Te elválnál egy kedvező hitel miatt? - Jön a fiatal házasoknak járó hitel

Kedvező hitel fiataloknak vagy a házasságszédelgés állami támogatása? Természetesen a címet mi sem gondoltuk teljesen komolyan, de érdemes továbbolvasni. Összeszedtük ugyanis, mit kell tudni a most újra aktuálissá váló fiatal házasoknak járó hitelekről, amely tény, hogy páratlan a piacon a maga nemében. Ám arra is érdemes rámutatni, hogy nagyon éles kétélű fegyver is lehet.

Te elválnál egy kedvező hitel miatt? - Jön a fiatal házasoknak járó hitel

Egyesek még emlékezhetnek a szocializmus kedvelt pénzügyi termékére, a hetvenes évektől bevezetett, fiatal házasoknak járó hitelekre. Akkoriban 30 ezer koronát (majd később többet is) kérvényezhettek a fiatal házasok, 1 százalékos kamat mellett. Ha ezt  összeraktuk az önkormányzati lakásokkal, tényleg jóval egyszerűbb volt akkoriban fiatalon családot alapítani. De vissza a jelenbe.

 
A napokban újra feltámasztották a honatyák ezt az 1989 előtti támogatást. Mivel reálisan csak az év második felétől igényelhető a kölcsön, így még nem teljesen világos minden részlete. Nagyon sokan keresnek meg minket, hogy hogyan is fog müködni ez az egész, lássuk tehát a részleteket. Azt viszont előre le kell szögeznünk, azért nem mindenkinek jár automatikusan ez a tényleg nagyon kedvező hitelkonstrukció.

A feltételek:

 • Mindkét fél esetében a felső korhatár 35 év
 • A felvehető hitel összege 15 000 euró lesz
 • Legkésőbb a házasságot követő 12 hónapon belül kérvényezhetjük a hitelt
 • A kérvényező pár havi összkeresete nem haladhatja meg az aktuális minimálbér négyszeresét (2120 euró, bruttóban)

hitel paraméterei:

 • A futamidő 15 év
 • Garantált kamat: 1% a teljes futamidőre
 • A hitelt az Állami Lakásfejlesztési Alap bocsájtja a kérvényezők rendelkezésére

 
Ösztönzés a gyermekáldásra, de akár válásra is?

Ami még egy nagyon érdekes paramétere, és más banki termékeknél mégcsak hasonló lehetőséggel sem találkozhatunk, az hogy a gyermek születése  esetén 2000 eurónyi hitelt elenged az állam (maximálisan 6000 euróig).

Ismerjük, azonban be, Közép-Kelet-Európában nagy hagyománya van az „okos megoldásoknak“. A 12 hónapos szabály miatt könnyen megtörténhet, hogy egyeseket válásra, majd újra házasságra ösztönöznek a feltételek (emlékezzünk csak vissza az üdülési utalványokkal kialakult botrányra, amikor két héttel a bevezetésük után már hirdetésben vásárolta volna fel valaki őket). Persze, semmiképp sem buzdítanánk olvasóinkat, hogy kéthavonta támadjanak be egy anyakönyvi hivatalt az alacsony kamat miatt!

 

Amit még nem tudunk:

- Az hitelt ingatlanvásárlásra és felujításra lehet felhasználni. Még nem tudni, ezt milyen módon fogják ellenőrizni. A bankoknál ezt pl. a lakáshitelek esetében az adásvételi szerződés  felmutatásával, a lakástakarékoknál számlákkal kell igazolni.

- Nem tudjuk, hogy kötelező-e a 15 ezer eurós maximális hitelkeret igénylése, vagy kérhetünk kevesebbet is? Hasonlóan a 15 éves futamidőről sem tudjuk még, hogy mennyire kötött.

- Lesznek-e vajon előtörlesztési lehetőségek, mik lesznek ennek a feltételei. Jár-e majd az előtörlesztés valamilyen büntetéssel?

- Szintén érvényes lesz-e a DTI8-as szabály erre a hitelre is?

- Személyi kölcsönként fog-e működni, vagy szükség lesz az ingatlanunk beterhelésére?

Ami pedig a legdiszkutabilisebb az egészben, mennyire előnyös adósságra ösztönözni egy fiatal házaspárt, pláne, mikor a Szlovák Nemzeti Bank negyedévente újabb és újabb megszorító intézkedéseket vezet be a lakosság gyors ütemű eladósodása ellen. De ezt bízzuk inkább mindenki saját lelkiismeretére. Ám tény, hogy ha már ígyis-úgyis lakásvásárlásra és/vagy felújításra adják a fejüket a fiatalok, akkor tényleg egy kedvező és a piacon szó szerint verhetetlen ajánlatról van szó.


Összehasonlításképpen álljon itt egy táblázat a ma elérhető legjobb alternatívákkal a piacról, összevetve az ifjú házasoknak járó hitellel:

ifjuhazasok.jpg


Ezt feltétlenül olvasd el!

Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem? Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

Ezek még érdekelhetik

 • Lakáshitel-infó: A VÚB bekeményít az ügyfelekért folytatott harcban

 • Eljött az alkalmas idő a „refinanc“-ra?

 • Bankinfó - Június : Jövő évtől megszűnik a fiataloknak járó támogatás mai formája!

 • Bankinfó Május - Szigorítások: az ingatlanbefektetők aggódhatnak. A fiatalok fellélegezhetnek

 • Adókedvezmény 2019-ben a jelzáloghitelekhez - erre kell figyelned, hogy hozzájuss a pénzedhez

 • Bankinfó Február – lakáshitel-szigorítás cunami