Ügyek, melyek a leginkább megdolgoztattak minket - 2021 március/április

Nem unatkoztunk az elmúlt hónapban sem

Szeretnénk egy kicsit közelebb hozni a munkánk számotokra, hogy bemutassuk az egyszeri olvasónak is, pénz-ügyesnek lenni már rég nem arról szól, hogy elhívod a gyerekkori osztálytársad egy kávéra, hogy letolj egy életbiztosítást a torkán. Úgy gondoltuk, havonta egy kis összegzést írunk az ügyeinkről. Megmutatjuk, kinél mit segítettünk az adott hónapban, és láthatjátok, mennyi energiát, időt és fejtörést spóroltok meg magatoknak, ha szakemberre bízzátok a futkosást.

Ügyek, melyek a leginkább megdolgoztattak minket - 2021 március/április

Persze nem állítjuk, hogy nélkülünk nem megy, hiszen mindenkinek ugyanúgy rendelkezésére áll az idő (amíg bejárja a bankokat), és a Google (ahol lehet találgatni a fórumokon, a sok állítás közül vajon melyik igaz). A mi munkánk azonban pont arról szól, hogy neked ne kelljen emiatt aggódnod. Mikor valamiben nincs tapasztalatunk, sokszor nem is tudhatjuk mi minden romolhat el, és mire érdemes odafigyelni. Csak azt látjuk, hogy az ingatlanos az orrunk alá tol egy papírt, a bankban dolgozó hölgy dettó, és csak sodor az ár, aztán csodálkozunk, ha beüt a baj.  


Amit mi tapasztalunk, hogy a bankokban is sok információhoz juthatunk, azonban az ügyfeleink sokszor azzal találnak meg minket, hogy egy-egy bankban nem jártak sikerrel, és állítólag nem oldható a hitelük, szituációjuk. 

Előfordul ugyanis, hogy a bőség zavara miatt, a banki dolgozóknak nincs elég idejük a mi (komplikáltabb) ügyünkkel foglakozniuk, nincsenek extrán motiválva, hogy bonyolultabb esetekkel bíbelődjenek – hiszen pár órával utánunk, bejön az ajtón egy újabb ügyfél. Fontos hangsúlyozni, hogy ez inkább a rendszer hibája. Illetve egy adott bankban, tényleg csak az adott bank feltételeit ismeri a dolgozó, előfordul, hogy a mi esetünkre pont egy másik bank feltételei illenek jobban, ám a banki dolgozó a a konkurencia feltételeit honnan is tudná? 

De elég az általánosításból, lássuk hát a legérdekesebb eseteinket áprilisből! 

 

A bank is hibázhat, ha nem figyelünk

Viktor kollégánknak, aki a jogászként a pénzügy mellett a jogi dolgokban is sokszor kisegít, volt egy nagyon komoly mentése. :) A bankok rendszere általában automatikusan generálja a zálogszerződéseket a lakáshitelhez.  Egy nagyobb telek egy részére kértünk jelzáloghitelt, s már szinte minden alá volt írva, mikor megláttuk: a bank tévedésből a szomszédos telek parcelláit is bejelölte az ügyfelünk tulajdoni lapján, mint zálog, ezzel pedig  ellehetetlenítette volna az építkezését.

Az ilyen apró gigszerek elkerülése végett mi átnézzűk a zálogszerződéseket (amiket normál esetben senki se olvas át) az ügyfél helyett is. Nem történt volna katasztrófa, de 30-60 napot csúszott volna az építkezés, mire a kataszterben mindent rendbe teszünk. Így viszont csak 3 napot vesztettünk, amíg a bank kijavította a szerződéseket, miután értesítettük a hibáról. 

Tanulság: a nagy bankok egy csomó kis hibát tudnak véteni, nem árt figyelmesnek lenni!

 

Állítólag oldhatatlan refinanszírozás, melyet mégis sikerült megoldanunk, ezzel pedig 220 eurót spóroltunk havi szinten

Ügyfelünk kissé gondtalanul élt a fizetésből, és sikerült magát túlköltekeznie. Amikor megkeresett minket 165 ezer eurónyi lakáshitel és 15 ezer eurós lakástakarék-hitel virított az adatlapján. A probléma az volt, hogy az előbbin viszonylag magasnak számító,  1,89 százalékos kamatot fizettek, 580 eurós törlesztőrészlettel, plusz a lakástakarék-hitelnek is volt még egy 240 eurós havi törlesztése, ám még így sem volt elég a pénz, hogy befejezzék a házukat. 

