Miért nem kérnek a bankok a pénzünkből?

Avagy miért ilyen alacsonyak a betéti kamatok?

Sokaknak feltűnhetett, hogy az utóbbi időben a banki betéti kamatok nem éppen a legvonzóbbak. Míg 4 éve teljesen normális volt a 3 %-os kamat az éves lekötött betétre, a mai átlag épphogy csak eléri az 1 %-ot. Sőt, mi több, akad olyan bank is, amely 0 %-ot kínál az egy éves lekötött betétünkre.

Miért nem kérnek a bankok a pénzünkből?

Megőrültek ezek a bankok? Mintha szó szerint nem kérnének a pénzünkből, és azt szeretnék, tartsuk a matracunk alatt, ahol havi illetéket sem kell fizetnünk. Akinek nem világos, miért csökkenek, máskor pedig növekednek a banki kamatok, azok olvassanak csak tovább.

Nézzük meg, mit mutatnak a számok az elmúlt 6 évben. A 2010-es évek elején teljesen normális volt a 3 % körüli éves kamat. 2013-tól a kamatlábak azonban szemmel láthatóan csökkenő tendenciát mutatnak.

Elgondolkodtunk már rajta, mi okozza ezt a változást?

Talán az elmúlt gazdasági válság az egyik oka? Vagy hogy beléptünk az euro zónába? Esetleg a bankok játszadoznak velünk? Ahhoz, hogy megértsük a legfőbb indokot, fontos, hogy megértsük a bankok alapvető működését. Az iskolában úgy tanítják, hogy a bankok az egyik oldalon az emberektől pénzt fogadnak el banki betét formájában, a másik oldalon pedig ezt a pénzt hitel formájában a kérelmező ügyfelek rendelkezésére bocsájtja.

Mint egy átvezető-elosztó vezeték – amit az egyik oldalon összeszed, a másik oldalon szétoszt

article-img-1.jpg

 


Ezt feltétlenül olvasd el!

Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem? Lakáshitel: fizessem le gyorsabban a hitelem?

Ezek még érdekelhetik

  • Itt kezdd a saját pénzügyeid – útmutató (nem csak) pályakezdőknek

  • Te szeretsz veszíteni ?

  • Miért olcsók a hitelek gazdasági válság idején?

  • Miért nem kérnek a bankok a pénzünkből, avagy miért olyan alacsonyak a betéti kamatok? I. rész

  • Mennyibe kerül egy adag mosás vagy egy 5 perces zuhany?