze nem teljesítenek olyan jól, mint a legnevesebb befektetési alapok, másrészt pedig irtózatosan drágák. A bankok gyakran használnak ugyanis egy trükköt. Első ránézésre nincs semmilyen illeték, beteszem a pénzem, és az egész összeg a számlán van. Minden, de kivétel nélkül minden befektetési alapnak van ún. éves kezelési költsége, ami lehet nem tűnik fel, de hosszútávon nagy károkat okozhat.

A mi ügyfelünk egy Raiffeisen alapban spórolt havi 100 eurót. Utánanéztünk és - amint azt láthatjátok ti is - ez az alap évente 1,79 százalékot von le a befektetett pénzből, attól függetlenül, hogy épp plusszal vagy minusszal zárja az évet. Akkor is, ha veszteséges az alap, akkor is ha nyereséges, egyszerűen 1,79 százalékot elvesz a bank. Ez 10.000 eurónál évente már 179 euró, amiről legtöbb esetben nem is tudsz. Nem egyszer, minden éven. Sőt, ha olyan évet zár az alap, hogy pluszban zárod az évet, akkor még 20 százalékot elvesznek a hasznodból is.

Lehet ez nem tűnik soknak, de nézzétek meg, mekkora veszteséget jelent 30 év alatt, ha minden éven elvesznek 1,79 százalékot a pénzedből és a hasznod 20 százalékát is lecsippentik. A veszteség több 10 ezer eurót jelent, havi 100 eurós befektetésnél. Egy kisebb lakás áráról beszélünk...! 

penzugy1.png

Jó kis befektetés ugye? Ha hasonló megoldásokban spórolsz, írj ránk, megmutatjuk, mennyi pénztől esel el hosszútávon az apró betűs illetékek miatt, plussz helyette mutatunk megoldást, ahol fair áron tudod ezt megoldani.

penzugy2.png


Mikor kaphatok munkahelyváltás után hitelt?

Néha bizony megesik, hogy nem sikerült hitelhez jutnia az érdeklődőnek, mert épp új munkahelye van. A bank sajnos nem veszi figyelembe, hogy eddig akár 10-15 évet is ledolgozunk szünet nélkül, mindig a legutóbbi munkaviszony kezdetétől számol. Az új munkahely sajnos pár hónapra kizárja a lakáshitelfelvételt.

Egyszerű a szabály: ha a váltás zökkenőmentes volt (tehát a két munkahely között nem volt üres tér, amikor munkanélküliek voltunk), akkor már három hónap után folyamodhatunk lakíshitelhez. Egyéb esetben a hat hónap a standard, számoljunk ezzel, ha új munkahelyen, egyúttal lakásvásárláson, felújításon gondolkodunk. 

Amit ajánlunk (és ha időben felkerestek bennünket, akkor oldhatjuk gyorsan), hogy még a régi munkaviszony alatt előre elintézzük a hitelt. Ebben az esetben ugyanis gyakorlatilag a hitelszerződés aláírása után (de a legbiztosabb a hitel kimerítése után), már akár fel is mondhatunk. :) 

 

Túl kedvező vételár ? – Nézzük meg mivel foglalkozik a szomszéd

Nem szigorúan véve pénzügyi tanács, de az ügyfeleink gyakran beszámolnak az ingatlankereséssel járó kalandjaikról is. Pozsony környékén szó szerint lehetetlen 200 ezer euró alatt rendes házat venni. Megmosolyogtatóak néha a történetek, amikkel mégis találkozunk, ha egy-egy olcsóbb házra akadnak az ügyfeleink.

20160919_165635-668d666ef29c577b4c9f1dde9d10bbd8.jpg

Az egyik ilyem 180 ezres ház tökéletesnek tűnt, már szinte alá is írta az ügyfelünk a foglaló szerződést, de tett egy nagyobb kört a kertben is. Mint ekkor kiderült, a szomszéd profi papagájtenyészetet üzemeletet 300 papagájjal, amihez ha nem vagyunk hozzászokva, megkeserítené a nyugodt mindennapjaink.


