Mikor NEM fizet a biztosító? - Betörés és víz okozta kár a lakásban

Ha lakásbiztosítást kötünk, és becsületesen fizetjuk az évi részletet, naívan gondolhatjuk, hogy bármi történhet, akkor a biztosítónk fizet. Van azért pár dolog amiről nem árt tudnunk, nehogy baj esetén biztosítónk hátat fordítson nekünk.

 Mikor NEM fizet a biztosító? - Betörés és víz okozta kár a lakásban

Szándékos károkozás, illetve súlyos gondtalanság esetén a biztosítónak jogában áll nem fizetni. Amit leszögeznék az elején, és amit fontos megértenünk: a biztosítás nem arra van, hogy élhessük meggondolatlanul, hanyagul az életünket, és ha valamit saját hibánkból ''elbaltázunk'', a biztosító majd fizet és minden mehet tovább.

Betörés – lopás: Mikor nem fizet a biztosító? Mire vigyázzunk?

A betörők által legkedveltebb behatolási pont a bejárati ajtó, ezért a biztosítási feltételekben pontosan definiálja az összes biztosító, hogy milyen típusú bejárati ajtóval kell rendelkeznünk. A bejárati ajtón nem lehetnek rések, az egész ajtókeret legyen épp (pl. vas, fa, üveg vagy műanyag betéttel), valamint biztonsági zárral rendelkezzen. A biztonsági zárnál fontos, hogy kívülről ne legyenek rajta csavarok, amelyek megkönnyítik a betorést, ezért a zár legyen fedett felületű. Lásd:

kilincs-kicsi.png

 

Az ablakokról azt kell tudnunk, hogy amennyiben tárva nyitva hagytuk őket és betörnek hozzánk, szintén nem látunk egy centet sem biztosítónktól. Szellőztetésen hagyhatjuk az ablakot, amennyiben ez fizikai akadályt jelent a behatolsához.

Másik nagyon fontos tényező lopás esetén, hogy be tudjuk bizonyítani, hogy a betörő mit vitt el otthonunkból. Az egyik lehetőség, hogy eltesszük a nyugtákat a vásárolt elektronikáról, fogyasztókról és további haszontárgyakról. Következő lehetőség, hogy lefényképezzük az adott ingatlant belülről, hogy egyértelműen látható legyen, milyen tárgyak voltak otthonunkban.

Víz által keletkezett kár

A következő gyakori eset a víz által keletkezett kár. Itt nem külső esőzésre vagy árvízre kell gondolni, hanem a saját vízvezetékek megrongálódása esetén keletkezett kár vagy a mosógép problémák miatt történő kár. A legtöbb biztosító az általános biztosítási feltételeiben leírja, ha nem tartózkodunk több mint 72 órát az adott ingatlanban, akkor el kell zárnunk a fő vízvezetéket. Ellenkező esetben a biztosító szintén elutasítja a fizetést.

   Sok esetben az emberek egy életen keresztül dolgoznak, hogy felépítsék otthonukat ahol leélik majd életüket. Ezért gondosan tájékozódjunk, mik azok a dolgok, amire oda kell figyelnunk, hogy kár esetén ne maradjunk fedék nélkül, vagy ne kelljen mélyen a zsebünkbe nyúlni.  Mindig figyelmesen olvassuk el a biztosítási feltételeket, vagy ha nem vagyunk valamiben biztosak, akkor kérdezzünk bátran!

A következő cikkben megtudjuk, fizet-e a biztosító, ha az albérlőnk okozza a kárt a lakásunkban, fizet-e ha házépítéskor ellopják az építkezési anyagot, és mennyit fizet a biztosító ha teljesen használhatatlanná válik a házunk.

Sikerült olyanról írnunk, amiről nem tudtál? Találkoztál olyasmivel, ami cikkünkbe nem fért bele, és megosztanád tapasztalatodat a témában? Várjuk kommentben, emailben vagy Facebook oldalunkon, esetleg privát üzenetben!


Ezt feltétlenül olvasd el!

Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem? Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

Ezek még érdekelhetik

  • Amikor a biztosító fizet #4 - Mi az, ami egy amatőr labdarúgónak kötelező?

  • Van-e egyáltalán szükségünk életbiztosításra?

  • Amikor a biztosító fizet(ne) #2 - Mennyibe kerül egy helikopteres mentés Ausztriában?

  • Jó hír az autósoknak: a biztosító kötelező átfizetni a szélvédőn keletkezett kárt!

  • Rádiofélvétel - Miért ne spórolj biztosításban

  • abcd