 Ahhoz, hogy egybecsomagolhassuk, és új bankba vigyük a két hitelt, a háznak és a telken lévő garázsnak is készen kellett volna lennie. Sok bank ugyanis nem kér a hitelből, amíg az ingatlanok nincsenek rendben. Az sem segített, hogy az ügyfelek munkaszerződése határozott időre szólt. Már két bankból elküldték őket, mire eljutottak hozzánk. Egy kis  trükkel, illetve a becslővel való egyeztetés után egy hónapon belül már csak egy darab 180 ezer eurós lakáshitelt fizettek, immár 600 eurós törlesztőrészlettel (az eredeti 820 helyett). ;) 

 

Ha engedély nélküli építmény áll az udvaron, bonyolult a hitelt oldani

Az ügyfelünknek elég sürgős volt egy hitel, hogy telket vásárolhasson, ám a beterhelni kívánt szülői ingatlanon volt egy kisebb engedély nélküli építmény (ún. čierna stavba) Az összes bankban hiába próbálkozott volna, nem járt volna sikerrel. Egy kivételével. Szerencsére akad bank, ahol “nem akkora gond” az engedély nélküli építmény, aki pedig már régóta a szakmában van, mint mi, az ismeri ezeket a kiskapukat. Alig két hét alatt már meg is volt a pénz. 

Tanulság: van, hogy engedély nélkül is sikerül valamit felépíteni, de saját magadat kíméled meg a felesleges köröktől és az idegességtől a jövőben. Míg az engedélyezés a kataszteren pár hét alatt megvan, egy, már meglepő épületet legalizálni akár hónapokig is eltarthat. Ne szúrj ki a jővőbeli önmagaddal! :) 

 

Hat személyi hitel 600 eurós törlesztéssel - 700 eurós fizetés mellett? Ilyen is van

Különböző esetekkel találkozunk, és mind közül a legszomorúbb, mikor az egész fizetés a hiteltörlesztésre megy el. Természetesen mi nem ítélkezünk sose, hiszen mindenféle élethelyzetek vannak, és mindannyian mások vagyunk. Ám mindenképp gondoljunk arra, hogy mégha a hitelfelvételkor 1200-1500 euró is a fizetésünk, a 10-20-30 évnyi futamidő alatt könnyen a felére vagy még kevesebbre csökkenhet (általában betegség miatt).  És amíg 1500 euróból relatíve jól lehet bírni 600 eurós törlesztést ( mondjuk már ezt sem ajánljuk), addig a havi 700-ból 600-at fizetni havonta a varázsló kategória.

Ügyfelünknél szerencsére sikerült a sok kis hitelt egy sokkal olcsóbb ingatlanthitelbe csomagolnunk (konszolidálnunk), és a 600 eurós törlesztés máris 240 euróra csökkent. Könnyebb így lélegezni. Persze megvan az ára ennek is. Az új. hitelt 70 éves koráig kell majd fizetnie. 

 

A leglátványosabb változásokat - amint láthatjátok - a hitelekkel értük el. A munkánk azonban másról is szól. Több befektetést is optimalizáltunk ahol drága alapokban, nem adómentesen takarékoskodtak az ügyfelek. Ezekről írunk bővebben is, a következő részben. 

Tetszett a cikk? Kiegészítenéd? A hozzászólásokban megteheted. ;) 


Ezt feltétlenül olvasd el!

Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem? Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

Ezek még érdekelhetik

  • Amerika Szlovákiában? Pár szó az amerikai hitelről, avagy hogyan építek belőle házat

  • Eljött az alkalmas idő a „refinanc“-ra?

  • Fiataloknak járó kedvezményes jelzáloghitel jövőre: több ezer euróval is rosszabbul járhatunk

  • Bankinfó - Május: Megnéztük mit tud a 4 legnagyobb bank

  • Lakáshitel rekord: 0.725% p.a. - lehetséges ez???

  • A hitelek befagyasztásáról A-tól Z-ig: Minden egy helyen