Bankinfó - Július: Honnan szerezhetek pénzt, ha a banktól nem kapok 100%-ot az ingatlanra?

2017. 07. 25.
Profile picture for user zsupcsan-zoltan
Zsupcsan Zoltán
10 éve foglalkozom ügyfelekkel és a pénzügyekkel. Hiszek abban, hogy valódi tanácsot csak függetlenül, alapos tudással és szakértelemmel lehet adni. Azért dolgozom, hogy mindenkit hozzásegítsek a céljai eléréséhez, aki hozzám fordul tanácsért. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. Tapasztalataim alapján sajnos ritkaságszámba megy a magasan képzett, objektív, ügyfélközpontú tanácsadó és hatalmas örömömre szolgál, hogy munkatársaimmal azon vagyunk, hogy ezen változtassunk!  Létezik objektív pénzügyi tanácsadás! Régóta foglalkozom pénzügyekkel, amelyek közül a befektetések világa áll hozzám a legközelebb. Bízom benne, hogy tevékenységemmel valós segítséget nyújtok az emberek pénzügyi kérdéseiben, útvesztőiben.
Lépjünk kapcsolatba!
bankinfo-július.png
Március óta az ingatlanpiacon szigorúbb szabályok léptek életbe, főleg ami a lakásfinanszírozás mértékét – arányát illeti. Tíz hitelből már csak egy hitelre adhat a bank 100%-nyi hitelt. Ezt az egy hitelt pedig általában a tehetősebb klienseknek tartogatják. Mit tehetünk tehát, ha a bank csak 90% vagy 80%-nyi részt fizet a lakásunk árából? Amire a választ keressük, hogy honnan is szerezzük meg a fennmaradó 10-20%-ot.

A legolcsóbb és legkényelmesebb megoldásoktól haladunk a legdrágább megoldások felé.

Saját tőke

A legjobb megoldás, ha már rendelkezésünkre áll a hiányzó 10-20% megtakarítás formájában. Felkészülni a lakáshitelre jó előre, még mielőtt reálisan lakást vásárolunk. Nem hangzik a legjobban, ugye? Ennek ellenére, szerencsére nagyon sokan úgy indulnak neki a lakáshitelnek, hogy rendelkeznek ezzel az összeggel. Szerencsés helyzetben vannak, hiszen jobb feltételeket kapnak, csökken a ráfizetés mértéke, és sokszor ez a kis apróság dönt arról, hogy egyáltalán megkapják-e a hitelt, és hozzájutnak-e kiszemelt lakásukhoz.

Image
animal-927904_960_720.jpg

Másik meglévő ingatlan

Ha rendelkezésünkre áll egy másik meglévő ingatlan – legyen ez szülői ház/lakás, vagy pl. egy örökölt lakás, ez is nagyban megkönnyíti a finanszírozást. A bank a hitel ellenében zálogot kér – ez lehet 1, 2, 3 vagy akár több ingatlan is. Ha pl. a kiszemelt lakásunk értéke 100.000 euró, de rendelkezésünkre áll pl. egy másik ingatlan 50.000 euróért, a bank erre mint 150.000 eurós fedezetre tekint, és ezt az összeget tekinti 100%-nak. Ebből az összegből pedig a mi 100.000-es hitelunk, csak 66%-os finanszírozást jelent, ami bőven a 90%-es határ alatt van. Ideális az az eset, ha a a másik ingatlan a mi tulajdonunkban van, mivel könnyen megtörténhet, hogy szüleink nem szeretnék zálogba helyezni a házukat, vagy az esetleges testvérek nem egyeznek bele. Azonban gyakorta megtörténik, hogy nincs ezzel gondjuk. A hitel csökkenésével ugyanis a zálog átruházható csak a megvásárolt lakásunkra.

Lakástakarék hozzáfinanszírozás

A leggyakoribb finanszírozási módszer mindenképp az áthidaló kölcsön. Ezeket legkedvezőbben a lakástakarék pénztárak bocsájtják rendelkezésünkre. Egyes esetekben az sem baj, hogy eddig nem volt lakástakarékunk. Azonban ha egyedül szeretnénk ehhez a hitelhez folyamodni, akkor sajnos értelmes kereteken-áron belül nem jutunk itt sem hitelhez. Nagy előny ha házastársként kérelmezzük, vagy kezest találunk. Pozitívuma, hogy a hitel futamidejét 20-30 évre is széthúzhatjuk. A kamatlábak változóak, egészen 2%-tól 7%-ig mozoghat, ami fedezet nélküli hitelnél alacsonynak számít. Segíthet szintén, ha rendelkezünk hiteltörténettel, tehát a múltban már lefizettünk, vagy fizetünk valamilyen hitelterméket.

Ezzel sajnos véget is ért az olcsó megoldások sora. Nagyban leszűkül ill. megdrágul a lehetőségek tárháza, ha az eddigi pontok valamelyike nem érvényes ránk.

Mi maradt még?

Fogyasztói hitel

Ez a kategória a klasszikus fogyasztói hitel, ami jelen pillanatban a VUB-ban a legkedvezőbb, hiszen 2,9%-os kamatláb mellett kínálják a fennmaradó 10%-ot. Azonban a törvény nem enged, és ezt a típusú hitelt maximálisan 8 évre kaphatjuk meg, ami nagyban megdrágítja a hitelünket. Például 10.000 euró hiányzó összeget havi 117 euróért kapunk, miközben a bank 90.000-et 337 euróért kínál. Érezzük a különbséget? 

És ez volt a legolcsóbb lehetőség ebben a kategóriában. A többi bank bőven 5% felett kínálja az áthidaló fogyasztói hiteleket. És ez még mindig csak maga a hitel. Ha ezek után még hozzászámoljuk a rezsit, a lakás berendezését a lakás megvásárlása utáni időszakban, gyakran nem fér bele ez a megoldás a keretbe.

Egy gyors példa összegzésként

Lakást vásárlunk 80.000 euróért
A bank 80 %-ot kínál csak nekünk, tehát 64000 €-t kapunk meg olcsón.
A havi törlesztőrészletünk/költségünk – 1.4%-os kamatláb mellett a fenti alternatívák tükrében.

Image
tablazat1.png

A legjobb megoldás amint látjuk az, ha már megtakarítottuk az önrészünket. Amint áthidaló kölcsönhoz nyúlunk, a havi kiadásunk/törlesztésünk magasan megnövekszik. Ehhez még nem számoltuk hozzá az előbb-utóbb esedékes kamatnövekedést sem. Nem szeretnénk senkit elriasztani a lakásvásárlástól, de nagyon fontos ténylegesen tudatosítanunk, hogy a lakásvásárlás nagy felelőséggel és kötelezettséggel jár.

Érdemes elgondolkodni azon is, hogy ha eddig nem tudtuk összeszedni a lakás értékének 10%-át, miért gondoljuk, hogy probléma nélkül törlesztünk majd egy ennél sokkal nagyobb összeget 30 éven át? Félretenni havi 100-200 eurót – úgy hogy nem kötelező, sokkal egyszerűbb lett volna pedig, mint lekötni magunkat 30 évre 300-400 eurós törlesztőrészletre.