Te szeretsz veszíteni ?

Harangozó Ferenc cikke

Ha nincs is mindig tétje a dolognak, azért valljuk be, nem szeretünk veszíteni. Most viszont nem feltétlenül egy játékra gondolok, hanem az élet apróbb, vagy nagyobb pénzügyi veszteségeire.

Te szeretsz veszíteni ?

Jártál már úgy, hogy megtévesztettek, átvertek, nem azt kaptad, amit vártál, csalók áldozatává lettél, vagy csak lehúztak pár centtel, egy-két euróval? Aztán miután felfogtad, kiborultál?

Ne aggódj, nem vagy egyedül. Ha nem is szeret vele dicsekedni, de a tanulópénzt mindenki megfizeti. Csak nem mindegy, hogy mikor, és mennyit.

 

Van egy általános érvényű dolog, mégpedig senki sem szeret veszíteni, és átélni ezeket a negatív érzéseket: átvertek, megcsaltak, kicsaltak, palira vettek, vagy rossz döntést hoztam, és társait. Egy ilyen jellegű tapasztalás után, könnyen előjöhetnek ezek a bizalmatlan érzések, még akkor is ha nem kéne.

Manapság nap, mint nap hallunk sztorikat, ami még tovább rontja a helyzetet. Kiben bízhat az ember? Hangzik el a kérdés, jogosan.

Sokszor későn szembesülünk ezzel a problémával, és nem marad esély a visszafordításra. Jó példa erre egy rossz kamatozású hitel, vagy az állam második pillére, amiről az emberek általában addig nem is tudnak semmit, amíg nem hallanak sztorikat, hogy valaki a 30 év munkaviszonya után 10, 20 vagy akár 50 ezer euróval is nagyobb összeggel kezdheti meg a nyugdíjas éveit, mint én.

Ezért sem elhanyagolandó, hogy egy hosszútávú befektetés, pénzügyi tranzakciók esetében, kikérdezzünk egy hozzá értő személy véleményét.

Sok esetben, még egy egyszerű falfestést is szakértőkre bízunk, pénzügyi dolgainkat pedig érzelmi alapon kezeljük. Nem beszélünk róla a megfelelő szakemberekkel.

De kiben is bízzon ma az ember? Hangozhat el újra jogosan a kérdés. Egy japán közmondás szerint, legalább annyi időt szánj a megkeresett pénzed befektetésére, mint amennyi idő alatt megkerested. Természetesen, ha annyit nem is, de fontos a meggyőződés. Fontos a biztos döntés, amikor tudatosan, meggyőződésből döntesz valamiről. Mert könnyen azon kapod magadat, hogy lassan jött, gyorsan ment. Vagy mint ahogy egy kártyajátékban, egy házasságban és párkapcsolatban is előfordul, hogy jött, és vitt mindent.

Fontos a pénzügyi tudatosság, hiszen az idő pénz, a pénz idő, amit főként abban a vagyonban mérünk, amit eddigi életünk folyamán felhalmoztunk.

 


Ezt feltétlenül olvasd el!

Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem? Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

Ezek még érdekelhetik

  • Miért olcsók a hitelek gazdasági válság idején?

  • Ügyek, melyek a leginkább megdolgoztattak minket - 2021 május/június

  • Miért nem kérnek a bankok a pénzünkből?

  • Itt kezdd a saját pénzügyeid – útmutató (nem csak) pályakezdőknek

  • Mennyibe kerül egy adag mosás vagy egy 5 perces zuhany?

  • Miért nem kérnek a bankok a pénzünkből, avagy miért olyan alacsonyak a betéti kamatok? I. rész