Ugyanez az ügyfél mesélt egy másik hasonló vételről is, ahol a szomszéd a változatosság kedvéért méhészkedett, ipari méretekben. Rákérdeztek az eladónál, hogy nincs-e sok méh a ház körül, amire nemleges választ kaptak. A 20 perces látogatás, és a limonádéból kiszedett harmadik méh után ettől az olcsó ingatlantól is elbúcsúztak.

Tanulság: ha olyan komoly döntés előtt állunk, mint az ingatlanvásárlás, ahol több száz ezer eurót készülünk épp kiadni, vagy 30 évre eladósítani magunkat, tényleg érdemes a szomszédoknál is érdeklődni a lakás, lakótömb, ház állapotáról. 

 

Három hitel konszolidációja egy olcsóbb hitelbe – minden hónapra jut ebből is

Talán a leglátványosabb segítség, amit nyújtani tudunk, a több hitel egy olcsóbb hitelbe történő összeolvasztása. Ebben a hónapban egy nehezebb esettel találkoztunk. Általánosságban elmondható, hogy problémásabb az a hitelfelvétel, ha vállalkozóról van szó, főleg - mint esetünkben - ha még csak nyolcadik hónapja vállalkozik. Ha nem a hitelek refinanszírozásáról lett volna szó, hanem lakásvásárlásról, talán tényleg oldhatatlan szituáció lett volna, de szerencsére most sikerült az egy lakáshitelt és a két személyi kölcsönt egy olcsóbb hitelbe gyúrnunk. A törlesztés 450 euróról 270 euróra csökkent. Így azért egyszerűbb a havi megélhetés, nem igaz? 

pexels-rodolfo-quiros-2219024.jpg

Építkezés hitelből, ha csak telekre van pénzem? – Megoldjuk

A legkönnyebb dolgunk házépítésnél akkor van, ha legalább az alapokat és a koszorút ki tudjuk hozni a saját megtakarításainkból. Kis túlzással, innen már gyerekjáték hitelt intézni, megkapni a kívánt összeget, és befejezni a házat. Problémásabb, ha tényleg csak egy telkünk van (és még problémásabb, ha még telekre sincs pénzünk), és úgy szeretnénk építkezni. Több bank szóba sem áll velünk, amíg nincs meg a feljebb említett állapot. Amire mindenképp szükség van, az egy projekt, egy építkezési engedély, és az építkezés várható költségei (ún. rozpočet) a telek értékbecslésével együtt. Ha ezek megvannak, akkor azért a jó szakember már talál megoldást. ;) 

 

 
Kéri a bank az adásvételi szerződést az új hitelhez, de te sehol se találod? Erre is jó a kataszter

Nem nagy dolog annak, aki ingatlanokkal foglalkozik, de sok ember számára teljesen ismeretlen az ingatlan-nyilvántartási, azaz a kataszteri hivatal fogalma. Sokan csak a lakásvásárlás során tudják meg, hogy létezik ilyen intézmény is. Az iskolában a sok más okosítás mellett, elférne egy-két praktikusabb – való életre felkészítő tantágy is, ahol pl. az egyes hivatalok funciójáról is tanulnának a gyereket, például a kataszteri hivatalról is.

Mint minden ember megszületésekor kap születési bizonyítványt, ugyanúgy minden ingatlan is kap hasonló dokumentumot, ahol az ingatlannal kapcsolatos minden egyes változtatást feljegyeznek, és meg is őriznek. Ha tehát szükséged volna az adásvételi szerződésed hivatalos másolatára (vagy a zálogszerződésre, esetleg az ingatlannal kapcsolatos más okiratra), mert az eredetit elvesztetted költözés közben, megette a kutya, vagy hasonló, akkor a kataszteri hivatalban kikérheted ezen dokumentumokat – kis illeték ellenében, persze, ha tulajdonviszonyod van az adott ingatlanhoz. 

Tetszett a cikk? Kiegészítenéd? A hozzászólásokban megteheted. ;)


Ezt feltétlenül olvasd el!

Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem? Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

Ezek még érdekelhetik

  • Mennyibe kerül egy adag mosás vagy egy 5 perces zuhany?

  • Te szeretsz veszíteni ?

  • Miért olcsók a hitelek gazdasági válság idején?

  • Itt kezdd a saját pénzügyeid – útmutató (nem csak) pályakezdőknek

  • Miért nem kérnek a bankok a pénzünkből?